香港長跑網  - 長跑長友

新鞋適應

升級   34.74%

該用戶從未簽到

通常各位買新鞋後會點樣適應佢呢?
我著開rider12跑, 長課係佢, 衝interval係佢, 比賽都係佢.
但先前換nb rc1225後, 跑極都無以前咁好跑. 不論係耐力或速度.
各位師兄師姐請賜教.

我166cm高, 60kg重. 通常前掌落地.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

無咁好跑意思會唔會係無咁舒服?

rider 12 係練習鞋, 保護性會強d, 踩落地感覺比較 "林", 我都著緊, 好舒服

以小弟所知, rc1225 係比賽用鞋, 我就未著過, 不過理論上比賽鞋比較咬地同輕身,
保護性照計無rider 12咁好

可能係呢度ga 分別ching 著唔慣, 但照計輕身鞋跑速度該快d 架wo

升級   34.74%

該用戶從未簽到

我都唔明.
但著rc1225時真係會快0的攰. 相反rider12就可以跑耐0的. 講緊係同一個速度0既情況下

升級   100%

該用戶從未簽到

hongata兄:
NB個網站搵唔到RC1225,不過1225是stability type,即是適合低足弓
Rider12係cushion type,即適合正常足弓.
是兩款不同類型的跑鞋,你有唔同既感覺,好正常嘛

看來cushion type既鞋啱你多d