香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我的練跑日誌

升級   0%

該用戶從未簽到

遲先寫返點解/樣開始跑長跑…

+1 0
上一篇︰屯門區新手報到下一篇︰請問香港有咩全馬比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

我的第二次半馬拉松 "2010.1.17 中國沿岸馬拉松 (China Coast Marathon)"

清晨五點起床,只係瞓咗約四個多小時,兼瞓得吾係幾好,吾知係咪上次錯過咗部專車,所以發夢今次又錯過部專車,夢裏仲講吾會好似上次咁搭的士,而且仲係個好籍口吾去,聽講今次條路比上次難,整晚就發咗啲咁無聊的夢。最後都準時起床、冲凉、刷牙、收拾行裝,5:35出發,今次好順利找到部專車,差吾多七點先至到達北潭涌,拿號碼布、換衫褲、寄存行李、影埋張團體相,時間已經七點半,肚吾舒服,想去厠所但又鬼死咁多人,攪攪下上到起點已經七點十,結果係冇熱身兼肚吾舒服下起跑。
經過0.5km平路就上斜坡,越跑越急,想溫過草叢解決,但一來不雅、二來比人影低擺上網就一世囉,咁唯有繼續跑,大約3km或4km 後,終於有厠所,咪那那聲走去解決啦,入咗去都未有十五秒,都吾知的人點解吾明寫注“使用中”就即是有人用緊,係咁用力開門,嚇到我大聲叫“有人呀”,出邊個人竟然問係咪有人呀?真激死!唯有快快攪掂,不過出來時個位姐姐都講咗聲“Sorry”。
好!繼續!跑到堤壩,開始有車經過,唯有小心啲啦,跑過尼段平路,又開始上上落落的路段,每次上斜睇到有跑手行,都令我想行,但念念如果連尼點嘅堅持都無,咁我應該吾來跑,留在屋企瞓吓覺,就咁一路跑到約十五km,忽然覺得右小腿有一吓抽筋,停低check吓,好似無事,咁又繼續向前跑。
前面有位弟兄著着件衫有聖經金句,腓立比書三章十三節「忘記背後努力面前」,沒錯,前面跑過的路已過,現在要努力完成餘下嘅路程,一路跑到起程時嘅斜路頂,以為只需要跑落去就完,點知吾係落去,而係要轉右繼續跑,望吓好似仲有好長段路,果刻真係有啲灰灰哋,唯有同自己講“努力”,到約十九km,又有一下抽筋,行幾步又可以跑,最後一公里感到自己仲好有力,打算爆到終點,但又有抽筋嘅感覺,只好慢慢跑完啦,好過完成吾到。
總結,比起上次雖然沒快到,但今次應該係難啲,能夠完成都好開心。
8 14:17

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我的第一次鄧記練路(一月十八日)

我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦點黏埋去喎,雖然平時我係多嘴,但其實我既怕羞又怕瘀,咁點算?無法啦,既然定要完成一次馬拉松,自己一個又唔知點練跑,為由硬頭皮+厚面皮參加下佢地的活動,攪二個幾月,屋都搬埋去大角咀,今晚先dig 起心肝,放工走入屯門鄧記跟操。
多謝wong sir指導,係練習時亦多謝kin提點,新學時唔好心急,先學好個形,真有道理,我會好好注意。由於我係新來,wong sir 另有安排,唔使跟大家跑Interval,只係跑十五個圈,本來跑十五個圈係好平淡的事,都係咁跑啦,精彩既時刻係係十二/三圈時,跑跑下感受到後面有股壓迫感,有位師姐係咁跟貼,攪到我都唔知點算好,當時令我想起周星馳的電影,阿叻大叫「師太做吔追我呀?」周星馳就話「你成轆葛咁,唔追你追邊個喎。」我就念我身形似個ball,佢唔係想踢我呀?我都想大叫「師姐做吔追我呀?」總之比佢追到我氣咳,最後我收步投降。
總括,今晚學一鍛鍊既動作,得到wong sir 提點要減磅,我會努力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Samuel 於 2010-1-19 00:58 發表
我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦 ...

被女追...會是一種動力...想當年小弟唔止俾女追..仲俾女界...界到滿身傷痕...依家見到身後有腳步聲時...都有D驚驚地...

恭喜開BLOG....繼續寫....繼續跑...繼續進步啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

跑無痛苦馬拉松

摘引自 http://run.idc.scu.edu.tw/faq/faq.php
提倡"跑無痛苦馬拉松"的觀念,許多人為了成績,用高於自己能力的配速跑馬拉松,固然完成了,但是跑42K的過程卻一點也不令人懷念,因為處於有氧與無氧的灰色地帶,表情是絕對笑不出來的。其實對於業餘者來說,健康已經在準備參加賽事的過程中獲得,不是在跑完那一場比賽而且是幾小時幾分跑完才能有健康的回報。用十分的力氣練習,用九分的力氣參賽,才能享受比賽,微笑通過終點。跑完的感覺應是意猶未盡,不應該是歷劫歸來,氣若游絲,舉步艱難。我們不是古時希臘的那一名傳令兵,跑完力竭倒地,而是永遠有很多賽事在等我們微笑完成。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

偶然路過,看見師兄寫得很有趣
再看下去,很有意思
特別是最後這篇
謝謝分享!

happy running!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Samuel 於 2010-1-19 00:58 發表
我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦 ...

鄧記啲ctse 都十分利害...小弟都成日俾佢地追/界到氣咳...

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎ching 加入西北塔利班,放心他們一定會將你訓練成恐怖分子的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Samuel 於 2010-1-20 11:29 發表
摘引自 http://run.idc.scu.edu.tw/faq/faq.php
提倡"跑無痛苦馬拉松"的觀念,許多人為了成績,用高於自己能力的配速跑馬拉松,固然完成了,但是跑42K的過程卻一點也不令人懷念,因為處於有氧與無氧的灰色地帶,表情 ...

好似講緊我...最近大半年..場場賽事都跑到死死下....平時自己跑時才可以感受得到跑步樂趣....但我不會刻意去改變..因為我覺得這是一種過程,我必須要經歷的過程...我會順其自然而努力取得二者間的平衡...時間與樂趣間的平衡..或者在下一個階段,我可能重回以前..做番個悠閒而開心的長跑者...

升級   0%

該用戶從未簽到

青公夜跑(一)十二月二十二日

第一次參加長跑網的活動,便是逢二、四的從荃灣花園出發的青公夜跑,那晚只有領隊Tarry師姐及另一位也是新來的Ecco師姐,就只有三人,好不冷清噢!但冇問題啦,反正跑步本來就是一項個人的挑戰。雖然我們都是第一次見面,都只是簡單的打招呼,然後便沿著荃灣碼頭海旁邊跑上青山公路,原來這裏夜景真的很美,遠望可看見青馬大橋,旁邊是靜靜的大海,在上停泊幾艘船,間中亦有船隻在海面上漫漫地畫出一度輕輕的波浪,跑上青山公路後,經過石灘或沙灘,還可以聽到浪泊打的聲音,時快時慢,時大時小,確能使人忘掉繁喧,即使不跑步,亦都可到這裏來慢步觀光。我們三人一直跑至酒店的位置,然後分道揚標,二位師姐折返荃灣,而我繼續往屯門方向前進,到達大欖時已經八點四十五分,老婆還等我晚飯,而自己也沒有什麼鬥心,便坐K51回家去。

升級   0%

該用戶從未簽到

青公長課38公里(一月二十三日)

早上九時多起床,感覺還是很困倦,刷洗後往食早餐,其間收到通知下午五至六時要在家等收Sofa,心裏盤算今天跑步該如何安排,食完早餐回家再定案。
約十二時正在廁所辦公中,訪客對講機響起,心念唔係又call錯呀?尼兩日管理處都將D座裝修攪錯成B座,又打電話又call上問係咪裝修,都話唔係啦,係人舒暢當中煩住晒,真係唔想應call,但係咁響,為由拿拿聲攪掂接聽,如果尼次又攪錯,一定要去投訴,結果係送Sofa,十二點就送到,好野!唔同尼個係神既安排,讓我何以試試自己跑長課既能力。
約下午一點到達荃灣碼頭,稍作熱身,便開始往大欖跑去,今午沒有陽光,溫度不算太冷,但有風,總括來說,我認為今午的天氣對於跑步是適合的;由於上次未能跑畢荃灣碼頭至大欖來回,而今天要走的比上次還要多十多公里,所以一路看手上nike的計速器,保持約6分半一公里的慢速度,其實我跟本都跑唔快,呵呵呵!另外隻錶係運動場用都ok,係街上用就唔人準確,雖然係咁,但好過冇啦。
大概用一小時二十分到達大欖K51巴士站,稍作休息,然後便往回跑去荃灣碼頭,這時開始覺得肚餓,原來我冇食午餐,好彩有天鬼師兄係ccm比賽時比我既power gel,講起仲未比錢天鬼師兄,跑到返深井,即刻去七仔補水,見到有腸仔飽,價錢都冇睇,就買啦,邊行邊食,食完又開始跑,大約係汀九上斜遇到城城師兄,佢跑緊去屯門,奇怪得佢一個唔見貓貓師姐,後尾得知師姐病,我倆打個招呼,然後各自跑往目的地,用二小時四十五分回到荃灣碼頭,雖然倦但有信心可以再跑遠,回頭再往大欖跑,雖然好倦但都捱到深井,在這再次補水及食埋第二包gel,然後以超慢速前行,差唔多一公里就到直路迴轉處時,再遇上從屯門回來的城城,打過招呼又繼續,今次在迴轉處便回頭,開始提唔起勁,越跑越慢,越來越凍,心只想快快到深井完成今天的旅程,實在冇勁,最後兩公里是行回來的,回家上google map度下,應該都有三十八/九公里。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-1-25 14:56 發表

小弟跑全馬都冇閣下咁勤力...真大鑊...

晶哥咁叻仔..一跑就38-9k...話時話...自09年渣馬後...都未跑過超過38公里,(澳馬例外)....
寄望2月7日終極一課可破晶哥記錄啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-1-25 14:56 發表

小弟跑全馬都冇閣下咁勤力...真大鑊...

老大,以你老既實力,唔使點操都冇問題啦,而且小弟都只係偶然發神經啦…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-25 15:05 發表

晶哥咁叻仔..一跑就38-9k...話時話...自09年渣馬後...都未跑過超過38公里,(澳馬例外)....
寄望2月7日終極一課可破晶哥記錄啦~~

平師兄見笑啦…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-1-25 15:27 發表
晶哥,唔好再跑咁長啦!如果唔係會手尾好長........其實可能你已經賴咗嘢啦!" />" />

O兄.......同意.......

升級   0%

該用戶從未簽到

9月1日夜跑青公

原來已經有七、八個月無update,哈哈哈! 最近報左幾個賽事,兼希望渣打跑全馬,又係時候開始用心練習啦。<br />
一直都想由荃灣跑往屯門,上次430跑到黃金比平兄叫左上車,未能到達屯門有點感失望,星期二見到平兄約跑,B兄又承諾領跑兼背行李,點能錯過咁好既機會,即刻向老婆大人請示,就咁樣星期三晚決定跑荃西至三屯門。<br />
岩岩一出荃灣西鐵站,平兄既追命call就到,拿拿林買水後就即係到碼頭會晤平兄及B哥,B哥話天氣唔好,擔心我跑唔到屯門,建議以小欖為第一目標,當然平兄係以鄧記為終點; 稍稍熱身後便起跑,開始時大家都慢慢跑,B哥一邊跑就一邊同平兄談心,講講下講到跑步Gel頭,B哥認為平常練跑唔需要Gel頭,比賽先至就有需要,但平兄話唔Gel頭點都唔得,儀表好重要,比d師妹(s)見到無Gel頭,以後點...點算喎! 兩位師兄就咁一路跑一路爭辯,大約四公里後,平兄終於頂唔順,大步離我們以去,B哥要領我慢跑,無辦法只有陪住我蟻跑,好辛苦下終於到三聖。<br />
今日:17k

升級   0%

該用戶從未簽到

終於又有野睇勒!你當天有跟平兄gel頭跑嗎?