香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin 310XT

升級   58%

該用戶從未簽到

剛剛買左Garmin 310XT,但有d問題想請教!

1. 開機search 人造衛星喺咪需要好耐?說明書話30-60秒,但我個有時要成幾分鐘,有時一直唔得,閂幾再開先得。你地喺咪咁?
2. 上網download哂,但USB plug search唔到個錶,download唔到data上電腦,好苦惱!

其他方面,錶面容易睇,三個畫面,時間,距離,pace,一目了然!
個GPS都幾準!比我以前用ipod方便好多。
+1 0
上一篇︰渣打馬拉松「運動員須知」已上載下一篇︰咬柴後的得著 - 停跑

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 checkie 於 2010-2-12 13:50 發表
    剛剛買左Garmin 310XT,但有d問題想請教!

1. 開機search 人造衛星喺咪需要好耐?說明書話30-60秒,但我個有時要成幾分鐘,有時一直唔得,閂幾再開先得。你地喺咪咁?
    2. 上網download哂,但USB plu ...

我自己用開Garmin 405差不多兩年, 但想分享一點用GPS表的經驗: 其實search衞星時間好睇你是否在好空曠的地方, 最起碼是無瓦遮頭, 我的經驗是60秒或更快, 如果附近有高樓大廈會耐一點, 真的試過要幾分鐘. 另外如果你之前在同一地點search過衞星又成功的話, 是會快好多的, 例如我一星期有三天在灣仔田徑場練習, 每次search衞星間都是20秒左右.

希望幫到你!!

升級   31.58%

該用戶從未簽到

我自己用開Garmin 405,都應該差唔多。
    係空曠地方,可以10秒鐘就search 人造衛星。除左瓦遮頭,附近有高樓大廈會耐d,幾分鐘唔出奇。gps係咁,所以我唔會閂機再開。

如果係Garmin 405,上網download哂,但USB plug search唔到個錶。係正常。
    你要上網download左,開個application,禁幾下"agree"、"next",記得佢叫你插USB至好插,set up 左個application(ANT+) 先,以後USB plug 係唔係就search到,仲要睇你隻錶同電腦setting,我就disabled左,要我特登開隻錶 開"enable search",開部電腦個ANT+ 先 search到。

Garmin 310XT好似用USB座,同Garmin 405唔同,要請其他ching解答。

升級   58%

該用戶從未簽到

多謝兩位 CHing解答,等我再試下先,有問題再請教。過年期間我係新加坡試左20K, 大約分零鍾先search到,咁都Ok。
    月尾去東京希望無問題。

升級   31.05%

該用戶從未簽到

我都啱啱入咗隻, 一轉地方GPS至少search三、四分鐘, 係太平山頂都一樣.  但仲未試過load data.

升級   81%

該用戶從未簽到

search signal幾耐真係要視乎係咪見到個天同見到幾多,快o既十幾秒都搞得掂,如果有d位遮d唔遮d o既試過幾分鐘後話俾你聽搵唔到signal都有…

升級   4.75%

該用戶從未簽到

我住郊區,依家會在換衫之前放隻表出騎樓(有蓋但見到天)
    換完衫都未著鞋就已經見到search 完

checkie師兄:請看看有沒有下載正確的driver for your O/S (e.g. different versions of Windows, if any)

仲有:
    Garmin Training Center for your PC/Mac,同
    網上的 Garmin Connect
    是用不同software的

希望你已經攪掂

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-17 20:20 發表 我住郊區,依家會在換衫之前放隻表出騎樓(有蓋但見到天)換完衫都未著鞋就已經見到search 完checkie師兄:請看看有沒有下載正確的driver for your O/S (e.g. different versions of Windows, if any)仲有 ...

多謝各位,仲未有時間研究,但多得你地提水,我相信一定攪掂,唔得再請教。

今朝早係海怡長廊要幾分鐘先search到,中間仲好似斷線添。不過我bookmark左個地點,聽朝睇下洗唔洗咁耐。

仲有一樣要請教........pace 而家係 k/hr, 可唔可以改 min/k?

3q3q

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

pace 而家係 k/hr, 可唔可以改 min/k?
    press Mode button for Setting => running => speed units
    (that means we can use different speed units for different sports, e.g. min/k for running, km/hr for cycling etc)

英制 <=> 公制 (Statute <=> Metric)
    Setting => General => Units

and you can play with the data fields to be displayed by
    Setting => General => Data Fields
    to customize the display according to your own preference.

enjoy!

(forgot to mention: i'm using 305 but believe that 310XT has the similar setting menu, if not the same)

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-17 21:06 發表 pace 而家係 k/hr, 可唔可以改 min/k?press Mode button for Setting => running => speed units (that means we can use different speed units for different sports, e.g. min/k for running, km/hr for cycl ...

bello CHing,

好似有少少唔同,研究中,唔該哂!