香港長跑網  - 長跑長友

新手有問~~

升級   22.63%

該用戶從未簽到

我呢就係今日先開始跑...
平日我都無運動..真係係屋企坐足甘耐個隻..
甘我依家就想用慢跑減肥
甘我今日跑啦...
跑左無耐..真係幾分鐘
小腿前便好硬...係真係好硬....同埋有d漲漲地既feel
甘我無理啦~~再跑多無耐....
用唔到腳跟落地.......
甘我想問下呢.....
一d好耐無運動既人係唔係無啦啦一跑番都會甘咖??我一停幾個字又無野啦喎...

仲有一樣野想問下..
我隻腳係個d咩...肌肉加脂肪既腳...
姐係肌肉中有脂肪...脂肪中又有肌肉
甘慢跑減唔減到咖???
ths!!

升級   0%

該用戶從未簽到

What do you mean by 用唔到腳跟落地 and 肌肉加脂肪既腳?

The uncomfortable feeling of 小腿前便 (? shin) may be related to muscle fatigue as you have no exercise for long time.

Running can strengthen your lower limb muscles and makes your lower limbs look more muscular.

升級   82.33%

該用戶從未簽到

聽人講過呢d情況係因為跑時隻腳抬得唔夠高,搞到冇足夠空間同時間比隻腳用腳跟落地先,令隻腳掌要唔自然咁蹺起所至~ 各位師兄有錯請指正~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上野樹里 於 2010-1-26 21:55 發表
...

仲有一樣野想問下..
我隻腳係個d咩...肌肉加脂肪既腳...
姐係肌肉中有脂肪...脂肪中又有肌肉
甘慢跑減唔減到咖???
ths!!

好深奧好玄 ! 我唔明呀 ,邊位ching ctse可以解釋下 ?

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-1-26 22:55 發表
What do you mean by 用唔到腳跟落地 and 肌肉加脂肪既腳?

The uncomfortable feeling of 小腿前便 (? shin) may be related to muscle fatigue as you have no exercise for long time.

Running can strength ...

脂肪密集型肥胖

好多MM的大腿或小腿捏起来硬硬的就以为是肌肉,其实不是的,只是脂肪组织被撑得大大的,互相之间挨得十分紧凑,或者是脂肪细胞比较多,脂肪密度高,所以才有会硬硬的感觉,这样的MM一般是从小就比较健壮的。

我估我係呢隻隻腳...
因為我無做運動都成半年....仲係甘硬....
同埋呢..我係跑左無耐隻小腿前便好硬.....姐係得骨旁兩邊既肉硬...
硬到係韌帶都硬埋...想同腳跟落地都唔得..
大概係甘
唔該曬

sorry呀1999

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-1-26 23:57 發表
聽人講過呢d情況係因為跑時隻腳抬得唔夠高,搞到冇足夠空間同時間比隻腳用腳跟落地先,令隻腳掌要唔自然咁蹺起所至~ 各位師兄有錯請指正~

係呀..我無抬高隻腳跑...
跑到成個老媽子甘
好細步好細步甘...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-1-27 11:03 發表
步姿方面,其實有人會跑得較大步,會快一D,但較費力。有人會跑細步而密,會較省力,其實都是睇邊樣適合自己而已。

姐係自己跑得舒服就ok??

升級   60%

該用戶從未簽到

-->小腿前便好硬
我自己有時都會
通常再拉一拉筋等前腿鬆少少再跑會好d

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 spham 於 2010-1-27 11:19 發表
-->小腿前便好硬
我自己有時都會
通常再拉一拉筋等前腿鬆少少再跑會好d

姐係未拉夠??
甘你通常拉幾耐咖??
我拉1個字到咖渣...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-1-27 11:47 發表

用那個跑姿,是無問題的,但要知到自己現在用緊的跑姿是否正確,如果跑姿唔正確,有機會會受傷的。

雙手成90度..再自己擺動??
全身放鬆...話說 肩洗唔洗放鬆咖??
唔好用腳前半部落地??
應用腳跟...
係唔係甘
我大概係甘跑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   22.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-1-27 11:55 發表

好難講,差唔多啦.....

哈哈打錯..係自由擺動...
btw 唔該曬大家~~!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 上野樹里 於 26/1/2010 21:55 發表
    我呢就係今日先開始跑...
    平日我都無運動..真係係屋企坐足甘耐個隻..
    甘我依家就想用慢跑減肥
    甘我今日跑啦...
    跑左無耐..真係幾分鐘
    小腿前便好硬...係真係好硬....同埋有d漲漲地既feel
    甘我無理啦~~再跑多無 ...

既然你提到腳跟落地, 可參考李嘉綸教練分享跑步心得:
    http://www.youtube.com/watch?v=uFeTeCKVK9s&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=f9fU_9261yE&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=Ti_XUMwZvps&feature=related

升級   28.42%

該用戶從未簽到

我都會小腿前便好硬
    其中一個原因是
    我之前隻腳抬得唔夠高, 但又要腳跟落地
    腳掌唔自然咁蹺起所至

現在我中掌落地
    有改善, 但不是完全ok
    (未知其他誘因)

其實唔一定要腳跟落地
    李嘉綸心得係值得參考
    但我就有d保留

大部份跑手及跑步書籍
    都建議中前掌落地
    可參考佐治師兄的blog
    http://runninggeorge.blogspot.com/2009/12/13.html

腳跟落地
    就用不到足弓這個天然彈簧

升級   22.63%

該用戶從未簽到

好呀!!
    唔該曬大家!!!