香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

朋友膝蓋韌帶斷了,救急!

升級   12.63%

該用戶從未簽到

見北方連日大雪,有朋友忍捂住,打飛的去滑雪。

昨日噩耗,滑雪時摔跤,膝蓋下韌帶斷了兩根。

現在醫院就醫,但遙望恢復正常之時,仍需等待漫漫時光。  
就此請教各位Ching&Cts,有冇么嘢特效藥品,可以幫助膝蓋韌帶斷裂后恢復正常。  

望伸援手,不吝賜教,在此拜謝!
————————————————————————————————————

最新消息!

多謝各位關心!
今晚聯繫到,得知兩個醫生檢查后基本確定韌帶未斷,喺嚴重撕裂,
好彩!不過,仍然需要上固定架,關節長期都唔郁得,朋友都幾鬱悶。

但不知呢方面是否有什麽需要戒口,以及有什麽特效藥物可以輔助治療的沒有?

再次多謝!

+1 0
上一篇︰呢到有冇人去過,澳洲黃金海岸馬拉松??下一篇︰2010.03.07 祝捷會 by龜速行

升級   0%

該用戶從未簽到

ching 斷兩條咁嚴重!? 有無話斷邊兩條?
小弟之前都斷了前十字韌帶和傷了外半月板, 一月中先做左手術, 而家第九個星期復康期中, 大致上日常行動已經無咩問題..
基本上斷韌帶都無咩特效藥品, 因為斷左就斷左, 一定要手術搵過其他根去修補. 而康復主要係靠手術後的一連串物理治療,
以我為例, 如要恢復之前的運動要六至九個月時間。

祝ching 早日康復

升級   12.63%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

多謝肥哥哥關心,
今日朋友做哽手術,
仍不知會否影響日後行走乃至于奔跑。

憂慮中,亦都希望大家出入平安。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

哇!!!!斷埋tim?!!!
    我個pe丫sir話過 (我唔記得係韌帶,定係筋....兩樣野係味唔同架??)
    條野(唔知筋定係韌帶)斷左...會縮得好快,更麻煩既係時間一耐左就蚊唔番長果條野....
    所以手尾好好煩好長架!!

升級   66.67%

該用戶從未簽到

No matter what  , He should have a surgery asap

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2010-3-16 15:35 發表
    ching 斷兩條咁嚴重!? 有無話斷邊兩條?
    小弟之前都斷了前十字韌帶和傷了外半月板, 一月中先做左手術, 而家第九個星期復康期中, 大致上日常行動已經無咩問題..
    基本上斷韌帶都無咩特效藥品, 因為斷左就斷左, 一定要 ...

因为不会繁体字,所以用简体字
    我一个朋友也需要手术,所以问下
    想请教下, 你在哪间医院(诊所)做的手术?政府医院还是私家诊所,手术需要多少钱啊?

谢谢!

升級   0%

該用戶從未簽到

我當時是在政府醫院做的, 所以費用很便宜, 只計了數天的住院費 ($100/天)
    然後就是物理治療 ($60/次)

升級   0%

該用戶從未簽到

溫提:
    b15r419 師兄, 肥哥哥KC是香港人有香港身份証才可以用這麼廉宜的費用住政府醫院,如果閣下未有香港身份証,收費有可能會貴過私家醫院的,住院費$3000-4000/日,另加手術費,X光費,磁力共振....等等。
    不過,應該不及私家醫院貴,我有一個同事在私家醫院做這手術,用了廿萬(他本來有政府免費醫療....公務員,但有買人壽醫療保險,所以住私家醫院、手術亦是免費,私家醫生的病假會多些,他放了半年全薪病假)。