香港長跑網  - 長跑長友

心裡疑問

升級   40%

該用戶從未簽到

請教各位

每年香港馬拉松比賽,都選擇係呢D春天時份!
溫度暖、濕度高!令到跑手發揮唔到最佳狀態!
什至會搞出人命!本來係健康運動,變左剎人活動!

登錄/註冊後可看大圖

仲有,話哂馬拉松係一件跑步賽事中盛大活動,(等同奧運大賽!)
點解香港政府唔讓路,加長封路時間(反正都要封路)
咁樣D跑手就唔駛半夜三間3點鐘起身去準備跑步!
完全違反做運動個種健康精神!(邊有人瞓覺時間都無、就走去跑步)
收買人命咪!

登錄/註冊後可看大圖

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我的看法很簡單:
查實做每件事都要拿個平衡點
而現實中每個人心中的天秤都不一樣
就係甘。

sorry,可能答案太「行」,但我心裡沒疑問

升級   20.25%

該用戶從未簽到

之前要讓路比工展會行年宵 理得你丫
又唔係佢地跑 仲好意思話 228好意頭tim呀

升級   5.3%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

點解?香港係一個專制社會,要問唔係呢度問啦!就算係度攪個公投都唔會有人理你
我地唯一有既自由就係選擇跑or唔跑

升級   0%

該用戶從未簽到

認同 2# 平衡點的看法,也別讓自己鑽入了牛角尖。

運動就是運動,自己應該瞭解自身的能力和按需要去做。
別要人云亦云,更別要 "為人性癖耽佳句,語不驚人死不休。"

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-2-25 18:32 發表
認同 2# 平衡點的看法,也別讓自己鑽入了牛角尖。

運動就是運動,自己應該瞭解自身的能力和按需要去做。
別要人云亦云,更別要 "為人性癖耽佳句,語不驚人死不休。"

樓主只是對這個賽事有疑問而在這個平台發表下姐,各下回答充滿教訓字句.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

好簡單,因為呢度係香港

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

可能我著緊得滯,我只係想將佢由牛角尖拉番出黎。
想法要正面及多方面,對人對己都是一件好事。

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 forget 於 2010-2-26 13:08 發表
好簡單,因為呢度係香港

又係喎!好似發叔話:香港人太自由喇!郁d又鬧郁d又反,搞到而家香港官不聊生

升級   30%

該用戶從未簽到

所以運動被過份關注, 就好大機會失了原有意義, 好似足球咁, 又賭波, 再黎踢假波...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ersing 於 2010-2-25 17:43 發表 請教各位每年香港馬拉松比賽,都選擇係呢D春天時份!
溫度暖、濕度高!令到跑手發揮唔到最佳狀態!
什至會搞出人命!本來係健康運動,變左剎人活動!https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/default/mad. ...

初初都唔係好習慣, 要一早起身, 但人數真係好多,
唔早啲分流, 隨時攪到下午3、4時, 到時又熱又餓,
真係仲死得人多!

半夜起跑啲賽事其實唔少, 不過多數响東南亞國家,
好似泰國、馬來西亞、新加坡... 因為朝早已經三十幾度,
點跑?

春節之後攪馬拉松比賽, 己經談論過唔少, 請追番post,

話晒呢個係大賽, 佢一改就會影响其他賽事,
好似廈門今年都要避咗渣打由3月改响1月...
其他本港重要賽事都會儘量馬拉松比賽前進行...

作為一個壓軸大型賽事, 又攪咗十幾年, 都已成為傳統,
似乎唔郁好過郁!