香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: georgemiu
打印 上一主題 下一主題

台東226km超鐵出現啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-2 17:11 發表

Boston marathon 我諗我呢世都冇機會攞到入場券. ironman finisher 或者有機......如果個time limit 唔係太短. 我估計自己的時間:

3.8km swim = 1.5 hr (我以前試過慢慢游到呢個時間)
180km bike = 7  ...

唉,賽期係好大問題,1號,如果仲晌呢間公司做一定玩唔到...

升級   93.68%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-2 16:47 發表 謝謝George 兄分享,咁6-7k 應該夠喎~~

一定得,如果兩人share房或租到民宿就縱平的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-2-2 18:34 發表

一定得,如果兩人share房或租到民宿就縱平的

係喎台東好似好多民宿~~

問左台東朋友,佢對賽場有以下睇法~~

1. 游泳2.2 km :臺東活水湖,2小時。

大會描述 : (單程1.1K,淡水湖、封閉水域、水質清澈見底)

朋友回應 : 我只知道活水湖是人工湖,三項鐵人賽是在這裡舉辦的,但是水質是否清澈見底我就不曉得了

登錄/註冊後可看大圖

2. 自行車100 km :活水湖→成功鎮(折返)→活水湖,5小時。

大會描述 : (路況良好、起伏不大,東海岸風景秀麗,最適合騎車)

朋友回應 : 東海岸的風景是真的很美,東臨太平洋,一眼望去真的超美

登錄/註冊後可看大圖

而且東海岸的路面是[size=150%]最平整

登錄/註冊後可看大圖

而且很寬闊

3. 跑步21km :活水湖→利吉國小→活水湖,2.5小時。

大會描述 : (水利公園、利吉惡地,環境好、空氣新鮮,還有最溫馨的補給)

朋友回應 : 這個的話應該也不差,畢竟舉辦國際賽,賽前的規劃與整頓都有一定的水準。
最重要的是,東部較少人居住,人為破壞一定很小,而且早上的空氣是真的很新鮮。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:05 發表
聽落好似幾好玩!乜嘢日期舉行呀﹖

226K
日期:99年10月1日 (星期五)上午 07:00
競賽距離:
游泳3.8 km 。
自行車180 km 。
跑步42.195km 。
競賽總計:距離合計226km,總時間以17小時為限。

123K
日期:99年10月2日 (星期六)上午 07:00
競賽距離、地點及時限:游泳2.2 km :臺東活水湖,2小時。
(單程1.1K,淡水湖、封閉水域、水質清澈見底)
自行車100 km :活水湖→成功鎮(折返)→活水湖,5小時。
(路況良好、起伏不大,東海岸風景秀麗,最適合騎車)
跑步21km :活水湖→利吉國小→活水湖,2.5小時。
(水利公園、利吉惡地,環境好、空氣新鮮,還有最溫馨的補給)
競賽總計:距離合計123.2km,總時間以9.5小時為限。

51.5K
日期:99年10月3日 (星期日)上午 08:00
競賽距離、地點、時限:
游泳1.5km:臺東活水湖,50分鐘。
自行車40km:活水湖→中華大橋→興隆國小(折返)→中華大橋→活水湖,100分鐘。
跑步10 km :活水湖→中華路→臺東市區→臺東森林公園→活水湖,80分鐘。
競賽總計:距離合計51.5km,總時間以3小時50分為限。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:13 發表
阿DEE諗住玩邊個﹖

係呀,民國99年,即係辛亥革命果年開始計~~
去得就玩226啦,17hr 我睇練下應該做得到~~

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-2 15:16 發表
游3.8K : 3hr (avg 500m/2.37min)
車180K : 8hr (avg speed 22.5k/h)
跑 42K : 6hr (avg 1km/8.57min)

(3+8+6)hr = 17hr

有機會應付到喎~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:35 發表
馬拉松已經唔簡單,如果玩鐵人真係好刺激,不過玩完可能要休足一星期!" />" />" />" />" />jhkjh

17hr 又未必有想像中咁辛苦,我計過條數,用3hr 游3.8k 應該唔太辛苦,單車180k 平均廿零k/h 好似又唔太金(係怕男人最痛),如果真係順利11hr 內完成到兩項,6hr 跑個全馬應該可以,因為玩毅行last 兩段平路jog 7-8min 1k 都無問題~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:35 發表
玩17個鐘喎!不過我都好想搵吓剌激!

O兄,你耐力咁強,我相信如果游水搞得掂另外兩項你無問題~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:50 發表
有得諗GE,都算係幾大挑戰,搵埋燉兄一齊去玩嘛!不過你成三個中係個湖度,會唔會凍親﹖" />" />

奶哥應該游唔到3.8K...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:54 發表
最緊要大人個關啫!玩呢啲我更啱啦!若然儲定錢去旅行咁.....都有可能GE.....

我都係咁諗,不過有個問題係我每月last 1個同頭2個工作天都好忙,如果仲晌度做,度假都幾傷腦筋...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 11:55 發表
你唔好話我聽,佢係落唔到水呀﹖" />" />

奶溝水即刻浠晒~~
總之唔o岩佢玩架啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-3 12:54 發表
3.8KM  距離即係76個直池,但要係湖裏面游,相信都要唔少時間......要練水都幾要時間喎!

我之前無諗住會比賽,每次去游水都慢游50個池,時間約1.5hr,所以3hr 游76個池應該唔係太辛苦,不過一定要練囉,而且淡水湖無浪情況會同游泳池差不多,練游泳池應該ok 啦~~

升級   93.68%

該用戶從未簽到

Wa... 講到唔去都唔得喔!
一與拉對去玩囉。

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-3 10:20 發表 係喎台東好似好多民宿~~ 問左台東朋友,佢對賽場有以下睇法~~1. 游泳2.2 km :臺東活水湖,2小時。大會描述 : (單程1.1K,淡水湖、封閉水域、水質清澈見底) 朋友回應 : 我只知道活 ...