香港長跑網  - 長跑長友

睇完物理治療關於ITB Syndrome.......

升級   45.79%

該用戶從未簽到

小弟11月既時候不幸地出現ITB syndrome, 12月睇醫生, 尋日終於見到排到物理治療(政府既!)! 依家0係呢樹分享下!
其實治療既方法同 呢個post 既講既大致相同!不過物理治療師教左我一d鬆ITB既方法, 各位巴打可以睇下岩唔岩自己!

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

尋日去到, 經一大輪研究之後, 物理治療師認為我既ITB出現問題係ITB唔夠鬆, 以致ITB同勞損! 係典型長跑人士既問題! 於是佢建議用ultrasound對付炎症, 之後教我自己做指壓去鬆返條ITB! 方法好簡單, 就係用好大好大好大(大到我叫救命嗌痛)既力點按大腿外側既位置(其實即係ITB既位置)達一分鍾, 期間唔加力, 目的係希望條ITB會鬆返! 之後叫我渣拳頭, 用手指骨0係大腿外側由膝頭一直拉番上hip, 你會完全feel到條ITB好痺痛! 目的都係要鬆返佢!

物理治療師話如果我要堅持繼續跑全馬, 就要0係跑前同跑後都要以上既鬆根動作! 同時我依家用緊LP出 (L 787)既ITB束帶去跑, 物理治療師話條帶應該綁起膝蓋骨對上既大腿位置, 原因係要分散ITB既壓力, 即係搵多一個支點俾ITB去受力! 所以唔應該再綁0係膝頭外側! 因為ITB就係受得太多力0係膝頭外側!所以痛同發炎!  其實早前都有師兄問到小弟關於呢條束帶既位置問題, 我呢幾次跑20KM都係綁0係膝蓋對下, 跑完都會痛, 但係唔會好似以前咁落唔到樓梯! 依家物理治療師咁講我諗真係有D原因! 不過暫時未試, 未知效果!

升級   0%

該用戶從未簽到

請教ching,按壓大腿外側時,係咪要坐下或躺下,完全放鬆雙腿,只靠手力去大力按壓 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

camij6152師兄:
謝謝分享.

關於膝帶既位置,你應該是用LP781吧,你打了L 787.
LP781原先設計應該不是用於ITB,不過有台灣的朋友他的經驗是用了LP781之類的膝帶,踏單車時膝外則不痛,他們有說到扎的位置很重要.
如果你仍繼續用LP781可以試下不扎在正中,個logo向外則.

另外有師姐提過醫生說ITB是用膝套(不是膝帶)扎住大脾,我認為同你個物理治療師講同一道理.

我左外膝都有ITB,笨唔嚴重,而家都係做下拉根及加強四頭肌的動作.
試下你說既按摩大脾先.

升級   100%

該用戶從未簽到

>師姐提過醫生說ITB是用膝套(不是膝帶)扎住大脾
打錯字,是大脾套才對

升級   45.79%

該用戶從未簽到

如果師兄你係用掃大腿ITB既方法, 我覺得企0係比較食力! 如果你係用指壓, 坐0係度會好D!

升級   45.79%

該用戶從未簽到

先多謝小虎兄你指正! 係LP781先岩! 尋日小弟用左指壓同掃大腿ITB既方法, 之後去跑左10km, 用左1 hr度!!今次大膽d搵自己做實驗, 直情唔用束帶, 真軍上陣! 結果...........................
一d痛都冇發生! 事後上落樓梯自如!
物理治療師的確神奇!!!

升級   94.33%

該用戶從未簽到

用身體重量碌下去,重好。

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2010-1-17 13:19 發表
用身體重量碌下去,重好。

我都有諗過! 早兩日試過用一個網球代替, 效果都真係OK!!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

打真金!!
>用左指壓同掃大腿ITB既方法
分別每次按幾耐?
>就係用好大好大好大(大到我叫救命嗌痛)既力點按大腿外側既位置
呢個係指壓?係成條ITB都按還是只按患處?

升級   61.58%

該用戶從未簽到

臨風Ching

請問知唔知條foamroller? 香港有冇得賣架?

Thankyou

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-1-17 21:28 發表
打真金!!
>用左指壓同掃大腿ITB既方法
分別每次按幾耐?
>就係用好大好大好大(大到我叫救命嗌痛)既力點按大腿外側既位置
呢個係指壓?係成條ITB都按還是只按患處?

我講既”點按大腿外側既位置”就係指壓!用指壓,就每次按一分鐘先放手, 期間唔加力,開頭會好痺同痛, 過左30秒到就冇乜野!!

我用既兩個方法都唔係按患處!即係唔係按外膝! 而係大腿上既itb! 

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該師兄

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

在保x行應該有。

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-1-18 12:30 發表
唔該師兄

我都想知呢個方法幫唔幫到你! 希望你又快去做實驗啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

而家經常都在按,不過按患處附近就很痺痛!反而越近腰部越唔痛.
仲有就係我是左外膝痛,但按摩時,右腳明顯痺痛過左腳.

明晚跑下再報告.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 camij6152 於 2010-1-18 17:28 發表

我都想知呢個方法幫唔幫到你! 希望你又快去做實驗啦!!

Amazing!
今晚係跑步機跑完10K(點解跑得辛苦過跑街!),用左約70分鐘.
跑之前有用拳頭按患處對上的位置按約二�三分鐘,依然感覺痺痛.
由起跑到8.5公里都冇事,之後患處有一點點感覺,感覺而已,完全不影響,之後很快又沒事;
跑完10K都係疲勞,cool down完再用拳頭按摩一下,左外膝都係疲勞,落樓梯都唔痛!

多謝師兄

叫了同事幫手係淘寶網訂了條foam roller,都係人仔$50

升級   94.33%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

其實用條棍都可以,用身體重量壓落去,前後碌,就唔使咁辛苦用手按,好有效架。

升級   45.79%

該用戶從未簽到

小虎兄, 幫到你我都好開心! 尋日物理治療師同我講itb係可以戰勝既!  佢仲話已經等埋我跑完馬拉松去做治療! haha!

臨風兄, 等我都買番條先!

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該師兄先真!!

>叫了同事幫手係淘寶網訂了條foam roller,都係人仔$50
平!!