香港長跑網  - 長跑長友

老野電影鏡- 小心中毒!

升級   58%

該用戶從未簽到

各位長跑網網友,
我知道厘到唔少影相發燒友,但玩舊鏡,電影鏡既比較少。
特別開厘條thread同大家睇下老鏡既魅力。

第一支 Angenieux
港,中,台 大熱,Angenieux 係第二次世界大戰後出名既電影同TV鏡頭生產商,
小型高性能鏡頭係佢強項,無論 8mm/16mm/35mm都有很多著名鏡頭,Zoom亦係強項。

今日同大家分享係 16mm movie lens S5 50mm f1.5

升級   0%

該用戶從未簽到

checkie兄,請問邊度可以搵得番呢類電影鏡頭?
同埋價錢係咩水平呢?
有邊d牌子可以選擇?

謝謝!

升級   58%

該用戶從未簽到

馬王兄.

因為好多廠己經無左,同時新既電影鏡好貴,
所以主要係二手市場搵, e.g. ebay。香港有d攝影網有時都會有人賣,但價錢會貴過ebay.

電影鏡價錢有平有貴,Kodak, Kern 仲有千零兩千既鏡,但其他名牌 Angenieux, Cooke, Dallmeyer, Kinoptik 就隨時過萬。

你用乜野機?影開乜野多?想用乜野焦距?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-22 06:25 發表

馬王兄.

因為好多廠己經無左,同時新既電影鏡好貴,
所以主要係二手市場搵, e.g. ebay。香港有d攝影網有時都會有人賣,但價錢會貴過ebay.

電影鏡價錢有平有貴,Kodak, Kern 仲有千零兩千既鏡,但其他名牌 ...

其實小弟係數碼攝影新手,今年初至買了第一部nikon DSLR,好多野都唔識。

另外,我見上面三張相及你之前post的幾張相有少許暗角,係電影鏡的特性嗎?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

小弟都係攝影新手, 請問咩係"電影鏡"??

ps: ching d 相好好feel~~

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-23 09:10 發表

其實小弟係數碼攝影新手,今年初至買了第一部nikon DSLR,好多野都唔識。

另外,我見上面三張相及你之前post的幾張相有少許暗角,係電影鏡的特性嗎?

我都喺數碼攝影新手,只用左DSLR兩三年,以前用開film。
係呀,係有黑角,一因為我用full frame,二果支S5喺16mm電影鏡頭。
電影鏡有黑角好正常,因為電影film面積比135機細。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

小弟都有部舊菲林機, 影d 相出黎有黑角真係好好feel~~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-2-23 09:25 發表
小弟都係攝影新手, 請問咩係"電影鏡"??

ps: ching d 相好好feel~~

多謝賞圖。
大家都喺為興趣,乜手都無所謂啦!
電影鏡喺拍專門為電影用而做嘅,因為電影喺用負片拍再反製成正片播放,所以反差比一般鏡頭低。
同時,電影一般係投射係大銀幕,所以解象度需要高,
細節要好足夠,唔係套戲你都唔想睇啦!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-2-23 09:41 發表 小弟都有部舊菲林機, 影d 相出黎有黑角真係好好feel~~~
喺乜野機?點解有黑角?如果將exposure-1�3 2�3 級,中間色調沈少少,四角再暗d仲正!我鍾意黑角嫁,睇上嚟集中d。

升級   58%

該用戶從未簽到

第二支,Kinoptik 法國電影名鏡 Apochromat 50mm f2, 最出名係色差補正。Alpa 厘個瑞士名牌都用佢支 100,150,210 &300.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-23 21:54 發表
第二支,Kinoptik 法國電影名鏡, 最出名係色差補正。Alpa 厘個瑞士名牌都用佢支 100,150,210 &300.

第二張!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-23 10:03 發表

喺乜野機?點解有黑角?
如果將exposure-1�3 2�3 班,中間色調沈少少,四角再暗d仲正!
我鍾意黑角嫁,睇上嚟集中d。

小弟有呢部中古機, 間中都會玩下, 不過影十張先得一兩張影到野, 好難用

登錄/註冊後可看大圖

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-2-23 23:37 發表 小弟有呢部中古機, 間中都會玩下, 不過影十張先得一兩張影到野, 好難用

kito807兄,
嘩!你厘部全內置功能菲林機,唔容易控制。
距離靠估,曝光都喺喎,好在都有得校吓。
要係佢容忍度範圍先出到相。

升級   4.75%

該用戶從未簽到

布拉格... 好毒!又想去旅行...

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-2-24 12:51 發表
布拉格... 好毒!又想去旅行...

好呀!去布拉格跑馬拉松!

升級   58%

該用戶從未簽到

再黎輪到英國鏡....Cooke!Harry Potter 系列電影都係用 Cooke!
厘支係 Panchro 50mm f2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-24 22:19 發表
再黎輪到英國鏡....Cooke!Harry Potter 系列電影都係用 Cooke!
厘支係 Panchro 50mm f2

呢支鏡無暗角喎.....感覺又唔同左

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-24 22:54 發表

呢支鏡無暗角喎.....感覺又唔同左

其實只有少數 coverage唔夠既鏡先會暗角,大多數上 full frame DSLR 都無黑角。

每支鏡性格唔一樣,出黎效果當然唔同,唔係我點會愈買愈多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-2-25 06:32 發表

其實只有少數 coverage唔夠既鏡先會暗角,大多數上 full frame DSLR 都無黑角。

每支鏡性格唔一樣,出黎效果當然唔同,唔係我點會愈買愈多。

checkie兄而家買左幾多支鏡?

有無試過print相出黎呢?

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-2-25 09:14 發表

checkie兄而家買左幾多支鏡?

有無試過print相出黎呢?

>100支!!
我又無print相嚟睇,睇mon多過睇相。