香港長跑網  - 長跑長友

尋求長跑練習路線 -(鑽石山彩虹一帶起步...)

關閉 [複製鏈接]

升級   5.26%

該用戶從未簽到

想練長跑.
唔太鐘意圍住運動場跑圈.
想跑街. 可以邊睇風景咁無咁悶.
想問1問.
有冇師兄可以提供由鑽石山彩虹一帶附近起步既長跑練習路線?
比較適合初學者既路線 -(可以的話講埋幾長)
多數係早上去跑.
最好頗遠離公路馬路..周邊比較多樹多植物咁.

如果初學者想試跑飛鵝山.
難度會唔會太高?
如果真係想跑. 終點設於彩輝村. 路線可以點?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

系彩虹附近跑街既話.好難有遠離公路馬路..周邊比較多樹多植物既地方架喎.....
    如果系初學者你可以系平石游樂場跑圈..一圈大概有500米..
    又可以選擇跑南蓮園池外圍..一圈900米..
    飛鵝山唔怕辛苦都可以試下架..

升級   5.26%

該用戶從未簽到

多謝樓上意見先.
    自己練長跑既話坪石遊樂場果邊都會去試下.
    飛鵝山果邊如果真係跑. 終點係彩輝村. 請問長度同路線可以係點?

升級   100%

開心

原帖由 童年 於 2010-2-26 00:52 發表
    多謝樓上意見先.
    自己練長跑既話坪石遊樂場果邊都會去試下.
    飛鵝山果邊如果真係跑. 終點係彩輝村. 請問長度同路線可以係點?

你可以系彩輝村上扎山道.沙田坳轉右上飛鵝山頂飛鵝山道落..大概十K..
    又可以掉轉頭跑,不過此路段大上大落會相當消耗體力..

升級   5.26%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

如果我由竹園村對上的沙田拗道作起點跑入飛鵝山.
    行扎山道至彩輝村.有冇問題? e.g.果邊既行車方向或者有冇商店作補給等

始終第1次去果頭跑..想問清楚..
    早上作晨跑的話多唔多車經過?
    師兄所指既飛鵝山山頂係邊個位置?
    有冇圖可以睇睇?
    先多謝師兄解答

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我都想問
    晚上斧山
    半馬路線

Kin in 斧山七劍

升級   65.55%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-3-2 01:12 發表
    我都想問
    晚上斧山
    半馬路線

Kin in 斧山七劍

苦山運動場經新清水灣道, 坑口迴旋處落將軍澳醫院折返, 大約22K

升級   100%

開心

原帖由 童年 於 2010-3-2 01:05 發表
    如果我由竹園村對上的沙田拗道作起點跑入飛鵝山.
    行扎山道至彩輝村.有冇問題? e.g.果邊既行車方向或者有冇商店作補給等

始終第1次去果頭跑..想問清楚..
    早上作晨跑的話多唔多車經過?
    師兄所指既飛鵝山山頂係邊 ...

其實點想跑都沒問題..呢條系單程行車路線.
    車都系會比較多..想要補給就只有獅子停的商店(留意佢系10:30AM先開鋪架.)
    我所講既飛鵝山頂系順住沙坳道上到去最高戈個停.轉落去就系飛鵝山道~~