香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

各位幫幫我!(有"腳"相)我唔知應該仲跑唔跑落去.....

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我的資料:初中時一直都有做開運動(排球)(現在F.6)
後來高中要讀書 就再無打排球了
身體自然就開始發福 去到成70kg 從前只有約55kg
對腳亦都變到越黎越粗喇
我最近開始慢跑 希望減番對腳 變番以前既腳型
但我唔知我呢種腳係屬於肌肉型/脂肪型   
我怕會越跑越粗 所以希望各位俾意見我 參考下!!萬分感謝!!!!
以下係我腳的形狀(有腳毛,請原諒)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
+1 0
上一篇︰夜跑導致睡眠不足?下一篇︰有冇會上大棠(山道)跑 (學界大欖大棠段甲乙組越野賽路線)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-21 00:51 發表
跑得步就唔會驚腳粗ge.........大多數都係越跑越幼.........若果變粗咗其實可能係腫咗.........放心跑......慢慢跑開始先啦!

我跑果陣用腳跟落地 咁樣岩唔岩?
我跑完小腿肚係唔會酸痛既 反而小腿前面塊肌肉會痛
會唔會係用錯位跑?力度唔岩?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Archerpig 於 2010-2-21 01:13 發表

我跑果陣用腳跟落地 咁樣岩唔岩?
我跑完小腿肚係唔會酸痛既 反而小腿前面塊肌肉會痛
會唔會係用錯位跑?力度唔岩?

兄台,雖然您有腿相數張及前後kg, 高度是??
跑鞋什麼牌子及款式是? 腳形呢?

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2010-2-21 21:43 發表

兄台,雖然您有腿相數張及前後kg, 高度是??
跑鞋什麼牌子及款式是? 腳形呢?

168cm
我未有正式跑鞋 依家著緊對Air Max出街鞋跑
腳形比較橫同短

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Archerpig 於 2010-2-21 21:53 發表

168cm
我未有正式跑鞋 依家著緊對Air Max出街鞋跑
腳形比較橫同短

以168cm 咩住70kg 黎計,算是有點過重,那麼您更應該學跑步.
但小弟不建議您用AM 黎跑步.
腳形比較橫同短 <---肩平足 ?

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-2-21 00:51 發表
跑得步就唔會驚腳粗ge.........大多數都係越跑越幼.........若果變粗咗其實可能係腫咗.........放心跑......慢慢跑開始先啦!

完全同意, 跑步會令大小腿條越黎越靚, 因為小弟以前係肥仔, 雙腿粗到"橋"唔到腳, 跑步後明顯修了, 依家"橋"得好自然, 但係要build up 返上身肌肉平衡返, 否則上幼下粗(粗係因為鍛鍊而發達0咗)不好看.

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2010-2-22 21:36 發表

以168cm 咩住70kg 黎計,算是有點過重,那麼您更應該學跑步.
但小弟不建議您用AM 黎跑步.
腳形比較橫同短  

咁以新手黎講 應該買咩牌子既跑鞋?會唔會好貴?

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 天天跑 於 2010-2-22 21:43 發表

完全同意, 跑步會令大小腿條越黎越靚, 因為小弟以前係肥仔, 雙腿粗到"橋"唔到腳, 跑步後明顯修了, 依家"橋"得好自然, 但係要build up 返上身肌肉平衡返, 否則上幼下粗(粗係因為鍛鍊而發達0咗)不好看.

我依家就係粗到"橋"唔到腳
上身本身都算大隻 下身仲大
敢問ching跑左幾耐 ?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 Archerpig 於 2010-2-22 23:08 發表

咁以新手黎講 應該買咩牌子既跑鞋?會唔會好貴?

有時間就去mk試下"米記拉打 13"吧.

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Archerpig 於 2010-2-22 23:10 發表

我依家就係粗到"橋"唔到腳
上身本身都算大隻 下身仲大
敢問ching跑左幾耐 ?

Ching, 我跑咗14個月.

升級   3.68%

該用戶從未簽到

今日買左跑鞋喇
人生第一對跑鞋
希望自己可以堅持到 一直跑落去