香港長跑網  - 長跑長友

樓主: maonshan

有無人在馬鞍山經常跑步呀?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

這些路線聽來頗陌生,
請問大家可唔可以在相片區提供跑步路線?
thx

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

沙田新翠邨崇真中學隔離。

升級   74.21%

該用戶從未簽到

跑友提及的梅子林路,是我首選長課的跑步路線的其中一部分。
梅子林路沿路有四個避雨亭,過了第四個避雨亭是行車路的盡頭。我平常會再向左跑過小橋,上到頂才折返。這條路單程2.8公里,來回5.6公里,是練習上坡跑的好地方。不過,如選跑梅子林,有幾點要小心:
1. 避免黃昏或入夜後跑,因為那兒比較僻靜,氣氛恐怖,附近有「金塔」,曾有傳那兒有…… 最好是有伴同跑,這似乎是安全一些。
2. 時有單車快速在上下坡行駛,險象環生。

另外,我的長課路線如下:沙田運動場 --> 梅子林 (有時會上下坡跑2次) --> 馬鞍山寧泰路 --> 海典居 --> 沙田運動場  (全程約19K)
有興趣的跑友,不妨試試這路線。

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試過同你咁嘅情況,痛咗一排,慘!!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

最近我的左膝蓋也不時出現痛楚,不知與最近連續幾課在梅子林練斜坡有否關係。

升級   70%

• 簽到天數: 1 天

跑步我主要係運動場跑...近ma..跑左一個半月...
    梅子林路我只係之前踩單車成日踩...跑未試過...

升級   81%

該用戶從未簽到

其實如果你想好好保護雙腳,o向呢d咁斜o既地方最好就係上山跑,落山行…
    我有時都會o向o個度跑400m至800m上斜,行番落山做recovery…如果長課都唔好勉強跑
    因為你點樣控制速度同落腳只會減輕對膝頭o既傷害
    比賽另計,你跑得幾快就幾快!

升級   80.53%

該用戶從未簽到

夜晚條路有如仙境

夜晚同埋小小落雨的時候跑梅子林,條路有如仙境般浪漫

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

日頭都覺得陰森,夜晚更加係可怖!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

其實想夜探梅子林都無問題,一路有班跑友逢星期五晚都會o向沙田搞「極速飄移」活動,作為長課,有男有女,亦有部份香港前列跑手參加﹙男女都有﹚…

呢期佢地玩梅子林,由沙田運動場出發,快o既o向梅子林上落跑兩轉,慢o既跑一轉﹙兩轉15km, 一轉12km﹚,有興趣可以join佢地…

詳情﹕

http://www.thaiquain.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1388

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 44# 的帖子

我舊年join過佢地跑幾次沙田 <->科學園來回15km…﹙我唔係最快…﹚
    梅子林就未同佢地一齊跑過…今個星期睇下會唔會join到佢地先…

佢地有高手,亦都有d無咁快o既,同埋如果你跑跑下唔對路,可以跑個short cut,一見第一個回頭就折返咪得咯…

升級   100%

該用戶從未簽到