香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: swtcheng
打印 上一主題 下一主題

累積一點一滴的跑步紀錄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-1-7 11:49 發表
從2009年正式愛上長跑運動. 在09年度內參加了10多場的賽事. 由開始時跑10k要1小時到現在可以45min. 期望可以通過更多操練再提升水平.

06/01/2010 櫻桃街公園 9k 41:40

2009年1月累積 : 16k

ching咁快可以10K去到45'真係強~

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 swtcheng 於 2010-1-25 09:48 發表
    尋日跑完沙田新春跑10k. 成績係47"20'. 自己當然唔係很滿意呢個成績啦. 最近參加了不同的10k 比賽. 單在1月份已經有三場賽事. 本以為多參加比賽. 成績必有進步. 但經過昨天的比賽. 反而成績每況愈下. 情況令人憂慮.  ...

比赛太多,会过度疲劳的。。。。没有时间休息恢复。。。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋日輕鬆跑左6k. 因為早兩日打左場籃球. 到尋晚條腿都仲係好累.... 所以希望jog 下跑鬆下條腿.

呢緊星期日又有一場10k啦. 今次由科學園起點.. 比較新鮮.

今次會以平常心來跑. 不太期望pb. 希望可以重新享受一下比賽的快樂.

一月累積 : 70K

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋日參加左糖尿10k. 比賽由科學園起點出發. 反方向跑往大埔. 從大埔跑來科學園都跑了很多次. 反方向跑入大埔就第一次. 感覺都幾新

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋日去左跑西貢10k. 呢埸比賽係我連續四個星期都有賽事的星期日. 感覺良好. 雖然連續四個星期都去不同的地方比賽. 不過身體上都還可以應付過來. 問題是沒有一份渴求的感覺. 就這樣4場賽事都沒有一場能打破之前紀錄的代表作. 唯有繼續努力.

關於昨天的比賽. 感受極深. 一大清早起床. 外面的天色已經屬於昏暗. 起來第一件事當然看一看天氣報告. 一如之前的預告. 多雲有雨. 還有雷暴. 心在想是否應該放款呢. 不過看看外頭的天氣就不是太差. 起碼在這一刻沒有下雨呢.. 第四場..挨埋佢吧.

出門坐地鐵到達坑口. 天氣已經很差了. 下著比賽大的雨. 不過人已到了. 車上亦滿載其他師兄師姐. 沒有理由現在才缩沙.. 結果又上了車.

到了西貢場地. 雨愈落愈大. 所有人都在找地方避雨. 試問這樣的境況真的可以比賽嗎. 不過看大會的工作人員. 好像讓賽事如期舉行. 賽事在9:30 準時起步. 既然已經來了. 基本上都沒有選擇的餘地. 只好硬著頭皮換衫. 時間非常緊迫. 所以的熱身都沒有做足. 9:30 準時起步. 迎來的雨點令跑起來更困難. 不過最困難的還是上下坡的路段. 這次西貢跑雖說是麥理浩徑最平坦段. 但要在這路段進行長跑亦有一定的難度. 不過感覺上比石崗比賽容易一點.

今天比較特別的是在開步不久已經跟在兩位師姊之後. 他們兩個跑來都很有節奏. 特別在上坡的力量亦充足. 本來頭3k都能跟上她們的步伐. 不過到3k的大上坡被她們放了.... 接下來. 由於我的腳趾隱隱作痛. 雖然氣力上還有很多. 但痛楚令我不能加快速度. (是時候買新鞋了)

今天成績 = 49"15' . 比石崗快少少.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋晚第一次參加tko 約跑. 跑interval... 一個字 . 爽

1.9K的interval跑,共跑3圈,每圈之間休息約3.5-4min。

路線:將軍澳運動場外圍
    距離:約1.9K

時間
    第一圈:9 ' 16 "  [4'52"/k]
    第二圈:8 ' 40 "  [4'33"/K]
    第三圈:8 ' 21 "  [4'23"/K]
    711MF 該用戶已被刪除

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-9-6 17:15 發表
    幫d老友掃下塵先.hgjD115" />" />hj

大師亨原來有個blog. 不如 再寫返啦

嘩..嘩..嘩...真係物以罕為貴...通利記得開始寫多d啦...

唔係就比人寫架拿...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 6-9-2010 17:38 發表

嘩..嘩..嘩...真係物以罕為貴...通利記得開始寫多d啦...

唔係就比人寫架拿...

嘩, 唔睇真係唔知, 原來大師兄都有個BLOG, 真係要迫佢再寫番先 , HEHE