香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

右膝外側痛

升級   3.68%

該用戶從未簽到

唔知係咪個多月前操練和比賽太多,引至右膝外側有輕度痛楚。行和跑平路、上斜和上樓梯沒事,但下斜和下樓梯卻有輕微痛楚。近期減少操練,但情況未有改善。不知是甚麼問題呢?後日報左美津濃半馬,都唔知跑唔跑好,想跑係因為不是好痛,但又驚跑完場半馬後又會加重傷患。不知各位師兄可否俾些意見?
+1 0
上一篇︰沖圈 Interval下一篇︰2010.3.14 普施健"沙田10K"河畔賽2010

升級   34.21%

該用戶從未簽到

how many km can you run on 平路 before you feel the pain?

i think you should not go for the 美津濃半馬.  it will be too late when you feel "好痛".

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 zhbopchem 於 2010-1-8 22:59 發表
how many km can you run on 平路 before you feel the pain?

i think you should not go for the 美津濃半馬.  it will be too late when you feel "好痛".

出事前一周約跑三十多公里左右,可能我以渣打全馬為目標,所以想增加里數,但里數增加得太急,而且長課跑斜路可能較多,比賽又太密,導致出事。

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 justrun 於 2010-1-8 22:53 發表
唔知係咪個多月前操練和比賽太多,引至右膝外側有輕度痛楚。行和跑平路、上斜和上樓梯沒事,但下斜和下樓梯卻有輕微痛楚。近期減少操練,但情況未有改善。不知是甚麼問題呢?後日報左美津濃半馬,都唔知跑唔跑好,想 ...

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3147&extra=page%3D1

升級   1.35%

該用戶從未簽到

justrun 師兄...我睇你都係o吾好跑,講講我的受傷經驗 上年跑美記半馬前,我已有你所講的症狀,都是右外膝,上斜那一段冇事,下斜一段就中招la,去到勁斜段,所有的痛楚都在膝頭出現,內外皆有,要立刻減速,慢慢返終點...三思

升級   3.68%

該用戶從未簽到

多謝zhbopchem,randyip and臨風師兄的分享。我考慮過,決定棄跑明天的半馬,稍後的渣打全馬,相信亦會棄跑。係好可惜,不過我覺得,沒有任何一場比賽,比自已的健康更重要。未來的日子會盡量休息,徹底康復後才重新操練,希望可參加一年後的中國沿岸全馬或渣打全馬。希望各位師兄師姐也以身體為重,長跑長有。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

祝早日康復。

Ching有名句 : 休息,是為了跑得更遠。
我也休息了個多月才復操,一切從新開始。

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 justrun 於 2010-1-9 22:44 發表
多謝zhbopchem,randyip and臨風師兄的分享。我考慮過,決定棄跑明天的半馬,稍後的渣打全馬,相信亦會棄跑。係好可惜,不過我覺得,沒有任何一場比賽,比自已的健康更重要。未來的日子會盡量休息,徹底康復後才重新操 ...

師兄:

試下做下呢個動作,用自己重量壓番(左右滾動)鬆條帶(大腿中段),下面放個有海綿啞鈴都可以。如有效,渣打應該唔使放棄。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-1-10 11:25 發表
祝早日康復。

Ching有名句 : 休息,是為了跑得更遠。
我也休息了個多月才復操,一切從新開始。

唔記得睇過邊本書,作者話休息與跑步同樣重要,跑步令身體勞損,而休息則讓身體進步。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2010-1-10 16:26 發表

師兄:

試下做下呢個動作,用自己重量壓番(左右滾動)鬆條韌帶(大腿中段),下面放個有海綿啞鈴都可以。如有效,渣打應該唔使放棄。

多謝臨風師兄關心,我看過你帖子4#貼出的連結,我想我應該都是中左果隻髂脛束磨擦綜合症,我跟著裡面介紹的方法去做:停跑了三天、不再行樓梯、冰敷大腿外側和做果個好似打保齡球既拉筋動作,痛楚已舒緩不少。至於跑不跑渣打,現時仍言之尚早,亦都不再重要,因為經此一役,令我明白任何事情都不可操諸過急,始終健康最緊要,跑步亦不是人生的全部,若因跑步而搞到自已唔開心,似乎並不值得。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 justrun 於 2010-1-11 04:45 發表
多謝臨風師兄關心,我看過你帖子4#貼出的連結,我想我應該都是中左果隻髂脛束磨擦綜合症,我跟著裡面介紹的方法去做:停跑了三天、不再行樓梯、冰敷大腿外側和做果個好似打保齡球既拉筋動作,痛楚已舒緩不少。至 ...

Hi justrun ~

I really like your running philosophy.  I wish every runner thinks the way you think.  Good luck !  Hope you get better soon and keep us posted !!!

升級   50.53%

該用戶從未簽到

我想我都中左蕉,我的左膝外側痛,我估是上次跑完澳門馬拉松半馬,之後就痛起來,隔多兩星期又跑大埔10km,可能就係甘,谷壞左隻腳.....我來緊渣打全馬,可能真係冇得跑>_<
其實行路都唔痛,真係只係落斜先痛,同埋跑大約40min就開始勁痛,我係咪應該去睇下醫生,如果睇,睇中醫定西醫好呢?各位請救救我

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我都同樣出現外膝右則痛丫!!!!!係唔係只要休息就可以痊癒架啦....要休息幾耐架....

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-1-16 00:50 發表
    我都同樣出現外膝右則痛丫!!!!!係唔係只要休息就可以痊癒架啦....要休息幾耐架....

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3147&extra=page%3D1
    請參考以上連結
    我不知你情況點,但我情況較輕,所以自已解決,方法是停跑、不要行樓梯、冰敷大腿外側和拉番鬆條IT Band(條link會教你點拉,我做的是果個好似打保齡球既動作),好有用,三、四日己完全消痛,但我會俾多幾日時間佢休息。若你不肯定是什麼問題或者情況嚴重,最好還是請教專業人士。

升級   0%

開心

原帖由 justrun 於 2010-1-16 10:44 發表

請參考以上連結
    我不知你情況點,但我情況較輕,所以自已解決,方法是停跑、不要行樓梯、冰敷大腿外側和拉番鬆條IT Band(條link會教你點拉 ...

我諗我既情況應該都唔係太嚴重...我係前一個星期連續跑左兩日,之後發現再跑就有少少痛
    休息一個星期之後就因為學校考試要考15米漸進式回來跑,頭150米有刺痛感覺,不過為左考試唔停得
    來回左大約15轉之後,刺痛感消失,最後跑完60轉左右,完左就開始越黎越痛,e+已經好番好多,痛楚冇持續,上落樓梯會痛,已經盡量扶梯,移重心腳...

升級   50.53%

該用戶從未簽到

多謝兩位justrun KingSimon

我會試下用以上方法

升級   0%

開心

原帖由 simon3507 於 2010-1-22 17:21 發表
    多謝兩位justrun KingSimon

我會試下用以上方法
    我都冇乜幫到手....
    哈哈!!我同你都叫simon wor!!唔通叫simon特別出現右膝外則傷!!
    你既傷好番未呢@@?~我仲未丫...好轉左少少少少,已經兩星期啦....行耐d都仲係會唔舒服....

升級   100%

該用戶從未簽到

師兄:

如果肯定是ITB問題,可以看看這個post
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
    我跟了裡面說的按摩方法,即使跑了10K都沒有外膝痛(或者是減輕了很多很多)

升級   0%

開心

原帖由 wong.siufu 於 2010-1-24 11:28 發表
    師兄:

如果肯定是ITB問題,可以看看這個post
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7960&extra=page%3D1
    我跟了裡面說的按摩方法,即使跑了10K都沒有外膝痛(或者是減輕了很多很多)
    姐係用力按大腿外則,按住拉上patpat果個方法@@?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-1-24 12:50 發表
    姐係用力按大腿外則,按住拉上patpat果個方法@@?

師兄:

簡單啲講,我係渣實拳頭,用拳頭骨去按ITB最痺痛的地方,而我最痺痛的位置是膝頭對上的一段位置.
    至於拉上patpat果個方法我沒用,因為個人的感覺好像沒什麼作用.