香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主:
打印 上一主題 下一主題

一零年一大難題,請各經驗人士比少少意見

關閉 [複製鏈接]

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我份人唔係樂天派, 凡事講實際, 個人意見係你可以玩不過唔好追時間跑

以我所知你既training里數不足(~40km/week?), 唔同10k半馬, 全馬係無天才波打既, 個底未打實就係未打實..
此外你又係隻經驗未夠既快馬, ie 快得黎唔易控制己速, 咁樣容易燒乾撞牆, 全馬撞牆慘過生仔, 痛苦無盡頭

我既建議係用好輕鬆既pacing跑頭半(maybe 1:55~2hr), 有唔妥減慢, 覺得ok都唔好加速, 直到32-35k左右再視乎情況, 有力就加, 完成至上, 當攞經驗值下次升呢.
係訓練不足情況下寧願跑個慢D但有進步空間既時間, 好過爆左傷左甚至上車, 弄得不愉快

當然這是我個人意見, 無論如何祝你成功

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2010-2-3 15:13 發表 我份人唔係樂天派, 凡事講實際, 個人意見係你可以玩不過唔好追時間跑以我所知你既training里數不足(~40km/week?), 唔同10k半馬, 全馬係無天才波打既, 個底未打實就係未打實..此外你又係隻經驗未夠既快馬, ie 快 ...
係寶貴既意見致真,就當係一次生仔既經驗都唔錯,我週里唔好話40,其實好似30都唔夠,但我都係會盡力依照345-400依個時間去進行。希望可以照你既賽前指引。差D數漏左,你都算係TKO人,31X點會無你份呀!

升級   78.3%

該用戶從未簽到

照去馬啦昌哥, 輕輕鬆鬆無壓力唔去諗成績可能有意外收獲, 相反爆咗都可以吸收經驗作為下年準備

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2010-2-3 16:27 發表 照去馬啦昌哥, 輕輕鬆鬆無壓力唔去諗成績可能有意外收獲, 相反爆咗都可以吸收經驗作為下年準備

有鴉勞既鼓勵,點可以唔去馬呀!我就決定等下張號碼布!就當係比其他人一個教材,睇下全無準備之下,跑全馬會跑到個乜野死樣番黎!(最重要都係Free

升級   61.1%

該用戶從未簽到

跑全馬其實唔係咁得人驚既事, 不過第1次個心理關口係難D咁啦

比賽之中, 一收一放既火候要控制得準, 清楚自己仲有幾多貨, 人地跑幾快一於盲左當睇唔到, 跑自己既步速

做到用盡手中既貨去控制個節奏, 而唔係俾條跑道去控制返你轉頭.

升級   100%

該用戶從未簽到

綜合了個能人義士之經驗,已得出賽前指引;為領悟人生又一體驗,一定要去試跑一次全馬。賽前兩星期跑多兩次長課作參考,之後要足夠休息。落到場當自己係盲左一個人跑好了,熱身到35公里先好發力,跑唔掂就上車,來日方長,愛錫身體。

最後係跑完之後唔會再比校長問:「你頭先去左邊到呀?」

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-4 09:52 發表
綜合了個能人義士之經驗," />" />hiuijhkj已得出賽前指引;為領悟人生又一體驗,一定要去試跑一次全馬。賽前兩星期跑多兩次長課作參考,之後要足夠休息。落到場當自己係盲左一個人跑好了,熱身到35公里先好發力,跑唔掂 ...

要你忍35K都唔容易...加油呀~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-4 11:41 發表

要你忍35K都唔容易...加油呀~

上述幾點, 真係樣樣都唔容易呀

升級   0%

該用戶從未簽到

呀昌你聽日要試下走下長課丫 ~~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-2-5 13:54 發表 呀昌你聽日要試下走下長課丫 ~~~~

先試左特訓先,如果將運動場聽日有開,我應該會去特訓

升級   78.3%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-4 09:52 發表
綜合了個能人義士之經驗," />" />hiuijhkj已得出賽前指引;為領悟人生又一體驗,一定要去試跑一次全馬。賽前兩星期跑多兩次長課作參考,之後要足夠休息。落到場當自己係盲左一個人跑好了,熱身到35公里先好發力,跑唔掂 ...

留返d火, 35k 後先用就ok ga la~

升級   100%

該用戶從未簽到

35k 這係到左西睡未嫁?

升級   68.33%

該用戶從未簽到

剛剛入西隧

昌兄,加油呀!

終點有特訓....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runner_256 於 2010-2-11 22:20 發表 剛剛入西隧 昌兄,加油呀!終點有特訓....

256兄!依幾日我試左自己既極限,考盧到應該未有能力跑晒,所以唔跑既機會多!

但都無乜所謂!個位都係代個朋友,所以都唔太算浪費,等我操多三兩年,再參加過啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-12 10:55 發表

256兄!依幾日我試左自己既極限,考盧到應該未有能力跑晒,所以唔跑既機會多

但都無乜所謂!個位都係代個朋友,所以都唔太算浪費,等我操多三兩年,再參加過啦

註: 網上留言未可盡信

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-2-12 11:11 發表 註: 網上留言未可盡信

狗哥,我係講認真的!講笑都睇對像,256咁大隻,我係唔夠膽係佢面前亂嗡。

致於腳程,一向都係麻麻,要有代改進。我諗我都係將第一次放眼廈門好D

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-2-12 11:17 發表

狗哥,我係講認真的!講笑都睇對像,256咁大隻,我係唔夠膽係佢面前亂嗡。

致於腳程,一向都係麻麻,要有代改進。我諗我都係將第一次放眼廈門好D

我諗256大師兄一定心中有數你既認真程度
總之昌哥我點睇都係矛問題既~ (當然你失控一黎放火自爆.......就.........)

廈馬好呀~ 係既有機會齊齊去反下~