香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Tempo pace問題

升級   64.21%

該用戶從未簽到

TEMPO PACE係咪話係心跳最高既80﹪?如果我用心跳計去度,咁係用咩距離去度呢?用跑400M,定係1KM內既最高心跳作準?請高人指點
+1 0
上一篇︰補充水份下一篇︰adidas supernova glide 2/ asics cumulus 11 / mizuno r13 的選擇

升級   100%

該用戶從未簽到

CHing,

我沒心跳錶,就以我所知最高心跳率只有一個,沒有分什麼時候的最高.
你是怎樣找到自己的最高心跳率?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Tempo 一般跑不多於20分鐘。 Quote from Pete Pfitzinger "Tempo runs are from 4 to 7 miles long. Slower runners should run closer to their 15K race pace on tempo runs, whereas faster runners should run closer to their half marathon race pace."

升級   64.21%

該用戶從未簽到

我已問朋友借了心跳計, 但未開始用
我既疑問就係, 我全速跑咁跑100m,心跳一定最高
如果用跑100m既80%心跳率............去跑tempo既話
好似無咩可能
所以先有以上問題...............

升級   31.67%

該用戶從未簽到

走400M唔係Tempo run. 起馬要走幾K.
80%HRM亦較低.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2010-3-5 15:55 發表
TEMPO PACE係咪話係心跳最高既80﹪?如果我用心跳計去度,咁係用咩距離去度呢?用跑400M,定係1KM內既最高心跳作準?請高人指點

Tempo Run速度可以用心跳去算,但是更簡單的方法,就是用你拼盡全力可以跑到1小時的速度,來練習Tempo。

擧個例子,如果一位跑手,跑15公里的比賽時間是差不多1小時,那麽,這位跑手可以用4min/k的速度來練Tempo。

或者另一位跑手,跑10公里的比賽時間也是一個小時,那麽這位跑手,可以用6min/k的速度來練Tempo

頂尖世界高手跑半馬時間是1小時左右,所以他們會用半馬比賽速度來練Tempo

如果採用這個速度來練,跑20分鐘左右的Tempo就夠了。如果想跑長一點,也可以,但需要減低速度。

這些在我的Blog也有提到過,有興趣可以看看。

升級   5.3%

該用戶從未簽到

升級   22.63%

該用戶從未簽到

最高心跳率只有一個.
當100m 盡跑扯到個心跳率最高個野就係la
TEMPO PACE跑幾耐幾長先夠
係唔係事乎為左幾長比賽而定??

升級   31.67%

該用戶從未簽到

1. 對一般人而言,100M 並不能達到最高心跳率.
2. Tempo run training 之距離亦因應個人而言, 重點是懂得其訓練方式.