香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

tslney 的跑步日誌

升級   98.95%

該用戶從未簽到

目標: 11'45 3000 米
目標截止日期: 09年1月15日
日誌開始日期: 08年5 月 8 日

6 月20 日: 目標已逹成

目標: 5''34 1700米(松山圈)
目標截止日期: 09年2月
日誌開始日期: 09年6 月 20 日

希望大家支持我... 我一定會努力逹到" />" />hjghugh" />" />hjghugh

+1 0
上一篇︰米拿練跑記錄下一篇︰西貢鄧肇堅運動場

升級   98.95%

該用戶從未簽到

我第一次寫咖乍...
因為冇equipment 向身...
所以冇data

升級   98.95%

該用戶從未簽到

今日真係好熱....
成五點幾出去個太陽都仲向度
熱到死咁濟....
不過好采有風....
呢種悶熱天氣要盡快適應....

distance : 5 k

remark: the speed is quite slow, maybe because of the whether
            tomorrow must increase the speed

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2008-5-8 21:43 發表
個人資料: 1991年, 男(希望大家根據資料俾D好提議我)
目標: 11'45 3000 米
目標截止日期: 09年1月15日
日誌開始日期: 08年5 月 8 日

希望大家支持我... 我一定會努力逹到hjgh" />ugh" />hjgh" />ugh" />

這個目標真有大志
願你能成功達標。
我諗以我現在跑3000m也許可以勉強13分內..

升級   98.95%

該用戶從未簽到

我正在冧緊summer 駛唔駛加量
要加ge加又應該要加幾多?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

9/5

finish 5k
too day very very hot, 好焗好熱,
我一開始跑已經唔順, 加唔到速,
去到3/4撞wall,
跟住死頂埋佢,

remark:
呢幾日都唔知咩事,
一定要盡快恢復返狀態

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-5-9 18:30 發表
5K係唔應該會撞牆喎!
你呢啲叫做「就黎爆」!

則係點??
我唔係好熟D跑步verb,....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-5-9 22:40 發表
如果你跑過26km,你就應該知道乜嘢叫撞牆滋味啦,,,,,,

哦....
我又唔係跑半馬or全馬....
我反而驚跑得太長會影響我跑3k

升級   45.45%

該用戶從未簽到

請問閣下跑5k通常會保持怎樣的跑速?
我諗練3k都幾需要用間隔跑去提升段速。
因為比賽起上來大家都會拚得幾盡。

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-5-9 23:06 發表
請問閣下跑5k通常會保持怎樣的跑速?
我諗練3k都幾需要用間隔跑去提升段速。
因為比賽起上來大家都會拚得幾盡。

跑速?
以下我用1-5表示跑速, 1最慢 2最快
一開始要爆, 爆走曬D人 (3)
跟住跑左2-300米就變做2
而後再跑多陣.. 就變做1
跟住再變番2, 呢個time大約去到1500米
由1500米開始, 我就會變做3
跑到去2000米就變做4
再向2600變做5
爆一個圈....

間隔跑係點?

升級   98.95%

該用戶從未簽到

日期 時間:            2008-05-10 16:15   

澳門氹仔路環嘉樂庇總督大橋友誼大橋西灣大橋     海事博物館

室外氣溫(攝氏度)       25.4      
       24.0

25.9            
相對濕度(百分比)       63      

每小時雨量 (毫米)       0.0       0.0       0.0

0.0
總雨量 (毫米)       0.0       0.0       0.8

0.4
風 向        北       北       東北偏北東北偏北
風 速 (公里/每小時)       9.0       17.6       18.411.518.419.4 9.0
陣風速度 (公里/每小時)       10.4       24.5       26.614.424.522.7 12.2

5 月 10 日 16 時            

登錄/註冊後可看大圖

溫度              25            oC
濕度              73            %

我就係向西灣大橋下面個西灣湖跑
今日天氣真係好正
個太陽走左, 又有風, 走戈陣仲有少少雨tim
唔知係咪興奮得濟
一開始戈2400米就爆走左....
之後戈段路可想而知xd
第一個圈(一個圈2.4x km)真係ok ge,
但係之後就...
結果就4.7k 停左.....

remark:
經驗告訴我....
只要我休息番一兩日,
下次跑就會有明顯進步...
不過呢兩個日狀態真係好差.... 期待進步....

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

咁我三千米十分鐘內先有前途了

但我三千米最快只試過12分07秒(果陣十六歲)
    仲有好一段距離(而家18歲)
    近期目標就係要係interval 連續跑到n 個1分20秒的400米

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-5-10 19:18 發表
    咁我三千米十分鐘內先有前途了

但我三千米最快只試過12分07秒(果陣十六歲)
    仲有好一段距離(而家18歲)
    近期目標就係要係interval 連續跑到n 個1分20秒的400米h" />

學界戈D人個個都大部分都係10分幾... 點玩

升級   0%

擦汗

回復 15# 的帖子

屯門區男乙個紀錄都9分48秒....
    比我真係跑到 都未必得

升級   98.95%

該用戶從未簽到

教育暨青年局
    31° CAMPEONATO ESCOLAR DE ATLETISMO
    學界田徑比賽-第三十一屆
    決賽成績表Resultados : Final
    2007/2008
    得獎運動員
    名次姓 名出生年份備註
    Class Nome Ano Nasc. Escola Resultado Obs.
    學 校就讀程度成 績
    Nível
    B 組
    RAPAZES CAT. B 3000M
    男子三千公尺
    培正中學
    LOK, KA LONG Escola Secundária Pui Ching
    1 陸嘉朗1992 S 10'22.41"
    勞工子弟學校
    VONG, WAI KIT Escola para Filhos e Irmãos dos Operários
    2 黃偉傑1992 S 10'32.18"
    聖若瑟教區中學
    IEONG, KA HOU Colégio Diocesano de São José
    3 楊嘉豪1993 S 10'35.75"
    培道中學
    LEONG, PAK CHEONG Escola Pui Tou
    4 梁柏祥1992 S 11'04.25"
    教業中學
    WONG, SON WAI Escola Kao Yip
    5 黃順威1992 S 11'05.50"

佢地對腳係咪鐵做咖

升級   45.45%

該用戶從未簽到

勁~~
    我以前間學校最快過位都唔夠第五名個位快~

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-5-11 12:19 發表
    勁~~
    我以前間學校最快過位都唔夠第五名個位快~

仲有係B組
    我係A組
    A組得五千
    D人仲變態
    16分幾完5000

Direcção dos Serviços de Educação e Juventude
    教育暨青年局
    31° CAMPEONATO ESCOLAR DE ATLETISMO
    學界田徑比賽-第三十一屆
    決賽成績表Resultados : Final
    2007/2008
    得獎運動員
    名次姓 名出生年份備註
    Class Nome Ano Nasc. Escola Resultado Obs.
    學 校就讀程度成 績
    Nível
    A 組
    RAPAZES CAT. A 5000M
    男子五千公尺
    濠江中學
    CHAN, CHAN KIT Escola Hou Kong
    1 陳振傑1988 S 16'53.12"R
    培正中學
    LOK, KA CHON Escola Secundária Pui Ching
    2 陸嘉俊1990 S 17'20.79"
    聖保祿學校
    WONG, MENG FAT Escola São Paulo
    3 黃明發1990 S 17'50.74"
    聖若瑟教區中學
    CHAN, WENG U Colégio Diocesano de São José
    4 陳永裕1989 S 18'03.15"
    培華中學
    KUAN CHI HOU Escola Secundária Pui Va
    5 關志濠1988 S 18'09.61"

升級   0%

擦汗

都係果句....
    practise makes perfect.....