香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

全馬墮馬團

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表
首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.

上個星期心情始終與天氣一樣 -  ...

CHing,

好深刻的檢討.
你切身的感受,對我等以下屆全馬為目標的跑友,作了很好的提點.
多謝晒CHing!!

升級   40.67%

該用戶從未簽到

"朋友告之這次是一個好的教訓與學習機會, 長跑要練東西的不很多, 台上一分鐘, 台下十年功, 是要以謙虛及持之以恆態度面對訓練及比賽"
希望能和所有跑手互勉!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表
首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.

colemen ching,
能夠檢討不足, 計劃未來已經向成功之路踏進一大步, 你既誠意分享更加可以比到來緊計劃上馬既跑友們一個好好既參考~

升級   29.67%

該用戶從未簽到

最緊要平平安安啊~
無傷就可以長跑長有~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

colemen 師兄加油呀!

今年我也是第一次跑全馬, 需然還算能 "回來" 了, 但由於太高估自己, 結果跑得很辛苦時間很差。
小弟開段跑得太快, 雖然很順利, 但去到 25k 後便不行了, 我還以為自己能捱到30k 後才出現腳痛的情況, 想不到早了那麼多,
到30k 後更連行路都痛, 半跑半行地死回終點.....

今年失敗下年我們再捲土重來吧!!

ps:師兄你有去提過係北區練跑, 北區邊頭呢? 近唔近北區運動場呀? 我地逢星期三有練習wo

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-10 18:13 發表

colemen 師兄加油呀!

今年我也是第一次跑全馬, 需然還算能 "回來" 了, 但由於太高估自己, 結果跑得很辛苦時間很差。
小弟開段跑得太快, 雖然很順利, 但去到 25k 後便不行了, 我還以為自己能捱到30k 後才出現 ...

多謝各位回覆, 終之今年會再努力, 再捲土重來, 希望出年可以完成渣打全馬...

Kit Ching,

我星期三於沙田運動場跟會操練, 或許未能於在北區與各位共眾. 不過定有機會在其他場合與各位會面...

Colemen

升級   73.7%

該用戶從未簽到

見你寫咁多,小弟也分享一下自己的小小感受。

計埋剛剛完成的渣打,已是在三年裏面完成了六場全馬的比賽。只是針對渣打全馬,三年入面,一年跑得比一年慢,每一年都是PW,但出來的感覺反而是一年比一年開心,因為最近一次是可以輕輕鬆鬆回來,不用抽筋,也不用行。回想第一年,在奧海城開始,不斷要入救傷站搽藥油,過到對面海,更要步行,想跑也跑不動,在洛克道,更被路人取笑「跑不到就不應該跑!」。

所以,第一次全馬的失敗經驗,相信每一個人都會有,只是失敗的程度上分別。

跑過全馬的都知道,全馬跟半馬和10K是兩個世界來的,不是10K x 4 或者是半馬 x 2,我10K和半馬的PB Pacing可以去到接近4:30/K,但是跑全馬,如果在初段用5:30/K起步都會爆,所以在過去的日子不斷的練習耐力和長度,總算不用太辛苦就可以到終點。

現在的目標希望下一次跑渣打全馬不用PW,但大前題還是以不抽筋和不用步行為主。

不同的星期日早上,我們會在馬鞍山跑不同類型的長課,對練習耐力有很大作用,有時間多D過來一齊跑啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

賣廣告,我今年第一次跑全馬,可順利完成,就是入了馬鞍山友情去馬特訓部隊.特別要鳴謝停雲大師兄,每星期都帶我們跑不同的魔鬼跑道.面對渣打d斜路,可謂濕濕碎.各位跑友要多d join 友情去馬.向2011渣打全馬進發.

升級   25.9%

該用戶從未簽到

特訓

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲 於 2010-3-16 16:59 發表
特訓

唔怪得我PW啦,原來就係無黎操呢課。

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-3-16 23:27 發表

唔怪得我PW啦,原來就係無黎操呢課。

You have missed the most important most critical most exciting part of the whole year program!!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表 首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.上個星期心情始終與天氣一樣 -  ...
Coleman ching,
相信你明年一定能好好跑完, 加油呀!
出年我都會努力跑完我個半馬, 唔再好似今年咁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 maylam 於 2010-3-4 23:57 發表

我都同意...我都會努力, 大家一齊努力呀!
我都相信長跑長友, 我已經喊完...不再傷心, 下年再嚟!

may

may 你係我長跑既啟蒙, 以你以往既經驗, 今次只係一次失手啫, 無問題既.

出年一齊再玩過啦

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲 於 2010-3-18 09:16 發表

You have missed the most important most critical most exciting part of the whole year program!!!!

大哥,知錯喇!

咁重要既練習,真係盡可能要抽空出席!

升級   100%

該用戶從未簽到