香港長跑網  - 長跑長友

美津濃跑鞋一問

升級   95.79%

該用戶從未簽到

各位ching ctse:

我本人喜歡美津濃的跑鞋,不過我想問有什麼型號係岩我,
我好重架,所以要個鞋底夠厚/避震功能要好d防止跑時傷腳

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 TinyWong 於 2010-3-27 12:37 發表
    各位ching ctse:

我本人喜歡美津濃的跑鞋,不過我想問有什麼型號係岩我,
    我好重架,所以要個鞋底夠厚/避震功能要好d防止跑時傷腳

creation同埋rider 13都好丫~如果有d扁平架話,要LSD 2都好~
    呢3對保護都夠晒,creation保護最夠~

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 27-3-2010 01:07 PM 發表

creation同埋rider 13都好丫~如果有d扁平架話,要LSD 2都好~
    呢3對保護都夠晒,creation保護最夠~

我上佢網見佢鞋都有分,跑鞋,馬拉松同緩步跑架,我想係邊個分類岩呢,我係要來跑10km架
    ching是這個嗎" />" />

升級   4.75%

該用戶從未簽到

如果唔介意試試其他牌子
    可以順便試埋NB MR1064,感覺一下不同吸震的構造你會喜歡邊種

升級   95.79%

該用戶從未簽到

其實都試過的,都係鐘意美津濃丫.....

升級   0%

開心

原帖由 TinyWong 於 2010-3-27 14:07 發表

我上佢網見佢鞋都有分,跑鞋,馬拉松同緩步跑架,我想係邊個分類岩呢,我係要來跑10km架
    ching是這個嗎" />" />" />" />
    係丫,呢對丫
    我講果三對都係for練習用,保護較好,比較重身~我諗應該歸納去緩步跑果類啦@@
    如果妳係跑10km比賽就可能會嫌佢重,跑得唔夠快....
    不過如果平時練習10km用架話,我講果三對都ok丫~
    雖然10km唔多,不過我相信妳遲d可能會加長距離,買d保護功能好d既鞋始終比較好丫~~
    唔好貪輕,買對賽鞋去練習.....如果唔係就會好似我咁變跛佬

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

我上個月跑渣打 10k
    都係著 creation 11 架!!!  

原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:29 發表
    係丫,呢對丫
    我講果三對都係for練習用,保護較好,比較重身~我諗應該歸納去緩步跑果類啦@@
    如果妳係跑10km比賽就可能會嫌佢重,跑得唔夠快....
    不過如果平時練習10km用架話,我講果三對都ok丫~
    雖然10km唔多,不過我 ...

升級   0%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-3-27 22:32 發表
    我上個月跑渣打 10k
    都係著 creation 11 架!!!  

哈哈~~好丫!!保護腳仔丫嘛~~健康最重要丫.....我e+跑1k就膝痛啦.....早知一早都買對creation....

升級   31.33%

該用戶從未簽到

creation11防震及穩定性好 但會稍重 適合專跑長課既人
    rider13 防震及穩定性不及creation 但防震都相當好 而且較creation輕
    但都較適合跑長課的人
    如果多跑速度課的人建議用LSD2較好 因為較輕
    而防震方面都不錯

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 quantum 於 2010-3-28 00:11 發表
    creation11防震及穩定性好 但會稍重 適合專跑長課既人
    rider13 防震及穩定性不及creation 但防震都相當好 而且較creation輕
    但都較適合跑長課的人
    而防震方面都不錯 ...

ching,

ant different between LSD vs LSD2??

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 quantum 於 28-3-2010 12:11 AM 發表
    但都較適合跑長課的人

好...噤丫,我去旺角果間專賣美津濃望下先.....我都有考慮rider13.因為輕d
    我個人本身都十分,好,勁重丫,輕得一d得一d,唔係我怕我唔想跑丫...
    我不是跑長課啦,至少要訓練一年先得,跑埋下年既10km先講.
    我理應要減一半先達正常體重架,所以你知我係點啦.......同埋點解要買既防震又輕既鞋啦
    不過多謝各位丫,再有意見既...請繼續丫....多謝先

升級   31.33%

該用戶從未簽到

原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 00:48 發表

好...噤丫,我去旺角果間專賣美津濃望下先.....我都有考慮rider13.因為輕d
    我個人本身都十分,好,勁重丫,輕得一d得一d,唔係我怕我唔想跑丫...
    我不是跑長課啦,至少要訓練一年先得,跑埋下年既10km先講.
    我理應要 ...

小弟再補充 選鞋真係要睇你主要練咩
    如果主練持續距離(7K8K1幾K果D)
    建議買厚底既鞋(美津叫慢跑鞋)
    一般creation11 rider13是相當好的選擇...
    如有偏平可以試下Elixir5(LSD2都是同樣適合偏平足...但性能上Elixir5較高)
    如果主練速度課(間隔衝400 800 1K)
    可以選擇較輕個底薄既鞋(美津叫路跑鞋)(防震及耐用性較底但較輕)
    Spacer AR是一對可以比賽及速度課兩用的路跑鞋...而且性能相當好
    ltaten 5都是一對可以比賽及速度課兩用的路跑鞋...性能較AR低及重小小 但較平
    以上兩對路跑鞋個底唔算太薄...防震也不錯
    而馬拉松鞋就是專業的比賽鞋...一般都上千蚊
    一般特徵是夠輕...抓地力強...而且係平底...個底會比較薄...防震一般...耐用性底- -"
    另外Revolver 是較平的比賽鞋...
    但佢又唔算好輕...抓地力一般...雖然個底係平...個底又太薄...防震同耐用都低- -"
    反而Spacer AR 用作比賽是相當好
    因為唔算太貴...對鞋夠哂輕...抓地力都相當強...
    個底唔算太薄...防震不錯...耐用性雖然唔高...但總體來說是相當好...

另外正常一個跑手會有一對厚既練習鞋- -"同一對薄既比賽鞋- -"
    厚既練習鞋練長課就十分適合 防震好
    但如果要練速度課果時就慘啦- -"雖然唔係好重...但都唔係敢好
    用對薄既比賽鞋去跑又哂野- -"
    所以小弟建議買一對厚既防震好既鞋固然要
    但對比賽鞋建議買Spacer AR 因為這對鞋可以兩用 比賽及速度課皆能
    只要不是經常性去練速度課既跑手...買呢對鞋去比賽及速度練習是十分適合

升級   95.79%

該用戶從未簽到

噤有無人聽過10k running pro shop呢?
    我有朋友就他好之前有部機可站上去睇到腳既聚力點而買適合自己既鞋喎
    係咪真有此事呢....各位ching ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 17:24 發表
    我有朋友就他好之前有部機可站上去睇到腳既聚力點而買適合自己既鞋喎

唔覺得呢d野, 不過間野真係冇乜折..

升級   7.8%

開心
  • 簽到天數: 52 天

原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 17:24 發表

去時代廣場New Balance專門店, 有部機比你系上面跑,睇下你屬於邊種腳形,佢地會推介你應穿邊種鞋架啦.

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 longman 於 28-3-2010 07:17 PM 發表

去時代廣場New Balance專門店, 有部機比你系上面跑,睇下你屬於邊種腳形,佢地會推介你應穿邊種鞋架啦.

OH REALLY....GOOD, THX

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 quantum 於 2010-3-28 00:11 發表
    但都較適合跑長課的人

係呀
    因為我重磅
    所以幾個月前都買左對 creation 11 (當時我 200lb)  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 00:48 發表

我理應要 ...

如果主要係練習用
    唔係講求速度
    咁就梗係買 creation 啦!!!!

升級   21.15%

該用戶從未簽到

tiny ctse , 你絕對需要一對保護好的鞋
    千萬唔好追求速度!!!

升級   95.79%

該用戶從未簽到

原帖由 matthew~文 於 29-3-2010 01:56 AM 發表
    tiny ctse , 你絕對需要一對保護好的鞋
    千萬唔好追求速度!!!

真多謝及欣賞你既坦白及直接,very good,
    我都係噤諗丫,因為我太重,唔想傷到後跑唔返丫.
    我都係想重拾跑得完十公里丫,係跑得完,唔係行完囉.
    噤rider13有無得考慮呢.都是creation 11最好嗎?
    我3號放假去買丫............