香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家好~~新手中ge新手

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好! 小弟剛考完會考, 因為我曾經係傷膝青年(*06年因為踢波,左knee cap附近韌帶c裂[ knee cap dislocation ]), 見e加平日得閒,所以日日朝早去跑步,不過平日無跑開,完全係新手中GE新手...

體重:170 lbs
身高: 1.84 m
年齡: 17
路線: 東涌 映灣園~~>碼頭
目標: 練番大腿肌肉( 左細右大 ), 減肥(腰部)

有幾個問題想問問...洗唔洗食早餐?, 幾時要飲水?, 跑幾遠先合適?

thx~~~
+1 0
上一篇︰味精濃短打下一篇︰hello

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 chrislo999 於 2008-5-15 19:01 發表
    大家好! 小弟剛考完會考, 因為我曾經係傷膝青年(*06年因為踢波,左knee cap附近韌帶c裂[ knee cap dislocation ]), 見e加平日得閒,所以日日朝早去跑步,不過平日無跑開,完全係新手中GE新手...

體重:170 lbs
    身高:  ...

早餐係必須, 最好係 ENERGY CEREAL BREAKFAST
    平均每5-6分鐘要飲50-60ML的水/電解質, 氣候越熱飲水量越多, 運動後補水不可超過1000ML
    一定要一步一步黎, 每週加量最多6-10%個強度

升級   60%

該用戶從未簽到

thx ,.,,,~~~ 有時耐不耐有完野做運動會想嘔(坐3-4 個鍾都係).....係唔係個stomach 有問題?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 chrislo999 於 2008-5-15 20:43 發表
    thx ,.,,,~~~ 有時耐不耐有完野做運動會想嘔(坐3-4 個鍾都係).....係唔係個stomach 有問題?

唔係呢個問題, 應該係以下:

1. 太飽或太餓
    2. 不適時補水/電解質
    3. 擇時不適當(例: 烈日當空下[除非習慣左la..])
    4. 擇地不適當(例: 水泥路面[除非有一定的跑步經驗])
    5. 跑得大多(俗稱"跑大0左...")

升級   60%

該用戶從未簽到

我諗應該係跑得太多.....要慢慢黎~~同埋不適時補水/電解質

升級   60%

該用戶從未簽到

7k 完成
    好支力