香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

號外:減肥大軍又增添了一員猛將!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

報到:本將士3x歲,186cm,180lbs,腰圍38.5"!

作戰目標:35",165lbs

日期    時間    腰圍    體重
====================
12/3   0:33   38.5"   180lbs(用濕9指針磅)
13/3   0:44
14/3   0:41
15/3   0:30
16/3   1:03
17/3   0:30
18/3   休息
19/3   1:05
20/3   1:02
21/3   0:30(塊面已經瘦左D啦!)
22/3   休息
23/3   1:14
24/3   0:57   37.75" 187lbs(用電子磅)
25/3   休息
26/3   1:04
27/3   1:05
28/3   休息
29/3   1:00:30 (10k)
30/3   傷膝冚旗

飲食:早餐 = 齋啡(飛沙走奶)、一塊梳打餅
   午餐 = 多菜少肉少飯,清淡為主,先食菜,後食其他,食前隊一大杯水(5~6成飽)
   晚餐 = 同上,但食前隊一個蘋果,再加一碗靚湯
   其他 = 收工嘆番杯靚咖啡(代糖、少低脂花奶)加一塊梳打餅;
      餐與餐之間食一塊梳打餅;跑步前半粒鐘食隻蕉(唔跑果日就慳番);
      跑步後�臨睡前兩粒鐘禁食!

進度將定期更新報告!

誓與大軍一同並肩作戰,不勝無歸!

+1 0
上一篇︰一個大圈有多長下一篇︰Pictures of full marathon of SCM 2010 taken by Vicma

升級   70.53%

該用戶從未簽到

加油丫ching

升級   95.6%

該用戶從未簽到

加油呀CHING
你有返咁上下高, 都唔係好肥啫!
要達標該唔難, 加油加油

升級   13.68%

該用戶從未簽到

多謝晒!

最慘係有條巨型士啤呔,同埋肥係塊面、雙下巴等!

升級   0%

該用戶從未簽到

Kolo c hing

add oil ar

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

ching 又高我好多
    又輕我好多
    羡慕ing............

原帖由 Kolo 於 2010-3-18 23:44 發表
    報到:本將士3x歲,186cm,180lbs,腰圍38.5"!

作戰目標:35",165lbs

日期    時間    腰圍    體重
    ====================
    12/3   0:33   38.5"   180lbs
    13/3   0:44
    14/3   0:41
    15/3   0:30
    ...

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-20 11:22 發表
    ching 又高我好多
    又輕我好多
    羡慕ing............

我都好羡慕你既恆心同毅力,半年之間,由2xxlbs減到190lbs;由跑幾百米就唔夠氣,練到可以用75min完成12k!

其實眾多大叫「我要減肥」既人之中,開始時個個都雄心壯志,視死如歸,但係當中又有幾多個可以堅持到底,達成自己既目標丫,有D可能一兩個星期已經打退堂鼓啦(我都係啱啱開始,希望我自己唔會啦)!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

尋日終於測量成績(中期考試),先量腰圍,發覺已經減左3/4吋(好鬼開心 ),跟住上磅(當時係公司,果度有電子磅),即時打個突 ,竟然係85.3kg(187lbs),即係重過未減之前,先發覺原先量個磅數有問題!   

之前係用屋企個舊式指針磅,企上去之後,個人重心向前同向後,所顯示既磅數係相差20磅,即170~190,所以就求戀其取個中位數:180,所以其實實際重量應該係>=190lbs!(我都覺得奇架啦,以前37吋腰果陣係180lbs,38.5吋腰又係180lbs???

Anyway,雖然重量方便,離目標比原先更遠;但係Size方面,已經成功踏出第一步,腰圍減左3/4吋啦

升級   37.45%

奮鬥

220 -> 190 其實唔難
    190 -> 160 就好難
    家陣就停左係度冇乜輕過
    腰圍就由 40 -> 36
    又係停左係度.........

75mins 完成 12k
    講出黎都怕畀人笑
    不過自知天生唔係跑長跑既料......

原帖由 Kolo 於 2010-3-20 19:44 發表

我都好羡慕你既恆心同毅力,半年之間,由2xxlbs減到190lbs;由跑幾百米就唔夠氣,練到可以用75min完成12k!

其實眾多大叫「我要減肥」既人之中,開始時個個都雄心壯志,視死如歸,但係當中又有幾多 ...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-25 18:26 發表
    尋日終於測量成績(中期考試),先量腰圍,發覺已經減左3/4吋(好鬼開心 ),跟住上磅(當時係公司,果度有電子磅),即時打個突 ,竟然係85.3kg(187lbs),即係重過未減之前,先發覺原先量個磅數有問題! ...

買個電子磅啦
    只要你日日都磅下
    發覺每日都減少
    就會好大動力繼續減
    發覺有日唔跑或食多左野而重左
    就會冇咁懶架啦!!!  

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-26 16:18 發表

買個電子磅啦
    只要你日日都磅下
    發覺每日都減少
    就會好大動力繼續減
    發覺有日唔跑或食多左野而重左
    就會冇咁懶架啦!!!  " />" />

與其買個電子磅,不如用D錢尼買其他裝備,例如腰包,排汗衣等重好啦!

因為唔洗成日磅,一兩個禮拜磅一次,差額比較大,咪重有成功感,咁係公司磅好過啦(雖然要著住衫褲磅)!

不過始終都係Size-Oriented,如果40吋腰,100磅都冇用!

其實我都有絕招,就係將最肥果陣影落果張相,於係個Mon附近,每次望見張相,動力就好澎湃架啦!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-26 16:16 發表
    220 -> 190 其實唔難
    190 -> 160 就好難
    家陣就停左係度冇乜輕過
    腰圍就由 40 -> 36
    又係停左係度.........

75mins 完成 12k
    講出黎都怕畀人笑
    不過自知天生唔係跑長跑既料......

我都想搵日去D標準既運動場,測試下自己10k既成績如何,因為而家只係係D非標準既足球場度跑!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-26 17:44 發表

我都想搵日去D標準既運動場,測試下自己10k既成績如何,因為而家只係係D非標準既足球場度跑!

屋企附近有冇運動場呀?
    跑第一線 25圈就 10k
    跑第八線 22圈就大約 10k

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-27 00:46 發表

屋企附近有冇運動場呀?
    跑第一線 25圈就 10k
    跑第八線 22圈就大約 10k

運動場就冇,否則都唔洗係D球場仔度跑,重要等到夜晚11點後熄晒燈先可以去跑(以免食波餅),不過都有好處,就係(間中)成個球場我玩晒!

最近既就係茜草灣,果度仲好計,500m一個圈,等跑多一排,實力好少少先去試一試!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

今日下午見冇乜野做,就上左茜草灣果度跑,上到去先發覺原來都幾多人,不過空氣清新,更衣室設備齊全,不過如果條緩跑徑闊D就更加好啦!

原本諗住睇下跑廿個圈(10k)要幾多時間,點知數到唔夠十個圈,已經亂晒大龍(已經專登唔聽收音機,諗住可以專心D),主要係混淆左個起點位置,所以先數到亂晒 ,唯有下次再試!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-27 19:38 發表
    今日下午見冇乜野做,就上左茜草灣果度跑,上到去先發覺原來都幾多人,不過空氣清新,更衣室設備齊全,不過如果條緩跑徑闊D就更加好啦!

原本諗住睇下跑廿個圈(10k)要幾多時間,點知數到唔夠十個 ...

買隻可以計 lap 既錶啦
    百幾蚊咋........

升級   13.68%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-27 22:26 發表

買隻可以計 lap 既錶啦
    百幾蚊咋........

如果有埋測心跳,大約幾$?有冇好介紹?

升級   13.68%

該用戶從未簽到

今日終於測試左自己10k既成績啦...1:00:30!

升級   13.68%

該用戶從未簽到

早幾日開始,隻左腳膝頭哥內則,起跑時Feel到有D冤冤痛,但係跑落又唔多覺有野,跑完都好似冇乜事!

但係尋日跑完之後,果個位依然係痛,唔郁就唔痛,但係行平路都會痛,咁尋晚臨訓前就試下搽左D活胳油,睇下會唔會好D,可惜今朝訓醒之後發覺情況依然,所以收工就去睇跌打!

俾個師傅醒左幾野之後,真係好似冇咁痛,跟住敷左劑藥(要敷成八粒鐘,而家重未拆),跟住我問個師傅:幾時可以跑番?佢回答:一個多禮拜啦!!

都攪成咁咯,冇計啦,唯有冚旗幾日啦!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Kolo 於 2010-3-27 22:45 發表

如果有埋測心跳,大約幾$?有冇好介紹?

冇用開
    不過可以去尼度睇睇
    https://www.longrun.hk/forum/forumdisplay.php?fid=12