香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chisuet

[轉]毅行出哲學-三類毅行者

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 16:17 發表

絕對贊同,因為平兄寫既全是事實,對人和物既描寫生動有趣,唔會貶低及將人格扭曲,緊係好睇過佢百倍。響毅行得到既經歷、友情各方面係有錢都買唔到架!

記起第一次認識你是第一次操山..麥一路上..只剩下你我...毫無經驗的令你我二人背囊裡塞滿了東西,成為負得最重的人..而我還要不停跌出東西,要勞煩你幫我執拾..當天真係好狼狽....我都可算是半途出家人..你地竟然會信任我..相信我有能力去完成100公里路..拉了我入隊..相信你地都冒了唔少風險架..賭了一鋪....哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-9 16:20 發表

之前諗住放棄,睇完篇文章之後決定寫番!等我!!

係唔係呀?花生...不如你先post左食魚旦個part先喇~~

升級   0%

該用戶從未簽到

咩原來大家睇完呢個post都咁大反應!
其實我都一早睇到呢個post, 我初時睇完都有少少迷, 究竟自己會係咩型呢?
三種都唔係...但係又有部份特性相似, 咁即係點? 最後都係冇理佢.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-9 17:03 發表
其實我都一早睇到呢個post, 我初時睇完都有少少迷, 究竟自己會係咩型呢?
三種都唔係...但係又有部份特性相似, 咁即係點? 最後都係冇理佢.....

大圍兄果然功力深厚,不為所動!
說來慚愧,小弟情緒down左兩日,連步都無跑。

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 17:30 發表

大圍兄果然功力深厚,不為所動!
說來慚愧,小弟情緒down左兩日,連步都無跑。

唔洗咁嚴重呀?都咁大個人咯,點解心0重係咁脆弱呀?
哥哥錫番下

升級   30.2%

該用戶從未簽到

轉貼這文章的本意純作分享, 大家的反應, 倒是我意料之外.
我本身沒參加過毅行 (暫時也沒有資格), 所以也不便評論這文章對與錯.

不過我理解到作者的意思是, 參加毅行, 不要太過沉迷"比賽"本身, 不要只想著贏別人, 因為一山還有一山高. 也不要過份沉迷追求突破自己成績, 而訂一個過高的目標, 投入太多而不能達成目標, 反而不開心, 忽略了身邊其他事, 也忘記行山的真正意義, 是為欣賞山水, 促進身體健康, 也體現朋友間互相扶持, 團隊合作精神 (更重要的是, 參與毅行目的是為了慈善.)

如果轉貼這文章令任何人感到不快, 我謹此say sorry.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 chisuet 於 2010-2-9 20:09 發表

如果轉貼這文章令任何人感到不快, 我謹此say sorry.

chisuet ching
    千祈唔好咁講, 世界上咁多人, 每個人既觀點與角度不同
    多謝你既轉貼, 令大家睇到其他人既角度
    再次多謝你既分享

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我睇完呢篇文章後, 覺得非常膚淺, 但又扮有深度. 本來唔想回應, 但見咁多ching/ctse都有意見, 所以都講下我的感受. 其實作者呢篇文章只講佢自己的個人心態轉變, 我會覺得沒有問題. 但佢竟然學人做分類, 甚至提升到哲學層面, 就太自以為是了. 而他的所謂分類亦以偏概全居多. 不過, 都是不講也罷, 費事同呢篇垃圾文章宣傳.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-10 10:36 發表
    我睇完呢篇文章後, 覺得非常膚淺, 但又扮有深度. 本來唔想回應, 但見咁多ching/ctse都有意見, 所以都講下我的感受. 其實作者呢篇文章只講佢自己的個人心態轉變, 我會覺得沒有問題. 但佢竟然學人做分類, 甚至提升到哲 ...

KOPO 兄你講得咁盡好易得罪人, 客氣d 好

不過小弟同意

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-2-10 10:42 發表

KOPO 兄你講得咁盡好易得罪人, 客氣d 好

不過小弟同意

佢怕咩人得罪ar!! 佢呢篇文都"lar"慶唔少人啦!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 麥麥 於 2010-2-9 18:13 發表

唔洗咁嚴重呀?都咁大個人咯,點解心0重係咁脆弱呀?
    哥哥錫番下

靚仔麥麥, 有冇我份架?
    e...毅行你都有經驗, 今年會唔會考慮玩, 可以大家分享下~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-9 16:09 發表
    當小弟睇過這人既文章,唔知點解,對毅行甚至馬拉松都突然失卻晒興趣。
    原本想刪除這版或者由得佢無人理跟住沉底,好彩小弟無刪除這版,才知道問題唔係出於自己。
    小弟有番信心啦! 2010毅行-----無論點小弟都會再參 ...

嘩,篇野講乜架?咁嚴重?

我都係唔click入去睇勒...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-9 17:03 發表

定立目標,做番自己,已經足夠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-10 12:59 發表

定立目標,做番自己,已經足夠

啱既啱既!
    壞人同盟2010毅行目標非常清晰...18hrs~

升級   0%

該用戶從未簽到

個頭諗緊去唔去打書釘
    轉個頭豆媽係公司借左本書回來
    悠長假期昅幾頁看下先
    http://www.cosmosbooks.com.hk/search/search_product.asp?bookid=339792

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   77.6%

該用戶從未簽到

若果大家打書釘, 小弟衷心建議最近出的"極地追蹤". 若果大家有睇今期 Sportsoho 都有介紹. 一看對作者深感佩服, 二對愛護動物協會籌款.

內容簡介
    極地追蹤不單是一本講述冒險到地球上最險峻的地方的遊記,亦滿載了個人情感以及人生中的高低起跌。應用於香港這個石屎森林,在練習比賽中,跑過了5,000公里路;跑壞了32對跑鞋; 用掉8台心率顯示器;大雨破壞了數台MP3播放器

此外帶起訊息,就是飼養寵物與參加賽事兩者之間一脈共通的關係。選手不但需要在賽前作出無數的資料搜集及練習,而且更要以毅力及意志去跨過比賽中,一個又一個的難關;而飼養寵物正跟參賽一樣,需要的是恆心和毅力,因為飼養寵物的確是一生一世的承諾。
    作者因愛犬Jamie而與香港愛護動物協會結緣,自2004年每年一度越野馬拉松賽事均協助協會籌款,務求為社會上備受忽視的一群盡一點力。

作者簡介
    第一個成功跑跨世界上四個最極端的沙漠的中國人。這四個沙漠包括︰戈壁沙漠,何塔卡馬沙漠,撒哈拉沙漠及南極洲。從練習到真正比賽,共涉足超過5000公里路。曾接受多個國際傳媒的專訪及多次到學校中以勵志作為演講的目標。
    香港愛護動物協會(SPCA)最初是由一班志願人士在1903年組成 , 但直到1921年才在社會上活躍起來。
    雖然我們是一間兼顧本港各方面動物福利的慈善團體
    。我們的宗旨是「提倡愛護動物和防止動物受虐待.」在未來的日子裏﹐我們希望做到:「提倡愛護動物﹐保障牠們的健康及福利;通過教育啟發社會人士對生命有更深徹的尊重﹐以求令到所有的生物能夠和諧共處。」

http://hk.myblog.yahoo.com/derek-kwik/article?mid=1038

升級   68%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-10 10:36 發表
    我睇完呢篇文章後, 覺得非常膚淺, 但又扮有深度. 本來唔想回應, 但見咁多ching/ctse都有意見, 所以都講下我的感受. 其實作者呢篇文章只講佢自己的個人心態轉變, 我會覺得沒有問題. 但佢竟然學人做分類, 甚至提升到哲 ...

X2X2x2!

道可道,非常道........各自求我道,各自各精彩.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-11 00:35 發表
    排隊,昅完到我昅!
    仲有,不叔好似欠我四十公里的風光!依家去到邊位人兄手裏﹖

認頭...在小弟手中...下次鄧記還給你...