香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

小弟想跑步減肥但有些少問題想問

升級   40%

該用戶從未簽到

我本人現大約有200磅左右 高有17x左右 但我不知道好不好開始用慢跑來減肥啊
因為聽講我咁重去跑的話會好傷對腳 咁我應該要點做呢
+1 0
上一篇︰賽後投票-2010.1.24 沙田新春長跑(共9票,4.11分)下一篇︰邊度買跑鞋比較平

升級   9.47%

該用戶從未簽到

你同我一樣 我都係 2百一十幾磅 17x左右
以我來說 我無去在意會跑傷
只是一開始慢慢跑,不過只要唔好太勉強自已..循序漸進 慢慢跑 然後慢慢越跑就會越耐
速度都會慢慢上升 到d肌肉完全適應你ge運動量就基本習慣晒...好快減到肥
耐性同毅力非常重要 加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ngtm1 於 2010-1-23 22:45 發表
我本人現大約有200磅左右 高有17x左右 但我不知道好不好開始用慢跑來減肥啊
因為聽講我咁重去跑的話會好傷對腳 咁我應該要點做呢

Why not?

Just run slowly and always "listen" to your feet.  If they hurt, then take a break or run even slower.

Running or jogging regularly is very effective for weight reduction/control and can improve your heart health and overall fitness.

But you should always adopt health diet for weight reduction/control.

Remember a can of coke gives you around 300kcal and you need to run about 20 minutes to burn such calories.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

同意各 ching 所講
    我 23xlb 開始減
    開始主要係游水同埋去健身室踩單車同跑機
    發覺效果唔算太好
    所以上年八月開始去運動場跑圈

雙膝真係變成傷膝
    雖然我每次半個鐘只係行多過跑
    但係頭果兩三個月都因為唔適應咁大既運動量
    搞到上落樓梯都膝痛!!!  

不過四個幾月後既今日
    膝頭已經冇乜痛
    可能因為小弟大腿肌肉夠力
    或者係天氣較凍
    家陣可以一口氣跑 12k 街 (超慢 80mins)
    體重仲去到 190lb!!!  

總結
    想唔傷膝就要量力而為
    唔好太拼命
    要有充足休息
    提議買膝帶
    加強大腿肌力
    加油~~~~~~~~~~~  

升級   30%

該用戶從未簽到

跑步減係好開始, 不過亦只係令身體增加支出, 有一點好重要, 亦都係所有出色跑手都注重的, 就係收入...即係食野, 要好好管理自己的飲食呀! 加油!