香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011年名額可能增至63,000人

關閉 [複製鏈接]

升級   30.2%

該用戶從未簽到

http://www.scmp.com/portal/site/ ... ong+Kong&s=News

部份內容大意:
籌委會主席高威林說, 對本屆馬拉松反應感到滿意並有計劃來年增加參賽名額, 但需要與有關當局商討才能決定....... 要容納更多跑手, 需要延遲一小時解封路面, 然而10公里第一場賽事已提早至5:15分舉行已是極限, 不能再提早.

另一方面, 政府消息指下年主辦單位有意將名額增至63,000人, 而配合今年新賽道可及早分隔全馬及半馬跑手, 仍有空間容納更多人參賽, 最終名額可能增至70,000.
+1 0
上一篇︰ching們~想買錶,有冇好推介!!下一篇︰新手報到

升級   0%

該用戶從未簽到

本屆馬拉松安排我覺得非常好, 財力物力資源封路安排相當令人滿意. 淨係個勢都攪到熱血沸騰!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

今年全馬開頭都不斷有塞人既情況,直至上到公路,如果再加Quota,麻煩大會再諗諗條賽道的頭幾K。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

不如封晒成個西隧入口(收費亭廣場)做起點算吧....

升級   82.33%

該用戶從未簽到

唔好呱,今年全馬頭幾 k 已塞到爆啦wor,仲加人.....

頭段令我比平時練開慢成10分鍾,之後已好難追返D時間了.....

升級   0%

該用戶從未簽到

查實我唔係好明...今年初初話有6萬人..但擒日又左話5.2萬人...即是點?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 Parco爸 於 2010-3-2 00:58 發表
    查實我唔係好明...今年初初話有6萬人..但擒日又左話5.2萬人...即是點?

有好多人, 報佐唔去跑囉

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-3-2 00:58 發表

news話可能天氣太熱,部份人臨時甩底ma

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

根本好多人都冇準備跑, 有d為左個臂袋而報名, 有D人襯墟而報名....等等!!
    攪到好多人報唔到名冇得跑。
    今年有成17%人數甩底,如果主辨單位以呢個數據推算,
    下年如果70000人報名名額, 如保守估計15%人數甩底,可推算出實際出席人數只59500人出席。
    咁條賽道是應付到的。

升級   91.67%

該用戶從未簽到

將名額增至70,000人,減7~8%臨時甩底人,
    主辦單位又可以收多d錢.....多d讚助費.........多d臨時甩底人?

升級   0%

該用戶從未簽到

報紙寫:

今年實際有落場跑既只得5萬2千幾人 , 只係多過上年1000人多d...即係今年多左好多人去襯墟!!!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

仲有呀,如果大會打算加Quota的話,麻煩係每一個水站準備足夠裝滿水既水杯同埋準備足夠濕左水既海綿。

我對今年既水站安排非常不滿。

有參加者放飛機是一個問題,不過,在於主辦單位既立場,接受左100000人報名,就要準備番足夠100000人用的物資!

放飛機還放飛機,佢地有無俾報名費丫?
    又或者如果真係無人放飛機,咁跑得最慢嗰10%因為無水飲而中暑死鬼晒,大會負唔負責?!!

升級   40%

該用戶從未簽到

不斷加Quota, 多左O既D人其實映相留念居多, 又攪到大塞車又唔夠水飲, 無意思的

升級   52.3%

該用戶從未簽到

身為香港盛事, 我覺得攪得越大越好, 咪成日坐係到話香港攪得唔夠人地有規模
    有更多人玩, 應該要想法子, 而唔係覺得要減Quota
    塞車問題, 應可以係技術層面解決, 例如分流, 只要更公平地用往績去分段出發, 應該無問題既, 當然需要到既人力物力又會更大啦

升級   64.74%

該用戶從未簽到

講真~可唔可以7:30 點先起跑

升級   5.8%

該用戶從未簽到

原帖由 lynnling 於 2010-3-3 14:25 發表 講真~可唔可以7:30 點先起跑

跑到下晏會熱死..
    要解決人流, 最好嚴格"西選"跑手
    如報左42K既朋友, 一定要有認可既跑步成績

SUB4 可第一班開跑
    15分鐘後 SUB4.5開跑..
    如此類推

其實QUOTA越多, 最影響係10K ..
    我頭幾K 用左好多力去避人. 仲差D PK

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-3-1 18:57 發表
    今年全馬開頭都不斷有塞人既情況,直至上到公路,如果再加Quota,麻煩大會再諗諗條賽道的頭幾K。
    同意

升級   18.8%

該用戶從未簽到

我跑半馬挑戰組,6點起步,第一組跑,無海綿同水嘅問題

升級   21.85%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-3-1 18:57 發表

東京全馬較後起步者係塞足廿幾公里, 跑馬拉松唔同賽車, 不需要忽然加速爬頭, 只要切實執行分目標時區起步, 相同速度一齊跑, 雖然人多應不會構成阻礙, 香港呢條賽道應可容納過萬人, 亦可以順利完成比賽