香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

HI everyone

升級   40%

該用戶從未簽到

hi everyone 我係女孩子 24歲 
161cm  134磅<--豬女..特別係上身同個肚好多脂肪.
我因為減肥好煩惱啊..我覺得自己幾ok架,不過好肥豬呢 ..唉.幾靚都係唔靚啦.係咪?
咁岩上網見到呢度大家咁有心減肥..好想你地教下我呀∼

以往我靠節食都可以瘦到少少.120磅到啦
不過呢就餓到胃痛..而且好快都會變番豬豬..
d人話跑步可以減到脂肪,其實具體方法係點?
飲食上應該係點做先最正確?

其實我依家都有跑..仲特登買左跑步鞋架∼跑左都一個月喇..連埋急步行一個鐘到啦..係真係好慢個隻..不過都唔見有瘦既..以靠節食就好快見瘦囉..所以依家有少少唔開心∼
我跑個時見到d男人跑得好快好pro咁..我就蟻爛咁囉..咁唔怪得我唔瘦,是嗎?
如果有人陪我一齊跑就好 因為自己跑個人好似游雲咁.好悶 我每晚係大埔海濱公園跑的∼∼

PS 我想放相係左邊個樣度..請問禁邊度><?

+1 0
上一篇︰南區新手報到下一篇︰如果我是陳振聰

升級   95.6%

該用戶從未簽到

ctse 我都成日係大埔海濱公園跑, 可能見過面未定~

減肥就千祈唔好節食喇!
跑步的確可以減肥, 呢度都有好多成功例子, 最緊要係有恒心!
當然你減肥就一定要改一下飲食習慣, 汽水, 糖果, 薯片之類零食盡量少食.
一日三餐當然照食, 只要注意一下, 唔好食d 肥 "利" 既野就ok

你依家開始左一個月, 連跑連急步行有成個鐘, 係一個好好ga 開始!  
但如果你覺得日日都跑無晒時間或好辛苦, 一星期都要休息一兩日,
休息都好重要架, 唔好做得太過量令自己好快厭惡跑步, 記住要keep 住跑!

你一定會成功ga!!

最近大埔區的定期約跑, 只有在北區運動場, 逢星期三晚, 有興可以去以下link 報名

基本功練習及衝圈特訓

日期:星期三
時間:7:30pm
地點:北區運動場 (上水)

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2749&extra=page%3D1&page=111

ps: 放相你係控制面板0個度整

升級   2.11%

該用戶從未簽到

嗨,ling.
我都係新手,自己減肥嘗未成功.
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8317&extra=page%3D1

你跑左一個月,減到幾多磅呢?我自己就減左7磅左右.你覺得係快定係慢呢?
我建議你整一個表格,每朝起身就量一量體重(每日同一時間,容易作出比較),每日跑的路程,每日跑的時間.咁樣你會容易d睇到自己的進步,會更有興趣去跑.

講到跑的速度問題,你會唔會覺得心跳加速,身體出汗?當心率達到最大心率的70%-75%,就可認定是在進行有氧運動.但係唔洗話跑到上氣不接下氣.所以速度太快的話,就反而唔係for減肥了.當然,如果真係慢到完左汗都無一滴,效果可能又會太低了.

我的方法就係每晚慢跑30-60分鐘,每星期4-5次.跑完只會飲水,之後唔會再食消夜.平時的食量就控制一下,唔好暴飲暴食(間中放縱下好了)

以上係一個新手的意見

升級   40%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

阿傑 係控制版面既邊度啊..真係見唔到既..可能我鬼掩眼
嗚...咁我唔好再食咁多未朱古力同夜媽媽摷食野
係呢,你跑步想減肥架?幾點跑多架你?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

控制版面 > 編輯個人資料 > Personal character data > then you can change your avatar

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   95.6%

該用戶從未簽到

9:30~11:00pm 今晚可能會撞到小弟未定
    不過我無你咁勤力,唔係日日跑,

小弟跑步不是為減肥, 只為興趣

升級   40%

該用戶從未簽到

哦..ha..我都去左跑..不過撞唔到你哦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

下次撞到打個招乎丫~~

(認到先算 )

升級   100%

該用戶從未簽到

>阿傑
    >係呢,你跑步想減肥架?幾點跑多架你?

傑兄:
    你跑步減肥嗎?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

小虎兄, 樓上有個post 答左啦~

post 6:
    小弟跑步不是為減肥, 只為興趣

升級   100%

該用戶從未簽到

呵呵
    眼又不大卻睇過籠

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling_63 於 2010-2-23 18:35 發表
    阿傑 係控制版面既邊度啊..真係見唔到既..可能我鬼掩眼
    嗚...咁我唔好再食咁多未朱古力同夜媽媽摷食野
    係呢,你跑步想減肥架?幾點跑多架你?

lee d野唔好再做啦...
    食零食及宵野個d好肥易架......
    肚空空就飲水啦...