香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

臨近比賽,越來越肴底 =.=

關閉 [複製鏈接]

升級   4.21%

該用戶從未簽到

小弟今年第二次跑全馬。前年半馬,上年膽粗粗去全馬,去到青馬去程一半已經開始抽筋,跟住大抽幾次,小抽無數次咁俾我半行半跑竟然比我5個鐘內跑完,事後跛左一個星期,行一步痛一步,我都唔知點解個時咁勁頂得住唔上巴士。不過今年咁arm3月1學校考試,上車事小,出事事大。未戰已怯,今年上車機會都幾高…雖然報個時都知日期,不過就係埋到身先越驚。
條昂船洲橋睇落高過隔籬長青隧道好多,希望唔會chur到上去就冇力跑啦。
話時話今年仲有冇運動雜誌幫人影相?上年多得佢地爆左幾單玩分身、用假布出來,之後好似比渣打打壓。
2月28有緣見~

+1 0
上一篇︰年初三創新路操車下一篇︰腰骨鈕傷

升級   70%

該用戶從未簽到

我就因為而家又凍又落雨練唔到

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 darktommy 於 16/2/2010 02:33 發表
    小弟今年第二次跑全馬。前年半馬,上年膽粗粗去全馬,去到青馬去程一半已經開始抽筋,跟住大抽幾次,小抽無數次咁俾我半行半跑竟然比我5個鐘內跑完,事後跛左一個星期,行一步痛一步,我都唔知點解個時咁勁頂得住唔上 ...

我舊年亦係第一次跑全馬及5個鐘跑完. 全程慢跑去到最後一個水站才抽筋. 你上年去程一半已經開始抽筋, 我想是訓練咪數不足或去程爆得太厲害.  我想你會針對去年的問題而作出改進. 如果上年的問題是訓練不足而今年訓練咪數跟上年差不多的話, 我只好建議你跑慢啲.

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 scchu 於 2010-2-16 10:26 發表

我舊年亦係第一次跑全馬及5個鐘跑完. 全程慢跑去到最後一個水站才抽筋. 你上年去程一半已經開始抽筋, 我想是訓練咪數不足或去程爆得太厲害.  我想你會針對去年的問題而作出改進. 如果上年的問題是訓練不足而今年 ...

係呀係呀,因為上年第一次,慌去唔到第一個checkpoint就比人掃走,結果睇返成績表頭半程用左兩個鐘多d,仲快過前年半馬全程十幾分鐘=.=,今年要輕鬆d先得

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 darktommy 於 2010-2-16 02:33 發表
    ... 不過就係埋到身先越驚 ...
    條昂船洲橋睇落高過隔籬長青隧道好多,希望唔會chur到上去就冇力跑啦 ...  

好多人都係越埋身越驚咖, 放鬆點, 有勇氣踏出全馬起步點已經好叻, 好好享受比賽過程.

如果練唔夠斜路, 就唔好夾硬chur上去, 一早chur爆就斃喇, 行上去都得咖.

升級   20.25%

該用戶從未簽到

量力而為 沒什麼好怕 立下最好與最壞的打算
    依家輕鬆跑跑 好好準備學校考試
    放輕鬆d啦年輕人加油
    在馬拉松路上可能有新的體會

升級   82.33%

該用戶從未簽到

其實你自知訓練唔夠就唔應該參加全馬啦....

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

我腳痛...停左兩個月都未跑過
    今次都只係志左參與下

升級   100%

該用戶從未簽到

大不了咪上巴士~嘻嘻....唔使驚啦~