香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 爆炸男

急問!急買跑鞋去渣打馬拉松~(半馬)(已買)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-2-24 14:59 發表

鞋墊點揀法最好

唔同鞋要配搭唔同鞋墊, 好難一概而論~~ 要親身試到滿意先得~~

我對戰鞋係Tarther RS Type, 經反覆試驗下, 配搭super feet橙色鞋墊最好, 剛好彌補倒tarther保護力同避震弱o既短點 (特別係前掌部份), 但又唔會影響倒佢高反發性 (唔痴腳) 同輕量o既好處. 同埋對鞋墊好fit我個腳弓位 (呢點好重要, 如果腳弓好多虛位, 或頂住左, 會影響倒表現同跑耐左會腳痛), 比原裝鞋墊感覺更貼腳~~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-2-24 15:07 發表

認同,但淨下數日,樓主應該唔夠時間跑 80-100 km 開鞋的。

應該唔得啦~

升級   45.6%

該用戶從未簽到

some racing shoes like Tarther's run-in distance should be more shorter.

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2010-2-24 23:43 發表
some racing shoes like Tarther's run-in distance should be more shorter.

Yes~~ 因為呢類鞋本身o既壽命都比較短~~