香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin 205/305 出西隧後的顯示

升級   4.75%

該用戶從未簽到

請問有無師兄師姐有經驗...

* 如果用每km做auto lap, 出西隧後,例如 (total) distance, lap time, lap pace 會顯怎樣顯示?

* total time 應沒問題,但會不會像剛開機時,要花一大段時間去尋找衛星呢?

唔該晒先!
+1 0
上一篇︰跑完隻腳勁震同 膝盖紫紫地 正唔正常下一篇︰屋企人點樣睇你跑步的習慣?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

http://connect.garmin.com/activity/17961840

這是小弟在去年渣打馬拉松的GPS記錄。

不太記得出隊道後要多少時間找回衛星,但也不應該會太耐,肯定不會像剛開機那麼長的時間。

至於距離方面,因為本身西隊都是一條直路,所以因為這問題而出現誤差的機會率比較少。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

唔該晒Andrew師兄!個 activity data 非常有用!

從replay 上看到,出隧道再上橋後不久就找回衛星了,應該比開機時快得多
隧道一段它拉直線算了2km,誤差應不大

小弟新手跑半馬,打算靠它做pacing
看來隧道上落斜要自己執生
去到中環GPS迷失了,只好使出最後的氣力盡量跑了!

Thank you 唔該晒師兄!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

去到IFC,都有一條好短既隊道,所以收唔到GPS,因為嗰條隊道短過西隊好多,應該都唔會十分大影響的,不用太擔心,加油!

升級   58%

該用戶從未簽到

唔好意思,問個題外問題。
邊到可以搵到Garmin 啲GPS錶買!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-1-27 13:28 發表
去到IFC,都有一條好短既隊道,所以收唔到GPS,因為嗰條隊道短過西隊好多,應該都唔會十分大影響的,不用太擔心,加油!

謝謝師兄提點!干諾道中那條是十分短但勁斜的隧道

小弟是新手,對自己的跑速沒有足夠的掌握,發覺隻表的lap pace/time好有用,用1km做auto lap就可以成為不錯的pacing 幫手

心思思想跑sub-2, 頭15k跑均速, 希望keep到 5:30/k, 即到達西隧上斜位
跟住餘下最甘的6k, 平均要跑 6:15/k, 真的要看到時臨場表現和狀態,真係擔心都無用,隻表在這時候幫不到什麼忙!
打定輸數最可能是2:05-10返黎

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-1-27 16:01 發表
唔好意思,問個題外問題。
邊到可以搵到Garmin 啲GPS錶買!

我隻是幾百蚊買二手的
search返"Garmin", 師兄師姐話係Amazon, eBay, Yahoo都有得賣

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-1-27 18:41 發表

謝謝師兄提點!干諾道中那條是十分短但勁斜的隧道

小弟是新手,對自己的跑速沒有足夠的掌握,發覺隻表的lap pace/time好有用,用1km做auto lap就可以成為不錯的pacing 幫手

心思思想跑sub-2, 頭15k跑均速, ...

其實可以唔駛用Auto Lap,隻錶入面有個auto alert,可以set做1KM響一次,如果用左Auto Lap,反而之後Upload番D Data會變成一截截。不過,呢個當然依照個人喜好去Set。

渣打條賽道其實真係難D做時間,尤其是在西隊入面,一定要留意住自己既體力,唔可以麻目追時間,否則好容易出事,我都有兩年試過係西隊中招。

不過不用太擔心,平常心吧,好好享受這場比賽!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-1-27 18:44 發表

我隻是幾百蚊買二手的
search返"Garmin", 師兄師姐話係Amazon, eBay, Yahoo都有得賣

無錯,之前陪個朋友睇,發現香港越黎越少運動舖有得賣,而且價錢仲好鬼貴。

另外,聽講話而家香港無左代理,所以無得保養,如果係咁,不如買水貨,即係上eBay買,可能仲平靚正!

升級   58%

該用戶從未簽到

唔該哂!
想買番隻係二月尾東京用。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

因為set 左 1km auto lap, 可以顯示當前的lap(即跑緊的1km) 的average pace, 睇住黎跑,感覺多點把握。二來我又會聽歌仔
我都最怕西隧上完斜會爆偈!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-1-27 20:56 發表

無錯,之前陪個朋友睇,發現香港越黎越少運動舖有得賣,而且價錢仲好鬼貴。

另外,聽講話而家香港無左代理,所以無得保養,如果係咁,不如買水貨,即係上eBay買,可能仲平靚正!

ebay 有好多,有新有舊。
請問305同405,邊個好?
我諗住用黎記錄距離同check pace。

兩位Ching係咪跑今年渣打半馬?

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

305 是舊款, 新款310XT有不少改良,405有師兄話個「外圈」難用
師兄你可以在這forum search "Garmin" 看看有關討論

若是從eBay買,要問清楚郵寄要多長時間,因為動輒都要3,4個星期,可能誤了師兄賽期

我會跑渣打半馬,之前只跑過一個10K賽,是菜鳥中的菜鳥!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-1-28 09:50 發表
305 是舊款, 新款310XT有不少改良,405有師兄話個「外圈」難用
師兄你可以在這forum search "Garmin" 看看有關討論

若是從eBay買,要問清楚郵寄要多長時間,因為動輒都要3,4個星期,可能誤了師兄賽期

我會跑渣打 ...

我會check郵寄時間,唔該哂!我係懶人,最怕睇說明書。

渣打馬拉松後面d上落斜最甘,我跑兩次渣打到最後斜路都要行上去。
Ching我相信你應該係年青力壯,練多少少上落斜就可以應付。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

多謝師兄指教!
小弟年輕就真的說不上了,只有將勤補拙
上斜同落斜我都好怕!

對我來說,隻表不難用,menus & functions 都好user-friendly, 沒看過說明書

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-1-28 10:49 發表
多謝師兄指教!
小弟年輕就真的說不上了,只有將勤補拙
上斜同落斜我都好怕!" />" />

對我來說,隻表不難用,menus & functions 都好user-friendly, 沒看過說明書

指教....千其咪咁講,我都係new hand,參賽係玩玩下。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-1-26 18:20 發表
請問有無師兄師姐有經驗...

* 如果用每km做auto lap, 出西隧後,例如 (total) distance, lap time, lap pace 會顯怎樣顯示?

* total time 應沒問題,但會不會像剛開機時,要花一大段時間去尋找衛星呢?

唔該晒 ...

Apparently, it had been resumed near the big road sign.   I use the "distance alert" function to get some idea about my pace, but I would still use the lap button, instead of the "auto lap", to time my speed against the official millage marks.

登錄/註冊後可看大圖

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2010-2-3 01:07 發表

Apparently, it had been resumed near the big road sign.   I use the "distance alert" function to get some idea about my pace, but I would still use the lap button, instead of the "auto lap", to ti ...

都係一個辦法喎,唔知係唔係GPS始終有D Error,跑過唔同地方的全馬,去到中段開始,一定Match唔番個里數牌,同埋隻錶通常話俾我知,我跑左42.5K

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

btw, any ching/ctse using the foot pod?

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=15516

any comment of it?

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 17# 18# 的帖子

多謝兩位師兄分享經驗,用哩數牌來mark lap亦是個好辦法!

小弟跑步會聽歌同魂遊,不想按制的情況下,現時練習較喜歡的data display setting...
* total time
* total distance
* (current) lap pace (with 1K auto-lap) 其實係current lap 的 average pace, 可能比起某一剎那的pace可靠,有用
* pace - 不是次次望表的時候都準確,會試下放棄這讀數,留位置顯示 last lap time (因大多數時候就算有distance alert, 但 lap左都唔知,無睇lap time顯示)