香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

已經開始漫長的抗爭

升級   40%

該用戶從未簽到

噚日終於的起心肝同朋友2個人一齊朝早落樓下跑步
但係我的跑速是龜速 時間方面都能keep住不停地跑左2x分鐘左右啦
想知道咁樣每日keep住跑 會唔會有成果的呢
飲食方面我已經改善了很多 由以前的多肉少菜變成了多菜少肉
另外今天起床時發現大腿好像有點痛 但是跑的時候是小腿痛 想問是不是正常的呢
最後希望各位已經成功的師兄師姐或還在努力的師兄師姐能鞭策著小弟
+1 0
上一篇︰Duathlon Series - Race 1 by 上水馬王下一篇︰2010.01.27 網友約跑 之 <寶雲道觀賞臀 2>

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ngtm1 於 2010-1-26 08:11 發表
噚日終於的起心肝同朋友2個人一齊朝早落樓下跑步
但係我的跑速是龜速 時間方面都能keep住不停地跑左2x分鐘左右啦
想知道咁樣每日keep住跑 會唔會有成果的呢
飲食方面我已經改善了很多 由以前的多肉少菜變成了多菜 ...

ngtm1師兄/師姐,注重健康飲食最重要,要減磅一定要唔好節食,只要食番d 健康有營養既食物,減少(甚至無)油鹽糖,其實食物裡便,例如肉類,都已經有油了(fat),不用再用油煮,炒菜可以用清水代替油,唔落鹽d菜更清甜健康可口。所有包裝飲品,不論是有糖、代糖、低糖、靈糖都唔好飲,酒精類飲品更加要戒。所有油(脂肪)唔好食,例如花生醬、人造牛油..反式脂肪,肥牛肉、肥豬肉、椰奶....飽和脂肪,植脂......總之任何脂肪都唔食啦。食件餅都要睇有無脂肪,最好放係一張紙巾上半小時,睇下有無油滲出黎。
唔食零食,唔食消夜,如果要捱夜,肚餓可以食生果(例如蘋果)或蔬果(例如甘筍...即是紅羅葡),要食早餐,早午晚餐要食飽,中途便唔洗食零食。
碳水化合物方面,可以的話改食麥造的,例如湯意粉、通心粉、螺絲粉等等。
唔洗話唔食肉既,注意食物123,一份肉,兩份菜,三份碳水化合物。
小弟跟住上述方法去飲食,加上少量運動(每日急行半個鐘),響兩個半月減左30磅了,到而家兩年幾都無反彈。減磅後才開始學跑步,仲跑左好多個馬拉松添(全馬)!
恆心好重要,祝ngtm1師兄/師姐早日達到目標! (係呀,要set目標,要先量體重體高,有些人量埋腰圍、胸闊、大腿....等等記錄,每日記錄下來,計下BMI有無過重或過輕)

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 kenneth 於 2010-1-26 09:36 發表
    閣下最好慢慢加長時間,保持到一次跑半小時或以上,而每日keep 住跑,其實對對腳而言,不是太好,因為跑完一日後,都要比對腳休息一日的。

讚同
    小弟開始減肥時都係日日跑
    搞到雙膝變傷膝
    家陣隔日跑
    上落樓梯都唔痛囉............  

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 allanccl 於 2010-1-26 11:20 發表

ngtm1師兄/師姐,注重健康飲食最重要,要減磅一定要唔好節食,只要食番d 健康有營養既食物,減少(甚至無)油鹽糖,其實食物裡便,例如肉類,都已經有油了(fat),不用再用油煮,炒菜可以用清水代替油,唔落鹽d菜更清 ...

小弟自問做唔到
    一來自己食野係興趣
    二來老婆又係鍾意食唔同既野
    唔陪佢食實嬲死我..............