香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

重要賽事後...

升級   0%

該用戶從未簽到

各師兄/姐會否在跑季開始前定下一項賽事為最重要賽事,然後以此安排練習/比賽日程呢?
小弟在這個跑季將今年1月的厦門全馬定為最重要賽事。由於以"超額"完成,所以現在練習時都有點茫然,失去目標的感覺。雖然厦馬後仍有參與賽事,練習量仍極勉強能保持,但就是沒有厦馬前的"火"。
有師兄/姐有小弟的情況嗎?這是否人稱runner's blue?若停跑小休(如兩星期),又會否回後心情?
師兄/姐又可否分享你們的最重要賽事?
+1 0
上一篇︰21.2.2010 馬鞍山盃8公里長跑賽暨2公里賽 by Allanccl下一篇︰回顧 - 最喜愛/滿意的賽事

升級   73.7%

該用戶從未簽到

我就會Keep住大約一個月一場比賽,就會不斷有D目標架喇。

升級   0%

該用戶從未簽到

x2...正在找尋3月份的賽事...不過要等渣馬後先決定.
其實..若然你真正喜歡跑步,有冇賽事..有冇目標..都影響唔到..一年四季...都是跑季..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-24 14:00 發表

其實..若然你真正喜歡跑步,有冇賽事..有冇目標..都影響唔到..一年四季...都是跑季..

x3
渣馬後...走咩時間都好...
只要隻腳仲走到...到會繼續走...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-2-24 14:26 發表

x3
渣馬後...走咩時間都好...
只要隻腳仲走到...到會繼續走...

X4

我都係大約一個月一個賽事, 太多的話調節唔切, 小弟仲係慢腳一名, 仲有大把目標要完成!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-2-24 14:00 發表

謝意見。
小弟四季都會保持練習,但4月尾-9月就不會參加本地比賽,因為實在不宜"跑馬"。
對小弟而然,渣馬後已是跑季尾。
小弟佩服各師兄/姐對跑步的熱誠,但你們真的沒有"偷懶"的衝動嗎?
厦馬後練習時問自已"為乜練咁多",有時都答不到。

升級   91.67%

該用戶從未簽到

其實四季都可以跑.........係睇自己
我就四季都跑........大約一個月一至兩場比賽,就會不斷keep自己有目標係好d........!

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 odinmusashi 於 2010-2-24 14:54 發表

我自己四季都會跑
經過上年前後報左11場
發覺自己鍾意跑步多過比賽
來季會報少D..選D有興趣賽事先報

升級   0%

該用戶從未簽到

有得跑 + 跑得到 已經好開心,
一年四季都無問題,
最 enjoy 成班朋友一齊跑!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-2-24 14:54 發表

謝意見。
小弟四季都會保持練習,但4月尾-9月就不會參加本地比賽,因為實在不宜"跑馬"。
對小弟而然,渣馬後已是跑季尾。
小弟佩服各師兄/姐對跑步的熱誠,但你們真的沒有"偷懶"的衝動嗎?
厦馬後練習 ...

夏天速度&哩數都會下降一些...但就唔會點偷懶...可能都冇得偷啦...除了跑步...可能都會操山玩毅行...
711MF 該用戶已被刪除

升級   68.8%

該用戶從未簽到

唔係講笑,睇場港九學界田徑第一組別決賽,場內熾熱氣分會比到動力去跑

升級   18.8%

該用戶從未簽到

今年第二次半馬,我已將目標擺喺出年嘅全馬,希望可以keep住跑

升級   64.74%

該用戶從未簽到

我都係一年只跑一次渣打全馬, 但就要繰練了六七個月. 想練就練, 不須要強迫自己

升級   12.4%

該用戶從未簽到

只要仍是喜歡跑步的話,心中那團火便會重新燃起的
偷懶當然有,我相信就算職業跑手都會有,何況我地呢?由期工作做到死下死下的時候
暫時未有目標,咪等下law,只要你們喜歡跑步遲D實有既

升級   0%

該用戶從未簽到

Thanks all for advice.

升級   30%

該用戶從未簽到

定個目標係完成時間或者個人名次之類, 有D難度個隻, 可能會無咁易失落吧! 不過我都係新腳, 不斷學習!