香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Rider 13vsAero 8 wide?比少少意見

升級   70%

該用戶從未簽到

Wave Rider 13
Wave Aero 8

價位差唔多
邊對好d?

小弟通常1星期跑3次(隔日1次)
每次1小時   每次11k鬆d
有偏平足    跑運動場
體重56kg

大家可唔可以就我既情況比d意見?
唔該晒大家
+1 0
上一篇︰宇宙英雄 --2009 Standard Chartered Hong Kong Marathon下一篇︰如何帶 Gel

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2010-2-27 18:18 發表
我跟你體重差不多..我有對aero8..好好著..包到隻腳實一實..我果對係wide版..
rider鞋底比較硬..我覺得適合體型較大較重的跑手著

唔該師兄
另外我想問偏平足對選擇 鞋 會唔會有好大影響?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 faizero 於 2010-2-27 18:15 發表
Wave Rider 13
Wave Aero 8

價位差唔多
邊對好d?

小弟通常1星期跑3次(隔日1次)
每次1小時   每次11k鬆d
有偏平足    跑運動場
體重56kg

大家可唔可以就我既情況比d意見?
唔該晒大家

如果高度方面有 1.55 或打上,即使有肩平足,我十分建議您用aero 8.

升級   31%

慵懶
  • 簽到天數: 4 天

回復 1# 的帖子

http://www.flickr.com/photos/91882936@N00/4392476350/

Mizuno Footwear concept chart as a reference.  Hope it helps!

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2010-2-27 23:43 發表

如果高度方面有 1.55 或打上,即使有肩平足,我十分建議您用aero 8.

既然師兄你咁講就aero 8啦
    我米8

原帖由 minilover 於 2010-2-27 23:57 發表
    http://www.flickr.com/photos/91882936@N00/4392476350/

Mizuno Footwear concept chart as a reference.  Hope it helps!

好   唔該
    不過張圖"大"到我睇唔到

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 faizero 於 2010-2-28 00:03 發表

既然師兄你咁講就aero 8啦
    我米8

好   唔該
    不過張圖"大"到我睇唔到

http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html#chart

慢慢睇

升級   0%

該用戶從未簽到

兩對買晒啦咁不如

升級   38.5%

該用戶從未簽到

同你體重一樣,有對Aero8 ,用來練習好好,我都心思思想買多對橙色,嘻

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 Mr.Incredible 於 2010-3-3 15:19 發表
    同你體重一樣,有對Aero8 ,用來練習好好,我都心思思想買多對橙色,嘻

我都買咗對橙色, 用黎跑 FM, 感覺好舒服

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 MJ576 於 2010-3-3 21:40 發表

我都買咗對橙色, 用黎跑 FM, 感覺好舒服

我有黑藍 跑全馬ok GA

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2010-3-3 15:19 發表

好想要藍色呀. 可惜冇晒我個碼. 唔見有得買添啦

升級   100%

該用戶從未簽到

no rider la!!! ---> I'm 偏平足 + over-pronation....even add a 偏平足鞋墊...coz the sole is too soft...I'm suffer~~~

now I'm swith to precision 8 + 偏平足鞋墊...feel ok no, no more pain!!

my data:

height- 1.62M
    weight- 128lb

--->running only on PU tracks

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-3-4 22:43 發表
    no rider la!!! ---> I'm 偏平足 + over-pronation....even add a 偏平足鞋墊...coz the sole is too soft...I'm suffer~~~

now I'm swith to precision 8 + 偏平足鞋墊...feel ok no, no more pain!!

my data ...

我睇個腳型係正常足, 但係dr. konX話我有輕微扁平足.. 都唔知點

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-3-4 23:57 發表

我睇個腳型係正常足, 但係dr. konX話我有輕微扁平足.. 都唔知點

我糸一對"鴨腳"...a-n chris哥哥當日叫我除鞋比佢望望, 即刻話比我知糸扁平+勁overpronation(當時我差住對adi cushion18痛住上去求救!)...當時乜都冇買到...第次再上去時已見貨架靜靜地放上扁平足superfeet鞋墊等我了!

btw, 我用兩隻不同的扁平足鞋墊--->

1)superfeet(籃色)鞋墊--->light weight
    2)糸保捷(proterk)嘅 "soborthane-full rigid"鞋墊--->much much cushion

ching, 如果你想買"soborthane"鞋墊,pm 我啦, 我有85折....不過事先請帶鞋試清楚同那一間分店有你碼(因為佢地唔齊碼~~~)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-3-6 00:38 發表

我糸一對"鴨腳"...a-n chris哥哥當日叫我除鞋比佢望望, 即刻話比我知糸扁平+勁overpronation(當時我差住對adi cushion18痛住上去求救!)...當時乜都冇買到...第次再上去時已見貨架靜靜地放上扁平足superfeet鞋墊 ...

我唔知道自己個腳型其實. 就咁"級個印"就係正常足, 但係dr. konx就話輕微扁平足, 或者再去搵第2個睇睇都好, 唔該晒ching

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-3-6 03:26 發表

我唔知道自己個腳型其實. 就咁"級個印"就係正常足, 但係dr. konx就話輕微扁平足, 或者再去搵第2個睇睇都好, 唔該晒ching

不如你上a-n 間下chris哥哥~~~~

升級   43.8%

開心
  • 簽到天數: 5 天

我都有對Aero 8.我145lbs. Rider12 我覺得都幾重, 反而aero8岩我多.......
    其實我想試下對gelfeather