香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2010.4.24 第一屆馬拉松超新星選拔賽 (Marathon Supernova Challenge)

關閉 [複製鏈接]

升級   29.67%

該用戶從未簽到

岩岩廿歲 ~
不過好多野要考慮下..

p.s. long.run ching 問題 +1
2.4km,  5km 同 42.196km 差好遠~~~~~

升級   25.26%

該用戶從未簽到

@@ 咩舞弊事件??點解會令下限提高左..

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

放心, 贊助人跑之前的半年會提供足夠訓練給勝出者的

升級   21.15%

該用戶從未簽到

第一屆馬拉松超新星選拔賽
    人工智能~~~

1. matthew~文
    2.
    3.

升級   79.47%

• 簽到天數: 1 天

原帖由 csrunner 於 2010-3-7 01:32 發表

呢個世界好多野係建基於互信嘅。  點觧唔做啲心安理得嘅事呢?

哦...
    咁即係實有人舞弊啦

升級   79.47%

原帖由 cosimal 於 2010-3-7 19:59 發表
    @@ 咩舞弊事件??點解會令下限提高左..

廈門馬拉松集體造假 30多人被取消成績

中評社北京1月21日電�今年的廈門國際馬拉松賽驚現集體造假事件,多數作弊者已被查找出來,並被取消了成績和名次。

據解放日報報道,早在比賽結束之初,組委會就發現比賽中存在個別違反競賽規則和規程的行為。例如:有的選手一個人佩戴兩塊甚至更多計時芯片參賽,有的參賽者費盡心思偷乘交通工具,還有的人冒名頂替,或拿取雙份紀念品等。

記者在廈門馬拉松賽官網上看到,男子組前100名中有30多個成績被取消,被取消的成績大多在2小時34分以內。這個成績是男子馬拉松一級運動員的標準,達標的中學生參加高考可以加分。

據組委會介紹,錄像顯示8900號選手衝線後,竟然出現了兩個成績,擁有者分別是8892號和8897號,而8900號的成績沒有出現。8892號和8897號運動員都來自山東省東方中學,他們第23名和第24名的成績已經被取消。

為維護賽事形象,組委會表示已推遲比賽成績册的發放。這段時間以來,組委會工作人員一直通過照片、錄像等多種方式進行調查取證,希望揪出所有作弊者。目前,多數作弊者已被查找出來並取消了參賽成績、名次。對一些替別人作弊的參賽者,組委會也在進行調查。組委會將把最後的處理結果上報中國田徑協會。

據悉,多數作弊者已向廈門馬拉松賽組委會做出了道歉。但是,仍有少數作弊者沒有意識到錯誤及對賽事的傷害,態度不配合。對此,廈門馬拉松賽組委會競賽部負責人昨日表示,這些沒有端正態度的作弊者將被列入“黑名單”,今後廈門馬拉松賽將不再接受他們的報名。

此外,該競賽部負責人還透露,今年廈門馬拉松賽的參賽規模首次達到5萬人,但裁判只有200多人。今後,為了保障賽事的公平、公正,組織者將加大投入,增設計時、監控設備,由專人進行終點抓拍等,從計時方式、賽道監控、成績確認等多方面入手,進一步加強對賽事的監控。

升級   79.47%

原帖由 saki 於 2010-3-7 20:25 發表

還是那個問題: 選拔不是取一個性質比較相近的賽程去選嗎??

5k 跑得快. 全馬就一定跑得快???? 想不通

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-8 15:55 發表

還是那個問題: 選拔不是取一個性質比較相近的賽程去選嗎??

5k 跑得快. 全馬就一定跑得快???? 想不通

呢個係選拔賽,係搵一d有潛質o既跑手再加入佢地再將佢訓練成為一個好o既全馬跑手…而唔係搵個跑得快o既人即刻派佢出去走個全馬…

短程跑得快唔代表長途跑得好,但係連短途都跑唔好的話長途就無可能跑得快

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-3-8 16:16 發表

呢個係選拔賽,係搵一d有潛質o既跑手再加入佢地再將佢訓練成為一個好o既全馬跑手…而唔係搵個跑得快o既人即刻派佢出去走個全馬…

短程跑得快唔代表長途跑得好,但係連短途都跑唔好的話長途就無可能跑得快

講得好,呢d先係有心跑步人既說話

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 long.run 於 2010-3-8 15:46 發表

哦...
    咁即係實有人舞弊啦

來點有建設性的說話好嗎?

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-3-8 16:16 發表

冇錯, 如果要揾現成高手, 宇宙已經有賴學恩同李雪非啦。  就係想睇吓有冇啲後生嘅將來可以比佢地更快。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2010-3-7 20:25 發表

半年訓練係咪真係足夠架?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-3-13 22:28 發表

半年訓練係咪真係足夠架?

先收佐d有潛質的跑手...慢慢培訓...日後為會爭光, 有遠見 !

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-3-13 23:22 發表
    半年ge訓練除咗睇清一個人ge運動素質,亦都可以睇到一個人對長跑ge熱誠,跑得快唔係大晒,訓練中的服從與信任亦非常重要.......

啱晒! 「跑得快唔係大晒」,正如讀書一樣,考試分數高唔等於係好學生,跑手亦需要「品學兼優」的。

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-3-13 23:01 發表

先收佐d有潛質的跑手...慢慢培訓...日後為會爭光, 有遠見 !

啱一半,可以再望遠一點,日後為「港」爭光!

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

有興趣,不過唔夠歲數,

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

培訓明日之星,支持!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

小弟未超齡,又未跑過全馬
    不過今期行山多過跑

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

未夠稱添.....................................................................................................................我個女。