香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: randyip
打印 上一主題 下一主題

穿跑鞋長跑受傷風險高

升級   20%

該用戶從未簽到

我赤腳跑~時間一長就會痛

升級   12.11%

該用戶從未簽到

跑鞋係保護對腳既裝備;跑姿唔好就會受傷!

係地盤做野個個人日日都用保護裝備,唔會有人話用左保護裝備而受傷!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

赤腳跑??香港地~~片地黃金~~好易奶野
    非洲人點解跑得咁快~~我都係覺得因為佢地夠"黑"
    黑個佢地自己會快過佢地架喇

升級   17.67%

該用戶從未簽到

"穿跑鞋長跑受傷風險高"呢句野太概括喇~  "長跑受傷風險高"就堅

如果阿黑人大哥慣左赤腳,突然著鞋梗係傷.

1)我自己感覺係,中掌對LOWER LEG既拉力係細D,係幫到我呢D入門者防止受傷同跑長D. 但係如果一個人慣左腳跟跑法日子有功,D肌肉可能已經勁到FEEL唔到呢D拉力.

2)我見一D講MID FOOT STRIKE 既VIDEO, 中掌落地後,腳跟都會觸地.(中/長跑).比起腳跟先落地,係多左利用腳掌至腳跟一段緩衝. 但如果係腳跟落地而做到SMOOTH既ROLLING,相信都會有足夠緩衝. 反而係,落腳點唔好太前,減少OVERSTRIKE致傷,係好多人都唔反對. 以前細個,著對AIRMXX真係以為大大步腳跟硬鋤落地都冇事 ~~

3)拗柴,膝傷一類,如果睇物理治療,好多時都教人做特定動作用時間練番肌肉既反應.練平衡. 如果冇咁做,相反只係穿戴護膝護踝綁緊,只會減低反應同平衡感. 同樣,著太厚既鞋, 的確係會減低左感覺/反應. 我試過著比較厚既新鞋(跑OR籃球)時拉親腳板.都係睇慣唔慣.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我諗唔會有幾多香港跑友真係會唔着鞋跑; 不過呢個研究帶出一個疑問, 我地練習的時候究竟應該着厚底鞋定薄底鞋? 個人經驗, 當着厚底鞋的時候, 比較難維持原有的中前掌落地的跑法.  所以, 厚底鞋避震雖然大了, 但卻減弱雙腳自然的避震能力, 一得一失, 值唔值就好難評估了!