香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

昨天有效防老抽三招

關閉 [複製鏈接]

升級   61.95%

該用戶從未簽到

有d經驗同大家分享。
我係一個容易抽筋ge人,上年SCM 32K後全抽, 去年上海34K後又抽,原本可以sub4但結果4:17收工。

上海全馬後,我同自己話,跑得甘幸苦,不如轉半馬,又可跑快D,但又唔服輸,想再試一試。結果四處問人如何防抽。綜合一試果然有效,結果昨天抽筋並不利害,跑得好順(4:15完成,最後300m同阿仔玩衝線),後段還有力上西隧,如果天氣好D, 肯定pb更多。

綜合後以下防抽三點:

1. 均速,前段要慢,要控制自已,均速5:30/K其實已可sub4。
2. 保充電解質(electrolytes),市面上的運動飲品電解質不高,昨日自己用一種丸式沖水電解質(專業運動舖有售),20K後每5K水站沖水飲,但沖得濃度高D,如果吾係,再飲水出汗後電解質跟汗水流走,效果大減。但要自已帶水樽。隨跑隨飲。
3. 先發製人,帶定支deep heat膏,25K後大腿, 小腿先查,小小老抽即查,任可老抽現象即查。結果只幫親大會醫療服務一次。

今日發覺雙腳完全唔支力,只有小痛,比上兩次完成後舒服輕鬆好多好多。
以上只是個人經驗,先試才可作用準!
+1 0
上一篇︰係咪冇人影渣打10k賽事相片? 好似全部都係半馬同全馬下一篇︰2010 渣打全馬起點

升級   34.33%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

多謝師兄分享經驗
    唔知樓主有無帶食品補充能量

升級   93.4%

該用戶從未簽到

恭喜 left3 ching 此次跑完人生的第一次又舒服又pb的馬拉松。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

多謝Alfred ching多個星期六早ge 指導, 跑完今次無痛全馬真係信心大增, 咋天天氣熱已無pb打算,加上老抽陰影,其實已放輕心情體力。到接近40K先覺比較攰,但見到咁多人打氣又high翻。所以下次決定會去盡D!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

有! powergel 之類,4包, 20k開始,5k一包, very comfortable!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

全部中晒呀! 我琴日都係頭10K跑慢D,
    跟住唔理咁多見人揸油我又揸左少少.
    沿途飲左3-4包運動飲品, 真係無抽筋喎!
    謝謝分享~~

升級   93.4%

該用戶從未簽到

下年我一定一早報名, 齊齊sub4!(如果下年唔會咁熱)

升級   0%

該用戶從未簽到

我知跑全馬均速最緊要,
    但我唔知点样找出自己嘅全馬均速....
    跑太快又驚爆,
    跑太慢又無意思~~

升級   61.95%

該用戶從未簽到

lex ching
    good question, i still dont know

升級   93.4%

該用戶從未簽到

呢個就係跑全馬的其中一大樂趣, 鬥智又鬥力 -

Left3 ching 你冇抽筋同跑到好成績的另一重要原因 , 就係你比賽前兩個月練左好多次 30K 以上長課, 跑過不少大斜路. 想問下你最後一次30K係比賽前幾日, tapering的經驗如何.

升級   5.26%

該用戶從未簽到

始終要綀習多令對腳習慣攰

升級   15.67%

該用戶從未簽到

以我個人意見最重要是 1.操練充足 2.比賽時每個水站飲水 3.比賽不要太快 (有呢3行條件基本唔會抽筋出現) 因為很多跑手目標時間囉得太盡 據我所知好像宇宙咁大部分跑手做唔到目標時間 因為今年囉得太盡 加上天氣熱和潮潮濕...........所以....

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 跟跑員yat 於 2010-3-5 11:52 發表
    以我個人意見最重要是 1.操練充足 2.比賽時每個水站飲水 3.比賽不要太快 (有呢3行條件基本唔會抽筋出現) 因為很多跑手目標時間囉得太盡 據我所知好像宇宙咁大部分跑手做唔到目標時間 因為今年囉得太 ...

跟跑員講得啱呀! 你講lee啲, 我全部都做足晒!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

比因師兄話食左鹽餅後分半鐘之後即刻見效!

其實有冇咁神奇呀?

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6968&extra=page%3D1&page=194

原帖由 比因 於 2010-3-1 22:22 發表

話說出西隧6條肌肉一齊抽, 拉呢邊又唔係拉個邊又唔係

傑哥仔就經過話有粒鹽餅多出來, 咁就0拍左擺利底, 點知分半鐘之後即刻見效!! (我下年買來旁身救命)

...

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2010-3-5 16:23 發表

跟跑員講得啱呀! 你講lee啲, 我全部都做足晒!
    mill ctse 恭喜你無傷無痛無抽筋完成馬拉松