香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽跑步日誌之渣馬訓練篇

升級   93.67%

該用戶從未簽到

05/02/10 星期五: 慢跑10K, 5'15/K
08/02/10 星期一: 慢跑10k (45'20)

09/02/10 星期二: 5k x 2 (20'05, 休:5'00, 21'55)
第一組已經無力, 第二組跑完身一圈已經爆左, 想快都快唔到, 唔想跑之下無奈地完成!

10/02/10 星期三: 梅子林飄移16k (1:17:06)
沙運至梅子林山腳: 18'55
上梅子林: 10'32
落梅子林: 9'05
上梅子林: 10'08
落梅子林: 8'29
梅子林山腳至沙運: 19'55

日抖跑份外辛苦, 似乎呢D天氣, 渣馬5'00/K PACING都未必走得完!

無態之下,  盡力去走, 都係好慢!
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

17/2/10星期三: 荔景山上落斜亂跑28分鐘
雖然好涷, 但除左我呢個傻佬外, 竟然比我碰到一位頂級女跑手係到練習; 以往以為自己係荔景山跑上斜好勁, 點知見完呢位女跑手後先知嘜野叫天外有天;  虎年就以佢為架目標啦!

18/2/10星期四: 葵芳至浪翠來回20k(1:38:05)
想跑馬速, 但副偈撻極都唔着, 看來渣馬要走330都未必得!

19/2/10星期五亂跑10k(43'58)

22x8線

1'42,1'46,1'50,1'49,1'45,1'53,1'52,1'51,1'53,1'51,1'57

2'12,2'10,2'08,2'04,2'04,2'05,2'04,2'02,2'04,2'16,2'18

21/2/10星期日馬鞍山8k(31'00)

升級   0%

該用戶從未簽到

原來朝陽兄都有係荔景玩下,我都係附近出沒架。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

7兄, 我其實都好高調下, 或者下次比賽有機會見面架時候, 我會同你相認!
奶兄, 我多數跑葵涌運動場, 一個星期都會有一兩晚走track, 見面架話不妨打個招呼!
oscar, 我望地呀下證明谷到個form都散曬呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄通常星期幾同咩鐘數跑track呀?睇下撞唔撞到你啦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

奶兄, 通常星期二及五, 7-8pm會係球場跑; 不過渣馬後可能會減少操練了.
7兄, 好似舊年到而家都未試過跑得快過你, 所以你係賽道上留意我唔到啫><
oscar, 男架通常我都唔會比相佢地, 不過7兄就例外, 麻煩你啦oscar!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

7兄, 應該係全程係你後面至真

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-2-25 15:27 發表
7兄, 應該係全程係你後面至真

睇返d比賽相,真係wor,距離應該唔超過兩秒~

升級   93.67%

該用戶從未簽到

最後一週, 以配速跑為主, 由於呢次全馬準備得唔好, 嚴重缺乏長課, 加上天氣又熱又濕, 目標時間為315至325之間, 希望可以跑得有鬥心啦!
星期一: 慢跑8k (38'00)

星期二: 5k馬速( 22'24)

星期四: 5k馬速 (18'10)
25度濕度高, 跟上星期簡直係兩個世界, 大家比賽時緊記飲多d水同能量飲品, 因為會勁出汗呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

7兄, 打錯左, 係4k先真!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

終於都跑完, 呢個blog又係終結架時候! 不過, 臨走前點要交待下比賽架成績比大家.

1-5K     : 4'24, 4'18,4'36,4'35,4'35 (22'31)

6-10K  : 4'25,4'52,4'51,4'17,4'24   (45'22)

11-15K: 4'22,4'44,4'43,4'42,4'26  (1'08'21)

16-20K: 4'40, 4'39,4'32,4'31,4'32  (1'31'17)

21-25K: 4;28,4'25,4;31,4'32,4'53  (1'54'07)

25-30K: 5'05,4'48,5'43,5'09,5'22  (2'20'17)

31-36K: 4'57,5'06,5'24,4'49,10'39 (2'51'15)

37-FM: 6'12,5'28,5'12,5'41,5'31,5'50 (3'25'10)

因為長課不足, 基本上30k以上一次都無, 20k以上只有3次, 平均里數唔夠50k, 所以預左唔可以均速完成.  不過, 可能我跑得比較保守, 所以爆得唔係好嚴重, 結果勉強達標!