香港長跑網  - 長跑長友

[轉]毅行出哲學-三類毅行者

升級   30.2%

該用戶從未簽到

http://trailwalkerasphilosophy.b ... 2/blog-post_07.html

你是哪一類型? 「要贏型」, 「挑戰自我型」, 還是「自我感覺良好型」?

升級   5.3%

該用戶從未簽到

而家呢個社會真係多(喱寶)嫁姐!能夠有權威去標籤(人)的就係特權階級啦!被標籤的好歹也算得上中產階層,
連被標籤的價值都冇就一文不值?

升級   0%

該用戶從未簽到

筆者好似好有學識同埋自認好有經驗咁,不過文章有點膚淺及以片蓋全,無乜深度。睇完文章,會覺得失去再行毅行的意志。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 13:13 發表
筆者好似好有學識同埋自認好有經驗咁,不過文章有點膚淺及以片蓋全,無乜深度。睇完文章,會覺得失去再行毅行的意志。

亮哥,我100%認同你既睇法,枉呢位筆者自詡甚麼十年經驗,自以為了解每年幾千位參加者,超過二千字既文章睇唔到玩毅行九成既樂趣,只係好膚淺咁提及佢所謂既甚麼哲學,無聊既標籤,我睇佢玩毅行呢十年真係浪費時間~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

我玩毅行....只享受操練過程...也得益於過程...

升級   0%

該用戶從未簽到

佢好似有寫左本毅行書...
我仲諗字去打書釘tim

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

好彩! 原來大家都係咁諗,佢用d字眼太令人反感,甚麼"可憐蟲",這個可憐蟲應該是他吧!
以前未行過毅行可能會被佢既歪論誤導。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-9 15:15 發表
睇阿平寫個啲同你地寫過啲,好睇過佢寫啦!佢寫到全無人性ge,邊好睇架﹖毅行者其實好講「人性」架!雖然對於精英組黎講挑戰成分居多,但當人隊員人的磨合、信任、經歷,都好precious架嘛!

我覺得要寫既話最好多分享自己既感受同體驗,每年4000人都係不同個體,大家都有唔同既價值觀,唔應該去標籤,猜度,評倫別人,每位參加者都付出左唔少時間,心機同汗水,每個人都有唔同既得失,應該得到應有既尊重~~

平兄出書啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 15:29 發表
好彩! 原來大家都係咁諗,佢用d字眼太令人反感,甚麼"可憐蟲",這個可憐蟲應該是他吧!
以前未行過毅行可能會被佢既歪論誤導。

其實筆者用左咁多心機去寫佢既"哲學",我都唔應該作出咁大既批判...
不過睇完果一刻都幾嬲,計埋今年陪走我都玩左5年,5年既苦樂俾人好有"代表性"咁去簡單描寫,我都唔建議想去玩而未玩過既朋友去睇呢位先生既文章~~

升級   0%

該用戶從未簽到

O兄 & 花生,小弟所寫的有關毅行文章,有你地一眾好友閱讀,已經心感滿足。在毅行之前,小弟對於此活動是完全陌生且不感興趣的,對於行山,更有好大的誤解。毅行改變了小弟很多,每次操練都帶給了小弟不少感悟和得益,因此小弟才會細膩記錄下來,與眾好友分享個中感受和經歷,其次...自己所寫的文字能夠觸動自己,也已不枉所花的心機了...

希望今年...仍有機會再寫..

升級   0%

該用戶從未簽到

當小弟睇過這人既文章,唔知點解,對毅行甚至馬拉松都突然失卻晒興趣。
原本想刪除這版或者由得佢無人理跟住沉底,好彩小弟無刪除這版,才知道問題唔係出於自己。
小弟有番信心啦! 2010毅行-----無論點小弟都會再參加的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 16:09 發表
當小弟睇過這人既文章,唔知點解,對毅行甚至馬拉松都突然失卻晒興趣。
原本想刪除這版或者由得佢無人理跟住沉底,好彩小弟無刪除這版,才知道問題唔係出於自己。
小弟有番信心啦! 2010毅行-----無論點小弟都會再參 ...

亮哥....你好似欠一篇毅行文未寫喎....哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-9 15:15 發表
睇阿平寫個啲同你地寫過啲,好睇過佢寫啦!佢寫到全無人性ge,邊好睇架﹖毅行者其實好講「人性」架!雖然對於精英組黎講挑戰成分居多,但當人隊員人的磨合、信任、經歷,都好precious架嘛!

絕對贊同,因為平兄寫既全是事實,對人和物既描寫生動有趣,唔會貶低及將人格扭曲,緊係好睇過佢百倍。響毅行得到既經歷、友情各方面係有錢都買唔到架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-9 16:16 發表

講開就把鬼火...花子個粒魚旦食到今時今日都未食完....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-9 16:16 發表

小弟靜雞雞交左啦,響Parco爸果篇下面少少。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-9 16:18 發表

講開就把鬼火...花子個粒魚旦食到今時今日都未食完....

之前諗住放棄,睇完篇文章之後決定寫番!等我!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 16:18 發表

下....即刻去昅下先......

花公子...你粒魚蛋點呀...發mo未呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 16:18 發表

睇完啦...又是被人勾起了...當天點點回憶...