香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

穿跑鞋長跑受傷風險高

升級   1.35%

該用戶從未簽到

轉載自蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100129&sec_id=4104&subsec_id=3626368&art_id=13676062
+1 0
上一篇︰新老虎- SAROMARACER ST下一篇︰請問 ccm 張 cert 幾時會收到

升級   100%

該用戶從未簽到

謝謝資料~~

貼出黎:

肯尼亞跑手揚威全球馬拉松賽事,他們以往不少赤腳上陣,美國哈佛大學研究證實,赤腳跑步人士多數以前腳掌着地,但穿上跑鞋的人士則多數用錯腳跟着地,與地面的撞擊力遠較前掌為大,故穿上跑鞋者的受傷機會比赤腳跑手更高,尤其容易出現意外。研究人員分析五組人士,包括美國及肯尼亞跑步運動員及兩國的年輕人,就穿鞋與否及跑步時足部着地的情況後,得出這個結論,並刊於《自然》期刊。

升級   0%

該用戶從未簽到

好多跑步智識都互相矛盾..眾說紛紜...真係唔知應點做..
個個人都講跑步最緊要搵對保護性強的跑鞋...而家又話赤腳跑好....
腳跟著地是錯的嗎?李嘉倫好鼓勵用此方法喎...

升級   15.45%

該用戶從未簽到

升級   44.6%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

昨天有師兄轉載英國獨立報報導
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

點解人地可以 2hr 1x min 完成42.195km,我又唔得呢 ?
    真係唔著鞋咁簡單 ?
    多知一點資料是好事,懂得保重自己身體更重要。

升級   0%

該用戶從未簽到

我上次去聽個長跑講座, 講者都話腳跟著地同中掌著地都有人suggest, 而佢自己睇法就係無論用邊種著地方法, 最緊要自己留心聽腳步聲係細聲, 同地面接觸時間短, 腳板有滾動動作......
    而佢都有講香港跑街多數係石屎地, 所以著跑鞋有多啲保護同避震會好好多.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-1-29 12:23 發表
    我上次去聽個長跑講座, 講者都話腳跟著地同中掌著地都有人suggest, 而佢自己睇法就係無論用邊種著地方法, 最緊要自己留心聽腳步聲係細聲, 同地面接觸時間短, 腳板有滾動動作......
    而佢都有講香港跑街多數係石屎地, ...

呢句好岩...補充...力尾落地...力頭蹬出....哈....易講難做..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-29 12:45 發表

呢句好岩...補充...力尾落地...力頭蹬出....哈....易講難做..

平兄, 呢個我唔係好明添
    係咪講緊腳板落咗地之後的後蹬動作呀?

升級   20.25%

該用戶從未簽到

真係唔係咁相信囉, 如果係咁, 世界各名牌跑鞋要執啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-1-29 12:34 發表
    無嘢ge,人參好,當歸好,都要當時人啱食先得ge!補身定傷身,咁就睇吓你係什麼体質啦!

人參 & 當歸 我都岩食...不過補唔補到就真係唔知...以前是純後腳跟落地...由於滾至前掌離地浪費了些時間,而家好似變左中掌偏後擊地,再滾至前掌蹬離..少左滾動時間,會唔會少左一些緩震?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-1-29 12:51 發表

平兄, 呢個我唔係好明添hgj059" />" />" />" />" />" />hj
    係咪講緊腳板落咗地之後的後蹬動作呀?

後腳跟擊地法
    落腳時用力尾落,要輕而可省力,亦可減少撞擊力,減少受傷機會.....然後快速滾動至前掌(緩震)..再稍加些力後蹬離地向前....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-1-29 12:51 發表
    真係唔係咁相信囉, 如果係咁, 世界各名牌跑鞋要執啦

從未試過唔著鞋跑..但就真係跑渣馬時見過有人跑全馬唔著鞋....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-29 12:59 發表

後腳跟擊地法
    落腳時用力尾落,要輕而可省力,亦可減少撞擊力,減少受傷機會.....然後快速滾動至前掌(緩震)..再稍加些力後蹬離地向前....

oh, 我明啦, 唔該晒平兄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-29 13:01 發表

從未試過唔著鞋跑..但就真係跑渣馬時見過有人跑全馬唔著鞋....

跑全馬唔著鞋
    我就淨係見過小華唔著鞋跑, 仍然都係飛咁快

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-1-29 13:12 發表
    個問題都唔關著唔著鞋事囉,係佢本身飛咁快.......著同唔著無太大分別" />" />hiuijhkj

無錯, 即係勁人著乜鞋都無分別囉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-1-29 13:06 發表

跑全馬唔著鞋
    我就淨係見過小華唔著鞋跑, 仍然都係飛咁快

無錯, 即係勁人著唔著鞋都無分別囉

升級   100%

該用戶從未簽到