香港長跑網  - 長跑長友

O記 E-PL1

升級   0%

該用戶從未簽到

Is it a good buy?

is it good for taking photos in running competition?

http://www.qk123.com/archives/16235

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

小弟覺得micro 3/4的小相機玩味十足
但體積不算小
如果用來影體育,相信快門反應和對焦速度都不太理想

不如考慮入門級的DSLR,如Canon 550D
或Nikon's, depends on your preferences in image & colour presentation.

有請其他師兄指正補充...

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-3-4 16:38 發表
小弟覺得micro 3/4的小相機玩味十足
但體積不算小
如果用來影體育,相信快門反應和對焦速度都不太理想

不如考慮入門級的DSLR,如Canon 550D
或Nikon's, depends on your preferences in image & colour presenta ...

同意!Bello 兄,
快門反應太慢,唔係太適合影sport。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟以前都係用細機及傻瓜機黎映,但係一映運動、體育及跑步賽事就唔掂,快門唔聽使,映出鬆郁濛既相。有好多網友借單鏡機給小弟映,咁就返唔到轉頭了,單反機真係好掂。最後小弟買了N牌D90,非常非常滿意,現正在學習中。

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該3位ching..
諗住買部細d輕d既機可以去旅行用

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-3-4 23:55 發表
唔該3位ching..
諗住買部細d輕d既機可以去旅行用

旅行用就當然無問題啦,但Sony出緊新機喎!
無反光鏡,喺 APSC,個樣好細添。
我相信以後DSLR會演變成無反光鏡,Single lens reflex SLR 以後需要改正名啦!因為反光鏡無存在價值。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-3-5 07:41 發表

旅行用就當然無問題啦,但Sony出緊新機喎!
無反光鏡,喺 APSC,個樣好細添。
我相信以後DSLR會演變成無反光鏡,Single lens reflex SLR 以後需要改正名啦!因為反光鏡無存在價值。

Thx ching, may I have more information?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 mc 於 2010-3-5 10:12 發表

Thx ching, may I have more information?

more info here

但甘細部機用甘大個sensor, 鏡頭的選擇同兼容性會否較弱呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   21.15%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-3-4 23:25 發表
小弟以前都係用細機及傻瓜機黎映,但係一映運動、體育及跑步賽事就唔掂,快門唔聽使,映出鬆郁濛既相。有好多網友借單鏡機給小弟映,咁就返唔到轉頭了,單反機真係好掂。最後小弟買了N牌D90,非常非常滿意,現正在學 ...

唔知我會唔會踏上你的不歸路.....
用過terry部 5d

升級   24.74%

該用戶從未簽到

同埋鏡ge選擇好似少左d ......

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

E-PL1~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

加轉接環就好多牌子新舊鏡到用到
但光圈,快門,對焦都應該要全手動

參考

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-16 09:06 發表

呢部嘢,我聽百老會的 sale 話,可以用尼康鏡,鏡頭選擇其實唔少的,希望佢無欺騙小弟吧。

你幻想下呢部機加支小黑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-21 14:48 發表
我想問 micro 3/4 意思,是否指部機接鏡頭個位是普通單反機的 3/4 大小??

http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Four_Thirds_system