香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

嗯...開始練長跑...

升級   5.26%

該用戶從未簽到

嗯...其實想開始長跑好奈...點知練左一排後踢波整親... 弄傷了膝蓋 OTL... 很久不能做運動

現在真的要'的'起心肝跑步喇!!! >''< 希望各位師姐幫下我

我呢個幾星期去左西九海濱長廊跑...(由ELEMENT O個頭開始 跑到去巴士站..來回2次....←雖然唔知有幾長)..感覺唔錯

但最想既係練到跑10K >''< !!!

想請教一下一般星期要練幾多次... 一次又要練幾多呢??  

我宜家仲讀緊書  學校有400M運動場 亦可以去番西九海濱長廊跑~

請教一下各位大姐有咩要點呢??? 請教下我呢個新手   感謝!!
+1 0
上一篇︰報告下一篇︰賽後投票-2010.1.24 健康活力勁跑賽(共4票,3.75分)

升級   91.67%

該用戶從未簽到

HI!
雖然我不是師姐......但我比少少提意妳.....希望幚到妳.宜家妳仲讀緊書可以在學校400M運動場,
每七天計一個練跑.....一日休息.前兩日跑1200m~1600m約三至四圈,
笫三至四日加多一至兩圈,後的兩日就加多兩至三圈........要注意係身体是否適應同感覺舒服而慢慢加減圈數(大約每星期合共跑10000m左右/25圈)保持一個月是否適應而慢慢再加長
記住弄傷了膝蓋切勿勉強練跑!!
我初初都不是一下子跑到10K ,因要練氣同自己跑感覺!有機會大家交留下心得呀!

升級   44.21%

該用戶從未簽到

是否要再跑慢小小

snoopyccy:
請問我跑快小小 (6分鐘1000m) 心跳已經180. 是否要再跑慢小小?

升級   91.67%

該用戶從未簽到

minmin:
如果妳6分鐘跑到1000m而適應到感覺可以的話可以keep住,但如果心跳過急就跑慢小小已每日加一小小為目標.但提意妳定自己每日跑多少例如1000m, 3000m 3K等等.......
計計每次跑同一段路的時間,就睇到自己有否合適有冇進步而慢慢加長!
記住快慢不重要,最緊要自己跑感覺舒服呀!有機會大家交留下心得同練跑呀!

升級   44.21%

該用戶從未簽到

snoopyccy:
自己跑 感覺舒服 要6分30秒! 好快 身邊同跑 D 人唔見曬! 一定要跑多小小! 多謝指教!

升級   91.67%

該用戶從未簽到

miumin:
妳自己跑6分30秒.....跑到1000m感覺又舒服......好好呀!
加油!努力!一定可以6分以下................有冇報渣打预祝妳有好成績!!

升級   44.21%

該用戶從未簽到

妳自己跑6分30秒.....跑到1000m感覺又舒服......好好呀!

報左渣打半馬

升級   44.6%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   91.67%

該用戶從未簽到

miumiu:
    我都報左渣打半馬...........互相打氣加油!

升級   5.26%

該用戶從未簽到

先感謝師姐的ADVICE~

跑了個多月 一星期跑1-2日 上星期試了9KM的路程... 感覺不錯~

跑西九長廊...

希望快練到10K.... SUMMER試比賽

但近日跑時右腳上五寸下五寸位置及下小小的位置會痛(不是後面的MUSCLE) /口\  打籃球走籃時最痛..不知道是什麼原因... 有人可以指教一下嗎?

還有什麼跑道適合新手呢??

感謝各位...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chun 於 2010-4-4 16:32 發表
    先感謝師姐的ADVICE~

跑了個多月 一星期跑1-2日 上星期試了9KM的路程... 感覺不錯~

跑西九長廊...

希望快練到10K.... SUMMER試比賽

但近日跑時右腳上五寸下五寸位置及下小小的位置會痛(不是後面的MUSC ...

是脛骨痛吧,可能跑姿問題而影響..
    最好去看看醫生~~
    小心小心~

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-4-5 07:47 發表

是脛骨痛吧,可能跑姿問題而影響..
    最好去看看醫生~~
    小心小心~

OH NO!!!  其實係之前打籃球時走籃開始痛@@ 見平日無事就無咩理會...

但都應該會睇醫生....因為上籃同跳起時真係幾痛= =|||||

感謝你的意見啊=)

升級   4.4%

該用戶從未簽到

C姐識打籃球咁勁=.= ?

升級   5.26%

該用戶從未簽到

原帖由 賓仔 於 2010-4-6 12:11 發表
    C姐識打籃球咁勁=.= ?

0.0||||我唔係好識打...學左無幾奈~ 所以要練多D =W=+

而且要考試-