香港長跑網  - 長跑長友

第一次正式換了新鞋跑步就出事啦!!!Help!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

之前都間中有跑開街或運動場,都係用對$80 head 既跑鞋,似白鞋
最近第一次換了Mizuno Aero 8 就出事了..... 共跑了第三次都係成隻左腳肌肉痺,好似緊晒同埋冇晒感覺!
每次都係兩三圈約1500米開始成隻左腳肌肉硬晒..... 但右腳就完全冇事仲一d都唔覺累!
但著起對鞋都係舒服..冇咩事!

請問點解會甘架?  我都係第一次著這些跑鞋... 而且又冇頂鞋...左右又冇頂...而且我普通鞋都岩著架!  Thanks 各位找出小弟問題!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   3.68%

該用戶從未簽到

多謝回覆先....
有架.... 我每次都會熱身先跑

通常會跑大約4000-5000米內
現在得Aero8一對跑鞋!
現在一大約三個圈就開始成隻左腳會硬晒...... 以前都未試過
但隻加腳就仲好有力量.....

唔知有冇人會好似我甘既經歷呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24%

該用戶從未簽到

原帖由 bomb 於 2010-2-2 19:41 發表
之前都間中有跑開街或運動場,都係用對$80 head 既跑鞋,似白鞋
最近第一次換了Mizuno Aero 8 就出事了..... 共跑了第三次都係成隻左腳肌肉痺,好似緊晒同埋冇晒感覺!
每次都係兩三圈約1500米開始成隻左腳肌肉硬晒... ...

Hi,
小弟都係著Aero8,不過冇乜問題!!!
建意你試著番Head跑一次,如果冇問題即好大機會對腳唔夾對鞋,if still 痛的話可能你跑姿有問題or左腳有傷!!!!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-2 23:57 發表
可能你有扁平足!

都睇過沒有扁平足...

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 timmywwc 於 2010-2-3 00:05 發表

Hi,
小弟都係著Aero8,不過冇乜問題!!!hgjD088" />" />hj
建意你試著番Head跑一次,如果冇問題即好大機會對腳唔夾對鞋,if still 痛的話可能你跑姿有問題or左腳有傷!!!!hgj059" />" />hj

哎...... 我已經掉了對Head, 因為已經爛到裂晒..... 咪我都想再試著去跑...現在得返Aero8跑鞋
而且對Head只係好白鞋一D,保護性低

Aero8,我著上去跑時感覺右腳有彈性但左腳就沒有甘既感覺了.....

當我著去跑時發現1500米後又出事...左腳肌肉硬化而且沒感覺了....甘我就用右腳發更加既力去減低左腳既負荷...
不過跑多幾圈都係要停了....因為左腳好累... 但右腳明顯地還好有力....

我都係第一次買Mizuno 貴鞋就出事了... 以前都係著d好普通既鞋就去跑... 真係死得不明不白... 點算? 唔通拿來行街?

腳傷... 我又好似唔似... 跑起來沒有痛楚... 平時都沒有問題架....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bomb 於 2010-2-3 10:30 發表

哎...... 我已經掉了對Head, 因為已經爛到裂晒..... 咪我都想再試著去跑...現在得返Aero8跑鞋
而且對Head只係好白鞋一D,保護性低

Aero8,我著上去跑時感覺右腳有彈性但左腳就沒有甘既感覺了.....

當我著 ...

CHING.. 就好似女朋友咁..
你同佢唔夾.... 個女仔幾靚幾好都無用....

你想想自己以前著開咩鞋..厚底薄底... 闊窄鞋頭... 腳型係高弓偏平...軟底硬底..
再一次証明就算人地講對鞋幾好都唔代表0岩你著..
買鞋都係一門學問... 我之前買0左好多牌子好多鞋才找到自己喜歡既型號

升級   51.05%

該用戶從未簽到

ching,冇記錯Aero係一對for neutral pronation既鞋,如果你冇扁平足,
比較少機會出現severe pronation,Aero理論上就算唔係好合適既一對鞋,
亦未至於係短短1500m就出現你所講既問題,會唔會係你試鞋果陣岩岩好左
腳剛剛有問題?

就咁睇可能係你對腳有問題,冇乜理由左腳有事右腳冇事,係咪通常跑運動場?
逆時針跑的確係左膝受壓較右膝厲害,我都試過跑圈時左膝會比較僵硬,有時跑
水平有少少傾斜既馬路邊都問唔中有一邊膝特別唔舒服。長短腳都會令至左右腳
受壓不平衡,有世界級選手左右腳用唔同部位落地(一邊腳爭一邊中掌),據聞係因
為長短腳,所以要左右腳用唔同部位落地去遷就。

試鞋既野,有時都要睇下狀態,狀態好同唔好跑同一對鞋都有唔同感覺,同一對鞋
狀態好跑時2xk都冇乜野,狀態唔好時會可能跑1xk已經覺得個底硬。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

何不試下赤腳係運動場到走轉??
    如果腳痺情況依舊,咁應該唔關對鞋事丫!!
    但係如果赤腳跑就冇痺,著鞋跑就痺...咁.....我幫你食左對鞋佢啦!!~

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 係咪跑圈出事?不過都好少話幾個圈就出事...
    不如睇睇反方向跑...有冇事...

升級   98.42%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-2-3 13:59 發表
    但係如果赤腳跑就冇痺,著鞋跑就痺...咁.....我幫你食左對鞋佢啦!!~
    You are so GREAT!!!!!!!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2010-2-3 11:46 發表

CHING.. 就好似女朋友咁..
    你同佢唔夾.... 個女仔幾靚幾好都無用....

你想想自己以前著開咩鞋..厚底薄底... 闊窄鞋頭... 腳型係高弓偏平...軟底硬底..
    再一次証明就算人地講對鞋幾好都唔代表0岩你著..
    買鞋 ...

係wor ..........以前都唔覺...
    現在跑鞋甘多款....  真係一門學問...
    要選合適既鞋....
    Dr. Kong check腳要幾錢架?

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 wewahaha 於 2010-2-3 13:11 發表
    ching,冇記錯Aero係一對for neutral pronation既鞋,如果你冇扁平足,
    比較少機會出現severe pronation,Aero理論上就算唔係好合適既一對鞋,
    亦未至於係短短1500m就出現你所講既問題,會唔會係你試鞋果陣岩岩好左
    腳剛剛有問題?

就咁睇可能係你對腳有問題,冇乜理由左腳有事右腳冇事,係咪通常跑運動場?
    逆時針跑的確係左膝受壓較右膝厲害,我都試過跑圈時左膝會比較僵硬,有時跑
    水平有少少傾斜既馬路邊都問唔中有一邊膝特別唔舒服。長短腳都會令至左右腳
    受壓不平衡,有世界級選手左右腳用唔同部位落地(一邊腳爭一邊中掌),據聞係因
    為長短腳,所以要左右腳用唔同部位落地去遷就。

試鞋既野,有時都要睇下狀態,狀態好同唔好跑同一對鞋都有唔同感覺,同一對鞋
    狀態好跑時2xk都冇乜野,狀態唔好時會可能跑1xk已經覺得個底硬。

這位師兄講既真係十分之有用!
    係呀..... 我係跑運動場....
    我不嬲都係跑開街...係最近才跑運動場...
    最近第一次跑運動場係用Head薄底裂晒紋既爛鞋跑大約5000米都冇事.....甘先出奇!
    一轉鞋.... 跑就出事.... 另外個個都係逆時針跑的!
    長短腳..我又唔似......  不過我都睡眠充足才去跑步...不過一樣....

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-2-3 13:59 發表

赤腳跑又未試過..... 好似好怪
    唔通真係要再買多對鞋來試跑.... 睇下咩問題!
    如果係對腳有問題就慘了.... 平時又唔見有咩事....
    另外師兄肚餓了.....  不過如果對鞋唔岩我...我為有著黎行街了!

升級   0%

開心

原帖由 bomb 於 2010-2-3 19:55 發表

赤腳跑又未試過..... 好似好怪
    唔通真係要再買多對鞋來試跑.... 睇下咩問題!
    如果係對腳有問題就慘了.... 平時又唔見有咩事....
    另外師兄肚餓了.....  不過如果對鞋唔岩我...我為有著黎行街了!: ...

我馬鞍山果邊個運動場,成日都有人赤腳跑架!!
    妳e+對鞋夠保護力架啦,不如試下去跑石屎地,單車徑...,睇下情況會唔會好d丫
    哈哈,我都就黎要買對跑鞋醫肚啦....會買asics kayano 16~~~~
    好期待...等梗個fd d優惠卷...唔知有冇

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-2-3 23:49 發表

我馬鞍山果邊個運動場,成日都有人赤腳跑架!!
    妳e+對鞋夠保護力架啦,不如試下去跑石屎地,單車徑...,睇下情況會唔會好d丫
    哈哈,我都就黎要買對跑鞋醫肚啦....會買asics kayano 16~~~~
    好期待...等梗個fd d優惠卷 ...

原來會有人赤腳跑.... 我都好少見....
    好... 等我有機會再出去試跑街先.... 睇o下會唔會有改變...
    新年前早D買返對新鞋啦..........
    祝你早日醫飽肚

升級   0%

開心

唉....我個朋友好似比唔到個優惠卷我....我都唔知買唔買好啦....