香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑鞋 Mizuno Alchemy

升級   2.63%

該用戶從未簽到

有冇人著過 美津濃 Alchemy 跑鞋?係咪比有 扁平足D人著?
+1 0
上一篇︰逢星期六操水@Titan下一篇︰唔識網上訂跑鞋,可唔可以教我???

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

係, 呢對係俾有扁平足D人著緊

我有一對 (無記錯是 Alchemy 8 (黃色)), 對鞋幾重下, 彈力不算理想, 不過保護性就十足......

另看過一網頁話, 除非你身體好重(差唔多成200磅)或 扁平足頗嚴重下,  否則可考慮另一系列: Wave Renegade

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Kevinleung 於 2010-3-19 16:31 發表
    有冇人著過 美津濃 Alchemy 跑鞋?係咪比有 扁平足D人著?

我在用.
    是,足弓位是有加強承托
    不過每人的扁平足的情況都不同,有些扁多d,又有些扁少d
    所以雖然Alchemy是比輕度扁平足,但真係要試過先知,最好比你著住跑一陣

升級   98.42%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-3-19 17:59 發表

我在用.
    是,足弓位是有加強承托
    不過每人的扁平足的情況都不同,有些扁多d,又有些扁少d
    所以雖然Alchemy是比輕度扁平足,但真係要試過先知,最好比你著住跑一陣
    我之前都買左...又係d幾專業嘅人建議去買....不過跑左幾次,,,覺得個底好硬好重....唔舒服...最後送了別人要買过rider來着...rider就舒服多了...其實亞洲人偏平足好普偏...唔係太嚴重真係rider巳經可次了