香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: justrun

右膝外側痛

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 wong.siufu 於 2010-1-25 10:52 發表

師兄:

簡單啲講,我係渣實拳頭,用拳頭骨去按ITB最痺痛的地方,而我最痺痛的位置是膝頭對上的一段位置.
    至於拉上patpat果個方法我沒用,因為個人的感覺好像沒什麼作用.
    好丫!!唔該晒你既熱心幫助!!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-1-12 16:15 發表

Hi justrun ~

I really like your running philosophy.  I wish every runner thinks the way you think.  Good luck !  Hope you get better soon and keep us posted !!!   

多謝ivrunner ching關心。小弟已經跑番,至今並無復發跡象,謝天謝地。小弟不懂甚麼哲學,只是受過一次教訓之後,希望以後可以跑得聰明一些、活得成熟一些,不要再讓一些表面的東西所迷惑。

升級   0%

開心

原帖由 justrun 於 2010-1-28 19:17 發表

多謝ivrunner ching關心。小弟已經跑番,至今並無復發跡象,謝天謝地。小弟不懂甚麼哲學,只是受過一次教訓之後,希望以後可以跑得聰明一些、活得成熟一些,不要再讓一些表面的東西所迷惑。
    咦!!你康復得好快!!小心d丫!!唔好跑太快,太長距離wor!!我隻腳仲有少少奇怪既感覺....我打算下星期先試跑運動場,如果冇不適再跑番單車徑~

升級   3.68%

該用戶從未簽到

停跑十一天之後,終於再次踏上跑道。踏上跑道的一刻,心情很興奮,但亦不時提醒自己,不要重蹈覆轍。身體是有記憶的,我要幫它洗腦,讓它忘記所有不愉快的經歷,讓它重新接觸跑步。我當自己是一個從沒有跑過步的人,現時一星期跑四天,每天慢跑四至五公里左右,跑完拉番鬆條IT Band。至今跑了七次,完全沒有復發,似乎身體很受落這一套。現時的訓練量,與受傷前比較,真是少得可憐,但悠悠閒閒,又是另一番生活情趣,值得好好享受一下。可以再一次毫無痛楚的在街道上自由地、快樂地奔跑,令我深深明白健康的重要,我會好好珍惜。以現時之訓練量,實在不宜跑渣打全馬。操練不足去跑,很易受傷;狂加里數,一樣好易受傷,剛剛試過一次,印象猶深,不想再試多次。不過,不跑也沒有什麼損失,因為有了新的目標,就是明年初的中國沿岸全馬。有了新的目標、新的期待、新的努力方向,日子過得很充實。我會慢慢加量,希望身體接受到吧。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-1-28 23:30 發表
    咦!!你康復得好快!!小心d丫!!唔好跑太快,太長距離wor!!我隻腳仲有少少奇怪既感覺....我打算下星期先試跑運動場,如果冇不適再跑番單車徑~
    多謝關心,我會好小心,暫時只會慢跑。請問你隻腳是否還有其他問題?如果是的話,最好了解一下,和休息多幾日,否則好易復發。祝早日康復。

升級   0%

開心

原帖由 justrun 於 2010-1-30 20:57 發表
    多謝關心,我會好小心,暫時只會慢跑。請問你隻腳是否還有其他問題?如果是的話,最好了解一下,和休息多幾日,否則好易復發。祝早日康復。

應該沒有其他問題...我會再休息一星期再去跑步~先去運動場跑4000米....再冇問題再加訓練量,跑到10km還沒不適,就轉跑街@@

升級   0%

開心

唉.............................我休息左兩個幾月啦,e+跑左1公里左右....再次出現不適...我係味跛左啦

升級   100%

該用戶從未簽到

師兄:

你兩個幾月只是休息?有沒有做ITB按摩或者ITB拉筋?
    唔做d野只是休息的話,可能恢復得好慢.

有師兄post過張相,買條瑜珈柱碌住ITB仲有效
    我差唔多晚晚碌

我啱啱跑完半馬,加上膝帶都OK,只有少少疲勞.

升級   0%

開心

原帖由 wong.siufu 於 2010-3-3 13:53 發表
    師兄:

你兩個幾月只是休息?有沒有做ITB按摩或者ITB拉筋?
    唔做d野只是休息的話,可能恢復得好慢.

有師兄post過張相,買條瑜珈柱碌住ITB仲有效
    我差唔多晚晚碌

我啱啱跑完半馬,加上膝帶 ...

有丫....不過比較少做囉..我殘廢了

升級   0%

該用戶從未簽到

今次跑半馬跑左around 15k 就黎料..
    抖左3日左右依家好得7788
    由今日開始晚晚都按下條ITB
    希望遲D可以頂到20K樓上啦

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-3 12:06 發表
    唉.............................我休息左兩個幾月啦,e+跑左1公里左右....再次出現不適...我係味跛左啦

師兄,你的情況似乎頗為嚴重,我見議你不如停跑一斷較長時間,然後每天都做帖子8那個動作,但用網球代替。我試過用海綿柱同網球,覺得網球度力會應d,但就有少少痛,但相信大部份人都會接受到。另外冰敷大腿外側。以上動作最好每天都做。復跑後如果進展不大,相信你情況頗為嚴重,或者尚有其它問題,最好還是看看醫生。

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 justrun 於 2010-3-5 17:00 發表

師兄,你的情況似乎頗為嚴重,我見議你不如停跑一斷較長時間,然後每天都做帖子8那個動作,但用網球代替。我試過用海綿柱同網球,覺得網球度力會應d,但就有少少痛,但相信大部份人都會接受到。另外冰敷大腿外側。 ...

海綿柱唔夠應,可以用紙卷芯(例如大卷保鮮紙紙芯),較容易控制,亦要忍痛。但經實驗,效果顯著。

升級   0%

開心

哦哦!!!!!我e+先睇得明8#果幅圖丫!!!!!
    我間唔中有按摩,不過力度睇黎唔夠大丫...因為都唔痛既- -
    你地會唔會做晒左右腳架@@?定係淨做傷果隻腳..?~
    呂該咁多位師兄~~~

升級   0%

開心

我今日試做8#果個動作....我用有夠氣既排球做.....
    真係好酸好痛.....咁樣正唔正常架= ="...會唔會係我坐得太多重量落去

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2010-3-5 20:16 發表

海綿柱唔夠應,可以用紙卷芯(例如大卷保鮮紙紙芯),較容易控制,亦要忍痛。但經實驗,效果顯著。

紙卷芯未用過,咁大家不妨實踐一下,看看海綿柱、紙卷芯、網球邊樣最適合自己。我現在已沒有再碌大腿,因為嫌麻煩,現在每次跑完都只是拉筋和冰敷,效果一樣好好,至今沒有復發過。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-6 10:50 發表
    哦哦!!!!!我e+先睇得明8#果幅圖丫!!!!!
    我間唔中有按摩,不過力度睇黎唔夠大丫...因為都唔痛既- -
    你地會唔會做晒左右腳架@@?定係淨做傷果隻腳..?~
    呂該咁多位師兄~~~

兩隻腳做晒就最好,始終預防勝於治療,出事後才做可能已經太遲。不過我懶,只做右腳,但我覺得,只要自已跑步心態正確,不急進、不放縱,尊重自己的身體,左腳應該不會有事,就算有,也不會太嚴重,所以也就懶得去做。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-10 20:47 發表
    我今日試做8#果個動作....我用有夠氣既排球做.....
    真係好酸好痛.....咁樣正唔正常架= ="...會唔會係我坐得太多重量落去

我覺得,排球應該不是問題,有少少痛是正常,如果好痛,咁可能是因為你情況較為嚴重,真係頂唔順,可轉用海綿柱、紙卷芯或網球。但由於你情況較為嚴重,用何種方法也需要較長時間才可徹底康復,請忍耐。以上純屬個人意見,如有錯誤,敬請專家們指正。

升級   0%

開心

原帖由 justrun 於 2010-3-12 15:59 發表

我覺得,排球應該不是問題,有少少痛是正常,如果好痛,咁可能是因為你情況較為嚴重,真係頂唔順,可轉用海綿柱、紙卷芯或網球。但由於你情況較為嚴重,用何種方法也需要較長時間才可徹底康復,請忍耐。以上純屬個 ...
    唔該晒你....我岩岩做完

升級   18.6%

擦汗
  • 簽到天數: 163 天

好感謝呢個post,渣打半馬之後我都係外側痛,
    keep 住抖、做左d 你地提供既拉筋動作,暫時可以慢慢再跑返。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 sonic620 於 2010-4-11 00:14 發表
    好感謝呢個post,渣打半馬之後我都係外側痛,
    keep 住抖、做左d 你地提供既拉筋動作,暫時可以慢慢再跑返。

Hi sonic620 ~

Good for you !  Keep doing it.  Consider this is part of your stretching routine from now on.