香港長跑網  - 長跑長友

廈門馬拉松集體作弊造假

升級   35.79%

該用戶從未簽到

廈門馬拉松集體作弊造假
(明報)2010年1月21日 星期四 22:15

本月初舉行的「2010年廈門馬拉松賽」被揭發集體作弊。前100名的選手中竟有30多人的名次涉嫌造假。

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示,本月2日的比賽中出現作弊現象,有選手一人佩戴兩塊甚至更多的計時晶片,原來,這些選手都是代跑者。錄影中顯示8900號選手衝線後,竟出現8892號和8897號的成績,反而沒有8900號自己的成績。前兩個號碼的選手都來自山東省的一間中學,因此其第23名和第24名成績已被取消。

目前,男子組前100名中有30多人成績被取消,成績大多在2小時34分以內。這個成績正是男子馬拉松國家一級運動員標準,達標的中學生參加高考可獲加分,因此中學生請來「槍手」代跑。

為左可以入大學
連跑馬拉松都請槍
仲要有成3X人
大陸真係乜都有.....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

雖然呢句說話有 D 誇張, 但人地話大陸除左騙子係真之外, 其他都係假............

升級   0%

該用戶從未簽到

好贊成師兄這句,不過也不用太灰,慢慢會進步的了。
其實香港都差唔多姐,小弟最近都被人呃了多次,最激氣係造廚柜,唉! 唔提了,跑完步好開心,不開心的事忘了吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-1-22 00:00 發表
雖然呢句說話有 D 誇張, 但人地話大陸除左騙子係真之外, 其他都係假............

ching 仲有假銀紙係真!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 elfwalter 於 2010-1-21 23:39 發表
廈門馬拉松集體作弊造假

本月初舉行的「2010年廈門馬拉松賽」被揭發集體作弊。前100名的選手中竟有30多人的名次涉嫌造假。

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示, ...

太誇張!難以置信!

升級   0%

該用戶從未簽到

這麼多"槍手"可以跑到2小時34分以內,內地長跑人材不少啊 !

升級   0%

該用戶從未簽到

學生哥隨隨便便都可以找到國家一級運動員代跑,果真神人也。

槍手們可考慮以優才身份申請來港,為港爭光。

升級   0%

該用戶從未簽到

搵個慢DD可能無咁易被發覺....

升級   100%

該用戶從未簽到

下.........................

升級   78%

該用戶從未簽到

請槍者,可能估唔槍手也出古惑,收人幾家茶禮

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 elfwalter 於 2010-1-21 23:39 發表
廈門馬拉松集體作弊造假

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示, ...

唉.....為了入學.....香港都有唔少父母都會同子女代做功課

我個名次可以升高多3X名 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-1-22 18:05 發表

唉.....為了入學.....香港都有唔少父母都會同子女代做功課

我個名次可以升高多3X名 !

咁都俾你諗到...

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

作假的不只这些。。。。。不过,这些是罪恶劣的作假,已经到前二十名了,需要上报国际田联的名次,嘿嘿

升級   30%

該用戶從未簽到

我就話咁fit既跑手竟然用佢既身手去做d咁既野
    尼樣先最可惜呀~

升級   67.67%

該用戶從未簽到

如果只係幾個人,都可以話係個別例子,外國都可能有,但三十幾人,真係淪為國際笑話。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 跑出小宇宙 於 2010-1-30 21:08 發表
    我就話咁fit既跑手竟然用佢既身手去做d咁既野
    尼樣先最可惜呀~

冇計,你估咁跑可以搵到幾多錢,
    背後故事可能係搵錢開飯交租同交學費,
    飽暖思淫慾的我們又豈會為雞碎咁多去跑,
    買對跑鞋兼靚靚背心都唔止呢個數啦。

奧運冠軍為虛名為更好既物質食禁藥會否更可惜?

升級   77.6%

該用戶從未簽到

這裡有更詳細報導....

http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/27824/2010/01/27/3365s2743191.htm

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 wewahaha 於 2010-2-3 07:57 發表

冇計,你估咁跑可以搵到幾多錢,
    背後故事可能係搵錢開飯交租同交學費,
    飽暖思淫慾的我們又豈會為雞碎咁多去跑,
    買對跑鞋兼靚靚背心都唔止呢個數啦。

奧運冠軍為虛名為更好既物質食禁藥會否更可惜?

你自己喜歡思淫慾唔代人人都係.
    每人跑步的目的都可以唔同,需則未必一定很高尚但無你想得咁膚淺.
    作弊就係錯事,佢地咁做就係將一個國際性的賽事變為國際笑話,這是為可悶,
    搵食有好多正途方法,但如人人都用搵錢作為籍口去做任何壞事,世界就一定大亂.

升級   70%

該用戶從未簽到

但2小時34分內...大陸真係好多人跑得好快

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2010-2-3 16:04 發表

你自己喜歡思淫慾唔代人人都係.
    每人跑步的目的都可以唔同,需則未必一定很高尚但無你想得咁膚淺.
    作弊就係錯事,佢地咁做就係將一個國際性的賽事變為國際笑話,這是為可悶,
    搵食有好多正途方法,但如人人都用搵 ...

如果冇傷害其它人,思淫慾冇乜大不了,我又唔係柳下惠,有
    性慾我諗好平常,至於"性"和"愛"既關係,似乎不在這處討論
    範圍。

另外我又真係十分膚淺,跑步純粹想跑,唔似其它人有崇高原
    因。唔單止膚淺,我既道德標準都好低,對某些過犯容忍度好
    高,有朝一日如果我有幸可以摘冠,但又有其它人等開飯,我
    又唔係太介意佢代跑搵錢,反正佢都係真材實料跑贏我,我自
    己搵唔搵人代跑又係另一回事。

既然渣打教練陪跑都有人譏為香港之恥,咁有人將今次廈門代
    跑被視為中國之恥亦很平常,反正每個人都各有自己睇法,亦
    慶幸香港可以亂吹亂up。