香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Peter

2010. 5. 2 元 朗 越 野 賽

關閉 [複製鏈接]

升級   97.1%

該用戶從未簽到

噢, 聽落都幾有難度, 我驚我到時嘔白泡

大家祝我好運啦~~

升級   3%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

昨日由大會攪手帶領下試路. 初段上斜路不覺辛苦. 過大棠農林處閘口再直向前走, 過deep-v後靠右走數百米至路盡頭有石級上山. 此處石級上下不一, 山徑也頗為狹窄, 僅容一人通過, 跑友不宜在此超越前人。經過數過山陂爬高爬低後出回往黃泥敦水塘石屎路段, 此處可容車行走, 跑友超越人也會較易, 至水塘盡頭會再入山路, 此處也是石級與山徑混雜, 不容易作超越. 下山的石級較為斗峻, 跑友要小心慢慢行, 跑回村落後路也不太寬闊, 超越也不太容易. 出終點前有三數十米車路較闊可作沖線用。今早用地圖量度距離有8.98k, 扣除3%誤差也有8.7公里長。 此越野賽不建議新手參加, 當練習不妨, 但以比賽心態參加則要小心。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2010-4-12 11:45 發表
噢, 聽落都幾有難度, 我驚我到時嘔白泡

大家祝我好運啦~~

嘔完白泡.........贏了的話.有盤菜吃 !。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-4-12 12:51 發表
昨日由大會攪手帶領下試路. 初段上斜路不覺辛苦. 過大棠農林處閘口再直向前走, 過deep-v後靠右走數百米至路盡頭有石級上山. 此處石級上下不一, 山徑也頗為狹窄, 僅容一人通過, 跑友不宜在此超越前人。經過數過山陂爬 ...

地圖量度距離有8.98k <---- GPRS? or 手度 ?

升級   45.4%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 46# 的帖子

原來真係有成9K, 我無估錯, 仲要上上落落, 都係跑完就好好, 唔再望食盤菜.

升級   97.1%

該用戶從未簽到

謝謝咁多位既資料, 尤其是jsmleung02 咁詳細既形容...

嘩, 成9k, 跑完已經係最大目標!!!

大家一齊努力頂硬上呀!!!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-12 14:40 發表

地圖量度距離有8.98k  
    用手度.  昨日有份跑的跑友, 跑完後都問同一個問題, 邊止7k路? 所以今朝專登去量度一下.

剛才再用42.195km 衛星及混合地圖在度一次, 得數據如下:-

大棠士多口--山路口: 3.9K
    山路--黃泥敦水塘/麥徑十段分义路口: 5.5k
    黃泥敦水塘尾入泥路: 6.74k
    大棠巴士總站: 8.87k

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-4-12 16:48 發表
    用手度.  昨日有份跑的跑友, 跑完後都問同一個問題, 邊止7k路? 所以今朝專登去量度一下.

剛才再用42.195km 衛星及混合地圖在度一次, 得數據如下:-

大棠士多口--山路口: 3.9K
    山路--黃泥敦水塘/麥徑十段分 ...

仲以為得7K....比人呃佐,報了名.....

升級   0%

該用戶從未簽到

而家報唔知仲報唔報到呢?

升級   97.1%

該用戶從未簽到

我都係咁話, 被騙呢......唯有頂硬上

我上個星期報, 仲有位~~

升級   61.67%

該用戶從未簽到

雖然路徑不完全一致,但這兩張圖很值得看看,不過要注意是反方向跑.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

其實呢個賽事大概舉行左幾多年呢? 因為上年都未聴過有呢個賽事

升級   76.8%

該用戶從未簽到

大會應是第一次舉辦此路線.  上年在欖堤東西路繞兩圈跑6K賽事.  這裡很多師兄姐都有參加.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

我大人剛在球埸跟大會工作人員談過, 他們說原先不是跑現在的路線, 但最後發覺此路線較易安排. 所以轉跑此線. 他還說現在的路線有8.8K長, 跟我在網上量度差不多.

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-4-12 17:46 發表

仲以為得7K....比人呃佐,報了名....." />" />  

我都係咁話~多左2k已經完全唔同,
    依家唯有頂硬上

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-13 10:25 發表
    多2K,好少嘢啫﹗擔心咪揾日上去走走,定下驚囉﹗﹗上得長跑網,都唔會話10K8K叫長啦,呢段路點會難到大家﹗﹗小弟就算唔參加比賽都會經常去練的。其他參賽者意為7K,我們知到有 8.X K的,(何況大 ...

Kenneth兄, 唔駛客氣。  條路正如大會所講, 入山路後一味keep住右面跑便可以。 (入了山路不久到一路口位(有一間類似廟的地方), 會有一分义路指著去黃泥敦水塘, 跑友們大可以不理, 可以一直沿路直上去電塔。 反而落山入村後支路會多一些, 相信到時大會應有標記。)  其實條路風景唔錯, 大家到時好好享受比賽。