香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

全馬墮馬團

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

各位師兄師姐,以後還有大把比賽等住大家去參加的,
    最緊要唔好比自己受傷,一定會長跑長有、全馬亳無問題!

我舊年就是食住止痛藥,帶住傷去跑完渣打全馬,結果就是傷到現在,今年都唔可以報名去跑,
    所以如果大家有任何傷患,記得要去治理同埋休息,好好準備未來的比賽。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-3-5 16:26 發表
    不如咁﹗各位"墮馬"者,分享一下自己覺得今次"墮馬"原因,有經驗者,亦可以分享相關心得,從而希望下年,各位都可以早有準備,輕輕鬆鬆完成全馬。

贊成Kenneth CHing建議,”分享一下自己覺得今次"墮馬"原因”,
    你們的經驗對我這些明年報全馬的新人,
    等如袋錢入我地袋.

大家一起努力.

升級   71%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 5/3/2010 16:36 發表
    各位師兄師姐,以後還有大把比賽等住大家去參加的,
    最緊要唔好比自己受傷,一定會長跑長有、全馬亳無問題!

我舊年就是食住止痛藥,帶住傷去跑完渣打全馬,結果就是傷到現在,今年都唔可以報名去跑,
    所以如果 ...

Totally agree with your view.  My right ankle got pain last year and cannot run the 2009 Marathon.  After having a two months treatment and thought that it was recovered and try to run agian and enrolled the Unicef HM and the Shek Kong 30K.  But After the Shek Kong 30K, my ankle troubled me again and again until one week before 21-2-2010, it even swollen and then I gave up the Marathon run one more year.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Andy 於 2010-3-5 17:19 發表

Totally agree with your view.  My right ankle got pain last year and cannot run the 2009 Marathon.  After having a two months treatment and thought that it was recovered and try to run agian and e ...

Shek Kong 30K is really harmful to legs.
    Ching, take care and you will recover soon.

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我成績也不太好,僅僅完成,大家繼續努力,明年再戰

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

各 ching/ctse 加油
    你地跑到 3xk 已經好勁啦
    我今日跑 14k 已經想死.....

想問問
    可唔可以唔上巴士架?
    跑到成身汗
    上巴士都唔想坐啦
    又怕焗暈...........

升級   0%

該用戶從未簽到

想向敢係度分享的"墮馬者"致敬,你們在檢討得失時,一定都不是"惰馬者",希望你們都是抱著對長跑係有開始無終止,抹乾淚水,擦去傷痛,加油再黎過。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 maylam 於 2010-3-4 23:57 發表

我都同意...我都會努力, 大家一齊努力呀!
    我都相信長跑長友, 我已經喊完...不再傷心, 下年再嚟!

may

may 師姐,出年再報仇吧! 唔好喊! 妳是小弟大大的偶像啊! 佢在廈馬見到閣下跑馬拉松,都的起心肝學跑步啦!

升級   40.67%

該用戶從未簽到

1) 今次跑唔晒, 咁下次咪大把進步空間囉。如果今次三粒鐘, 咁下年點算?!
    2) 其他CHING同CTZE講左, 人生溜溜長, 兩三次跑唔晒, 有乜所謂?!
    3) 試下坐車囉, 知唔知好多人都未試過...
    4) 呢句講真: 放手, 上車需要ge勇氣, 比捱番終點ge勇氣大得多。有幾次我都想上車, 但縮沙...。離開比留低更難更難
    5) 跑ge 過程最重要, 跑過, 捱過, 有開心, 有唔開心, 短短幾個鐘嘗盡甘苦, 已經好藉得

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 2010-3-5 16:18 發表
    慢子....你.....你.....你.瘋瘋不在連慢子都....

無左目標、無人同佢Side Bet!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 2010-3-7 20:55 發表
    1) 今次跑唔晒, 咁下次咪大把進步空間囉。如果今次三粒鐘, 咁下年點算?!
    2) 其他CHING同CTZE講左, 人生溜溜長, 兩三次跑唔晒, 有乜所謂?!
    3) 試下坐車囉, 知唔知好多人都未試過...
    4) 呢句講真: 放手, 上車需要ge ...

全部都有Point,值得每一個跑得晒同跑唔晒既全馬跑手反思,謝謝!

升級   100%

該用戶從未簽到

我諗主要原因同天氣有關...
    今年只有42名sub3跑手, 舊年有七十幾!!
    今年可以入精英區(sub330)只有249人, 舊年有404人!
    可以pb ge 跑手寥寥可數...
    所以見到唔少高手滑鐵盧!! 真係屍骸遍野!!

其實報得全馬, 點都會練下ge, 唔通真去坐免費巴士咩!
    亦有唔少跑手今次早咗抽筋, 早咗跌watt, 早咗撞牆...

所以墮馬ge ching/ctse 唔駛氣餒, 按平時表現,
    其實你地應該可以sub530 ge!!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

to share~
    我在長青出口決定要上巴士. 以"墮馬"來形容係貼切.因為冇諗過咁樣結束.
    直接原因係抽筋.但覺得意外既係,當日由想抽到真係抽既過程比平時短好多. 當feel到想抽,調慢,行下,以為抖陣再黎.想鬆下鞋帶,結果係越抽越勁,行都抽.

反省過後, 衰左既野可以出個list.
    -對氣溫�斜度帶來既影響係低估左.流超多汗.路既斜法,唔只前後,連左右都有高低.
    -經驗唔夠.速度控制差,頭十幾k太快.一來畀周圍既人影響,二來對賽道陌生.特別見落斜好多時都順勢加快.可以話係忘記左要控制速度.
    -平時長課跑到唔夠一個鐘已開始食d野(糖果�朱古力).比賽當日,唔知點解好遲先想食(almost 2hr).可能心諗可以靠水站sport drink補充.都係環境陌生,經驗不足

升級   17.67%

該用戶從未簽到

再諗深入,要總結,係”輕視”
    心態上覺得sub5一定得.想搏430.漠視練習不足的現實.輕視賽事難度.
    上年叫順利完成首個半馬,比預期快.諗返,係好彩.
    上了寶貴一課.
    I WILL BE BACK.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 WalkBreaks 於 2010-3-8 01:37 發表
    再諗深入,要總結,係”輕視”
    心態上覺得sub5一定得.想搏430.漠視練習不足的現實.輕視賽事難度.
    上年叫順利完成首個半馬,比預期快.諗返,係好彩.
    上了寶貴一課.
    I WILL BE BACK.

walkbreak never give up, I deeply believe you can overcome for SCM 2011 cheer up

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-5 22:18 發表
    各 ching/ctse 加油
    你地跑到 3xk 已經好勁啦
    我今日跑 14k 已經想死.....

想問問
    可唔可以唔上巴士架?
    跑到成身汗
    上巴士都唔想坐啦
    又怕焗暈...........

條馬路要開放返俾車行...............唔上巴士,會俾車輾斃O.....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.

上個星期心情始終與天氣一樣 - 晦暗不明, 心情抑鬱至極點. 我試過問過很多朋友因何跑不完, 大都以天氣作為開導原因.

上星期三, 一位資深跑友兼我們小朋友的家長來電, 語重深長告訴我早知遲早會冧一次, 只因見我多次比賽及成績, 大多只是捱回來, 就在我冧後才知道我會聽入耳, 原因是技術與水平的不足.

早前跑友已約了我渣馬後操四課, 幫助提高長跑的知識及訓練方法, 於是我靜待上星期六來臨.

結果星期六早在北區跑了個圈, 跑友除了在技術水平給了我很多意見及改善方法, 同時亦針對渣打失敗原因.

第一是輕視了渣打的賽道. 很多人包括自已都以為跑得完 CCM, 完成渣打賽道應該無問題. 誠然他認識很多朋友都有相同睇法, 但其實三橋三隧實不易跑, 很多國內跑慣平路的跑手都覺得困難, 原因不單上下斜有一定波幅, 道路設計去水系統關係, 路面是向路旁傾斜, 結果很多路段都要長短腳去跑, 這點是很多經驗較淺的跑手所忽視.

第二是個人不夠謙虛. 沒有認真面對及衡量自已的實力. 我從十月跑完人生第一個半馬, 到 30 k, 直到一月中國沿岸全馬. 以為每個月可以一直創造傳奇一刻. 但人到底不是超人. 朋友告訴小弟每次雖然都能完成, 但都要最後捱回來, 肯定跑步的質素不佳, 遲早去到一點會倒下.  我自已亦忽視基本功訓練, 經常將比賽作為操練. 今年是我第一年正式練習, 但卻因新鮮感跑了十多場不同賽事, 除卻影響平日訓練外, 還有帶出恢復不足的問題. 回想渣馬兩個星期, 自已跑過了發財跑及馬鞍山盃, 十四天內連渣打內一共有三個比賽, 有時一去比賽亦不自覺沒有當作一般操練, 結果就在最想拿下的渣馬未能完成, 回想起來, 失敗只能說活該.

比賽當日我自覺跑頭 6 K 已覺很不舒服, 個人跑極都唔去. 去到汀九橋, 比上月去 CCM 慢了十多分鐘. 出了長青隧道已經無晒, 要行多過跑過葵青美孚一帶. 最後勉力跑到西隧口, 但卻差幾分鐘而不入, 就此以失敗收場上車, 緣盡今年渣打馬拉松.

我記得去年無準備下去跑渣打半馬, 因過時而未能得到證書, 最後更比人影到在終點倒下休息一刻, 自此開始燃起學長跑的興趣. 經過一年, 以為自已很行, 卻是不行, 再回到渣打, 竟然是面對另一次的倒下. 朋友告之這次是一個好的教訓與學習機會, 長跑要練東西的不很多, 台上一分鐘, 台下十年功, 是要以謙虛及持之以恆態度面對訓練及比賽.

我想僅借此方寸之地, 與各位一同分享今年墮馬經歷. 此刻至明年渣打, 如何臥身嚐膽, 再站起及完成, 將會是未來一年的課題. 我也很希望明年與各位開開心心出席捉捷會.

願與各位跑友共勉之.

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 60# 的帖子

除了真的有人可以清心寡欲得只求參與,不求成敗
    玩動運的,有那個骨子裡沒有點好勝心
    失落怨忿是人知常情

好好的享愛這種挫敗,緊緊的記著這刻的感受
    好待下次狠狠的反擊
    運動競賽就是這麼一回事
    亦是箇中樂趣

Colemen ching.... Enjoy ﹠加油!