香港長跑網  - 長跑長友

邊度買跑鞋比較平

升級   24%

該用戶從未簽到

小弟鐘意跑步但又家貪 , 請問如果買跑鞋 , o係邊度買較平 ? 我唔介意舊款 / 牌子 , 外形差  , 就算二手都可以 , 只要保護好同耐用 . thx

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

你著幾號?
    應該會有人幫到你,
    呢度好多師兄/妹季季換鞋,  
    另外做咗長跑網會員買跑鞋可以平至7折!

升級   24%

該用戶從未簽到

US 9.5 , 請問做左會員o係邊度買有 7 折 ?

升級   100%

擦汗

原帖由 hksis8888 於 2010-1-24 00:55 發表

US 9.5 , 請問做左會員o係邊度買有 7 折 ?

應承咗各有關商戶唔可以公開講,
    做咗會員就可以睇到!

升級   0%

該用戶從未簽到

It's impossible to have second-hand shoes which are 保護好同耐用.

By the way, what's your budget?

Mizuno Rider12 is a pair of durable shoes that can offer good protection.  The price should be around $400-450 (original price should be over $600 if no discount) in most of the shops now, as it is an old model (Rider13 is the latest one).  Most importantly, you can still find it in the market.
    http://www.mizuno.jp/catalog/sea ... 12&mode=keyword

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 hksis8888 於 2010-1-24 00:25 發表
    小弟鐘意跑步但又家貪 , 請問如果買跑鞋 , o係邊度買較平 ? 我唔介意舊款 / 牌子 , 外形差  , 就算二手都可以 , 只要保護好同耐用 . thx

ching,講到又平又耐用既跑鞋,我諗New Balance是不二之選,
    四周圍各大小運動用品公司都有好多特價NB賣,價錢低至$299,
    大部份逍遙跑手我諗夠用有突。

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2010-1-24 09:15 發表

ching,講到又平又耐用既跑鞋,我諗New Balance是不二之選,
    四周圍各大小運動用品公司都有好多特價NB賣,價錢低至$299,
    大部份逍遙跑手我諗夠用有突。

多謝指點 , 我用黎呢對用黎跑左應該有 1100km , 應該係時候換了 .

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-1-24 08:34 發表
    It's impossible to have second-hand shoes which are 保護好同耐用.

By the way, what's your budget?

Mizuno Rider12 is a pair of durable shoes that can offer good protection.  The price should be a ...

多謝指點 , 呢個款成日都聽到人講 , 請問如果買第 11 代會唔會再平 d ?

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-1-24 01:22 發表

做咗會員就可以睇到!

多謝指點 , $20 會費都 ok , 但請問 7 折會唔會係指定貨品 ? 因為有時出面 d 減價貨都可能低過 7 折 , 我冇所謂牌子 , 款式 , 只要平就得 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hksis8888 於 2010-1-24 09:19 發表

多謝指點 , 呢個款成日都聽到人講 , 請問如果買第 11 代會唔會再平 d ?

CHING.... RIDER 11 已經停0左好耐
    再者出0左咁耐..D 膠唔知有無問題... 有你都要考慮下好唔好買...

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2010-1-24 10:07 發表

CHING.... RIDER 11 已經停0左好耐
    再者出0左咁耐..D 膠唔知有無問題... 有你都要考慮下好唔好買...

多謝 ching , 我要求唔高 , 平就得 , 唔係電子野 , 我唔擔心膠有問題 .

升級   100%

擦汗

原帖由 hksis8888 於 2010-1-24 09:30 發表

多謝指點 , $20 會費都 ok , 但請問 7 折會唔會係指定貨品 ? 因為有時出面 d 減價貨都可能低過 7 折 , 我冇所謂牌子 , 款式 , 只要平就得 .

正價貨品7折,特價貨除外!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hksis8888 於 2010-1-24 10:50 發表

多謝 ching , 我要求唔高 , 平就得 , 唔係電子野 , 我唔擔心膠有問題 .

Ching,

the protective effect of running shoes is resulted from the design and materials.
    If the materials are aged (e.g. "rubber"), then the flexibility and the shock absorptive effect will be reduced significantly.

That's why second-hand shoe cannot offer good protection.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

好多報導話鞋既避震功能會隨時間減弱,專業跑步雜誌直頭叫人唔好買特價鞋。

我覺得逍遙跑手步頻較慢同步幅較細,只要唔係太過進取想跑得快同跑得遠,
    雙腳所承受既震盪其實相對較輕微,budget所限買較舊款既鞋無可厚非,
    都係簡單一句:睇budget做人。

升級   0%

該用戶從未簽到

鞋係你既親密戰友... 貪平買0左對唔0岩自己著既..著壊腳睇一次醫生都買到一對新鞋...

ADDIDAS ADIZERO..NB.. 一轉季...上季鞋款在旺角波鞋街都已經六/七折就有交易..
    唔一定要去指定商店去拎折扣...又唔駛搞到要買前前一代...

CHING 與其上網問人..不如自己出街走一次睇下仲好啦...

升級   60.53%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2010-1-24 19:37 發表
    鞋係你既親密戰友... 貪平買0左對唔0岩自己著既..著壊腳睇一次醫生都買到一對新鞋...

ADDIDAS ADIZERO..NB.. 一轉季...上季鞋款在旺角波鞋街都已經六/七折就有交易..
    唔一定要去指定商店去拎折扣...又唔駛 ...

唔該師兄 , 我有出去睇 , 好多款都話係減價 , 但唔知佢地會唔會只係標高價然後做減價既騙人方法 , 所以想知有冇邊度買跑鞋係真真正正係平 .

升級   12.11%

該用戶從未簽到

我系新手, 近來見馬X虫 reebok 跑鞋 賣 199.

升級   52.11%

該用戶從未簽到

原帖由 bigtiger 於 2010-1-25 21:46 發表
    我系新手, 近來見馬X虫 reebok 跑鞋 賣 199.

ching, 邊間分店有呀?

升級   52.11%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-1-24 01:22 發表

做咗會員就可以睇到!

請問是否mizuno跑鞋如aero都有七折?

升級   100%

擦汗

原帖由 驚青 於 2010-1-26 22:35 發表 請問是否mizuno跑鞋如aero都有七折?

有…