香港長跑網  - 長跑長友

樓主: snoopyccy
打印 上一主題 下一主題

明年渣打馬拉松2011目標

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我以前第一次跑全馬記得好似係3小時40左右-.-"
    e家最快係2小時50分左緊
    希望下年可以再打玻自己...
    各位加油..拎出自己堅定既意志.耐力....長跑除左日常既練習最緊要係意志力同耐力
    2011年渣打見啦!!!!為左跑渣打...我連續5年-.-比賽前半個月都遲工一_一"
    係今年呢個老闆好人d=.="
    各位出年比賽見-口-

升級   86.6%

擦汗

有無人係沙田,大埔,大圍,馬鞍山練習?

如果有既有機會一齊練習@@"
    一個人自己練只可以練到志意同耐力..
    要多d人跑先練到均速...加速同時間
    我睇過好多跑手寫既書都係咁講....有意想約練既add facebook:
    [email protected]

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 tn2535055 於 15-8-2010 01:14 發表
    我以前第一次跑全馬記得好似係3小時40左右-.-"
    e家最快係2小時50分左緊
    希望下年可以再打玻自己...
    各位加油..拎出自己堅定既意志.耐力....長跑除左日常既練習最緊要係意志力同耐力
    2011年渣打見啦!!!!為左跑 ...
    tn師兄好犀利呀!可以sub 3 既跑手,香港無幾多個助喎。祝你出年再創佳績。加油。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 tn2535055 於 2010-8-15 01:18 發表
    我睇過好多跑手寫既書都係咁講....有意想約練既add facebook:

我都係大埔跑, 但我本人係超慢腳, 暫時身形問題無法好似你咁加速

升級   86.6%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010-8-15 13:10 發表

我都係大埔跑, 但我本人係超慢腳, 暫時身形問題無法好似你咁加速

其實我以前試過去業於田徑隊到試跑,可惜我有食煙低同可能我唔識合短跑....
    我自細就通山走...同我妹經常都追黎追去既...我以前都好想好似我妹咁代表白港比賽...可惜我同我妹近呢幾年
    感情好差....雖然我跑唔到短跑..但係我只拿著:不甘心...這三個字去苦練....
    講真呀...我身高有190多小小...但係體重得107~125磅.....125磅係08年最重個時-.-
    識我既朋友都係話我成支竹咁....加上我做廚師...一日要返10個鍾以上..放工去練習....
    體能上我感覺無問題既~.~"或許因為我妹妹係港隊代表...
    我對跑步既基礎都有認識啦....其實我都係係圖書館睇下跑手寫既書...樣樣試下先有咁既成果-.-"
    講到加速呢-.-"其實我跑渣打個時我都係頭5k平均跑法去熱身....之後出左公路開始慢慢上斜加速
    到左落斜個時呢...我跑法比正常人特出=.="一隻腳做重心..一隻腳就輕輕點一下地就起腳啦...
    咁跑呢,我個人覺得會快小小同可以令隻腳可以有休息既時間...到落第2次呢就轉腳跑....出左長青之後就要開始用均速慢速見人過人
    去到過海前2公里就要補給...比自己雙腳小休....一出到港島上左斜開始...一落個時就要作最後努力啦....其實
    我有2年都係個到不停加速....過左終點之後都會有休克既感覺....睇唔到...聽唔到-.-但係好彩我女朋友每次都攬實我囉-.-"
    唔知點解我好鍾意休克既感覺-.-"感覺就係每出現休克一次..我既極限又再次提升一_一"但呢種野只會係比賽同短跑上出現-.-
    希望可以同多d老手交流心得啦....有機會既介紹下我入d長跑會@@"其實我一直都係一個人練...好小會有朋友一齊....
    所以我好想有會入可以多d人練呢

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 tn2535055 於 2010-8-15 23:14 發表

其實我以前試過去業於田徑隊到試跑,可惜我有食煙低同可能我唔識合短跑....
    我自細就通山走...同我妹經常都追黎追去既...我以前都好想好似我妹咁代表白港比賽...可惜我同我妹近呢幾年
    感情好差....雖然我跑唔 ...

ching 你身形真係好岩跑長跑
    我 173cm 17xlb
    想跑得快都唔得.........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 naki 於 2010-8-14 23:36 發表
    我係新手,剛剛開始想要KEEP住跑步希望2011可以參加10K先∼

其實半馬同10K感覺差不多,跑慢少少就可以、又唔洗咁早起床;氣氛又好D。

升級   86.6%

擦汗

原帖由 齋老味 於 2010-8-16 17:32 發表

ching 你身形真係好岩跑長跑
    我 173cm 17xlb
    想跑得快都唔得.........

其實身型岩都冇用啦..除左工作既關係...我都好想多d時間練習...但係我又無入咩長跑會既...
    都係獨自一個萬無目的咁跑...
    練返黎既只有意志同耐力....經常都坐車入西貢..由那...跑到獅子山上的涼停(單車友上面經常習合既地方同回頭點)
    就回頭跑返屋企-.-
    最慘呢係女朋友經常都話我是沒有空部的男人-.-"唉
    慘.......

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tn2535055 於 2010-8-20 15:10 發表
    其實身型岩都冇用啦..除左工作既關係...我都好想多d時間練習...但係我又無入咩長跑會既...
    都係獨自一個萬無目的咁跑...
    練返黎既只有意志同耐力....經常都坐車入西貢..由那...跑到獅子山上的涼停(單車友上面經常習合既地方同回頭點)
    就回頭跑返屋企-.-
    最慘呢係女朋友經常都話我是沒有空部的男人-.-"唉
    慘.......

我仲慘啦
    我以前係一個有女人空部既男人............  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-8-21 09:14 發表

我仲慘啦
    我以前係一個有女人空部既男人............  " />" />

以前姐, 而家唔係啦

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 econecon 於 2010-9-2 11:28 發表
    以前姐, 而家唔係啦

一年幾年
    由娜姐變sa姐.............

升級   79.4%

該用戶從未簽到

新手, 跑齡6個月, 咩賽事都未跑過, 報了unicef半馬熱身, 希望[完成]渣打半馬.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-9-15 21:51 發表
    新手, 跑齡6個月, 咩賽事都未跑過, 報了unicef半馬熱身, 希望[完成]渣打半馬.

tommy 兄
    你平時練10k 跑幾多架??

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-9-16 14:34 發表

tommy 兄
    你平時練10k 跑幾多架??

10K 60mins左右, 半馬要140mins

一星期三課, 兩短(8K)一長(21K)

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2010-9-16 14:43 發表

10K 60mins左右, 半馬要140mins

一星期三課, 兩短(8K)一長(21K)

我同你差唔多時間
    我又係想報半馬!!!
    一齋努力~~~~~

升級   0%

開心

明天大仔一起跑
    我不跑全馬
    改跑半馬,好開心同他一起跑.........

升級   10.6%

開心
  • 簽到天數: 5 天

全馬 5:30

升級   2.63%

該用戶從未簽到

全馬sub4啦

宜家每星期練一長兩短

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tn2535055 於 2010-8-15 01:18 發表

你快我太多啦. 真係唔敢add你 加上地區唔多夾

升級   0%

開心

全馬sub 4....上年PB 4:04.