香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: chisuet
打印 上一主題 下一主題

[轉]毅行出哲學-三類毅行者

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-10 10:36 發表
我睇完呢篇文章後, 覺得非常膚淺, 但又扮有深度. 本來唔想回應, 但見咁多ching/ctse都有意見, 所以都講下我的感受. 其實作者呢篇文章只講佢自己的個人心態轉變, 我會覺得沒有問題. 但佢竟然學人做分類, 甚至提升到哲 ...

kopo hing, 呢位 Tony 哥仔, 玩到自己升左仙 , 小小成續 sub 19hr...
真係識少少...............扮........
我未玩過 TW , 但對每位 TW 都咁尊敬.....
佢玩左 10 年 TW, 咁寫咪踩住人地膊頭博上位, 分人型格?.......係咪玩得心理測驗多....

升級   11.58%

該用戶從未簽到

我係「要贏型」, 「挑戰自我型」

升級   61.1%

該用戶從未簽到

由贏變成唔贏可以講係必然既過程, 出得來行, 預左會有被人贏既一日, 相信很多人對這點很清楚.

練習絕對不等於折磨. 練的方法好, 越練越開心, 怎可以混為一談?

看下去作者的文字似乎更 "虛浮". 所說的所謂三類人事實是有, 但只是少數罷了.

一樣米養百樣人, 這樣所謂分類未免把人性看得太過簡單!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實每個人參加毅行者, 有佢自己既理由, 玩既過程其實唔需要太執著係乜型, 我覺得玩得開心, 享受就可以啦, 當然每個人對毅行者既感覺都可以好唔同, 我亦冇意對人地既睇法作出批評, 覺得好玩就繼續, 唔鍾意既咪唔好再參加LOR