香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: KingSimon

新入手~~Asics Kayano16,藍色!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 orce 於 2010-3-12 13:56 發表
    Simon, 男裝可以去到6號, 不過較少鋪會入, 要就要預訂
    鞋型我就覺得好貼腳, 會唔會係買大左?
    Kayano係大部份人都覺得好既鞋, 但老實講每個人對唔同鞋都有唔同感覺
    我自己就改緊用前掌落地既跑法, 以減低膝頭既impact
    個人用Kayano跑完既感覺都係唔好!可能就係對鞋唔夾我既跑法

OH!!!!原來仲有再細d架-0-.......我去左兩間店...都話最細7.5號...
    有冇師兄可以同我交換- -...7.5號換7號 or 6.5號....
    我對鞋著過一次架咋...我貼番50蚊比你...
    前掌落地丫...咁會唔會要跑得好快架...?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-12 13:00 發表
    我琴日試完對鞋,感覺個底比較硬....希望跑多幾次可以軟d
    因為佢最細碼都係40.5號...姐係7.5號...大左dd,不過問題唔大既...我本身著39號或者40號..
    請問各位師兄...老虎男裝跑鞋係味最細都係呢個size?
    避震好好,唔 ...

ching, 我個case同你差不多...第一次試跑後雙腳內側同腳蹭痛...之後差着住行咗2星期街再跑就非常正...它的break-in比2150長...基本上2150即買即跑! 我對腳size糸25cm,但着2150女裝8號, k-16糸女裝8.5號因為鞋身修一点...tiger呢seriesD(structure cushion)鞋男/女裝之間相差1/3碼--->男7碼(25cm)<女8碼(25cm); 女8.5碼(25.5cm)<男7.5碼(25.5cm)....雖然碼尺數面上一樣, 反而gel feather嗰隻series嘅碼會贴腳D

in general,我着男7碼(mizuno,NB & adi superonva, adistar...adizero8碼)

現有tiger...gt2150/女碼8, K-16/女碼 &feather gs/男7.5碼

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-12 14:26 發表

OH!!!!原來仲有再細d架-0-.......我去左兩間店...都話最細7.5號...
    有冇師兄可以同我交換- -...7.5號換7號 or 6.5號....

ching, ck-sport 有對男k-15/7碼....

現行tiger都無7碼...代埋無stock.....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-12 14:26 發表

網上有好多Barefoot running既理論, 我自己就驗證緊
    上年總跑量約1000km, 如果今年可以突破到1500km又唔傷的話, 我會好有信心話barefoot running好
    我跑得唔算慢, 前掌落地可以比到輕快既感覺我

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-3-12 13:00 發表
    我琴日試完對鞋,感覺個底比較硬....希望跑多幾次可以軟d
    因為佢最細碼都係40.5號...姐係7.5號...大左dd,不過問題唔大既...我本身著39號或者40號..
    請問各位師兄...老虎男裝跑鞋係味最細都係呢個size?
    避震好好,唔 ...

拉無乜用,壓才有顯著效果試下:https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=7867&goto=newpost#newpost

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-3-12 13:56 發表
    Simon, 男裝可以去到6號, 不過較少鋪會入, 要就要預訂
    鞋型我就覺得好貼腳, 會唔會係買大左?
    Kayano係大部份人都覺得好既鞋, 但老實講每個人對唔同鞋都有唔同感覺
    我自己就改緊用前掌落地既跑法, 以減低膝頭既imp ...

前掌落地既跑法... 跑完長途小腿会唔会好攰?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

係丫係丫!!~我試梗,唔該你
    希望五月可以完全康復啦...