香港長跑網  - 長跑長友

跑步唔睇錶會唔會開心D?

升級   68.6%

該用戶從未簽到

沒有手錶之前跑步多開心,有了手錶後跑得多句緊

升級   3%

該用戶從未簽到

一定會開心好多 ~
我每次比賽都專登唔帶錶,
如果訓練足夠,自然唔睇錶都做到好時間,
相反下下睇住時間去迫自己追目標,
我就唔太喜歡呢種感覺

升級   0%

該用戶從未簽到

自己練習有時帶錶都唔會睇, 純禁制留record
但到比賽時就好似下下搵到個里數牌再望錶個時間...然後諗個完成時間...
我都要慢慢學習比賽中唔睇錶...享受其中先得
711MF 該用戶已被刪除

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-3-2 23:38 發表
沒有手錶之前跑步多開心,有了手錶後跑得多句緊

亞當同夏娃係伊甸園內天體時無拘無束都好開心, 好享受這日子,
自從食了蘋果後就成日要掛住塭d 野遮住個身體.
巨地d煩惱同各位相唔相似呢 ?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我一向都睇錶, 但今次渣馬就好似係咁追時間, 搞到自己爆左.......

下次試下唔睇錶, 依自己身體狀況去跑, 睇下會唔會好d

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

每次都會按計時做紀錄,
不過比賽通常都係TURNING POINT瞄一下,
唔會每K都睇錶,
跟著身體感覺走,

冇咁大壓力~
時間真係仲快咗~

升級   20.25%

該用戶從未簽到

哈哈 我不嬲都唔睇錶(冇錢買)
今次渣打諗住帶隻cheap cheap錶啦
點知去到西隧可能入水啦 死左
有時睇錶令到個人好緊張ga

升級   56%

該用戶從未簽到

以前練習比賽都唔戴表,靠感覺或跟人跑, 完成時間 要跑完問返人先知
自從戴表後,因有分段時間,知道速度原來唔平均,就想針對呢點作出改善
有時睇錶知pacing唔岩,會好在意咁即刻加快�收慢太多
或有時跑得辛苦,會成日望錶.唔能夠專注地跑

其實科技設計出黎原意係為方便人,但係因為某d原因(如心理)而帶來負面影響
要解決負面影響,可以乾脆唔用呢種產品,
或者認清問題所在, 克服佢!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

我都帶錶跑但不會按start time, 免得有壓力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-3-3 10:06 發表

又好似係喎..
    記得開始跑步時未有錶.落街跑步又唔知 時間,又唔知路程.只管跑呀跑呀.跑完成個人舒服晒..
    到有計時錶後每次都,邊跑邊睇錶.快左定慢左呢?????

其實我在我慣常練跑路段(雖然只得6k)但跑唔返未有 ...

好似計時間有壓力.. 而家變得.

升級   5.8%

該用戶從未簽到

以前跑步既目標係完成就OK, 唔睇時間. 係好開心既.

最近要求高左, SET定跑完時間, 真係無咁開心